Strojne inštalacije v hiši
Elektroinštalacije

Strojne inštalacije

Strojne inštalacije pomembne za delovanje vsakega objekta

Strojne inštalacije v hišiZa normalno delovanje objekta in prijetno bivanje v njem so potrebne določene strojne inštalacije. Med strojne inštalacije prištevamo vodovod, ogrevanje, prezračevalni sistem in klimatizacijo, vse pogosteje pa tudi inštalacijo centralnega sesalnega sistema.
Strojne inštalacije se izdeluje po fazah, pomembno pa je, da pri tem vedno sodelujete s strokovnjakom. Morda je na prvi pogled videti, kot da nekih vodovodnih cevi pač ni tako težko namestiti, a treba se je zavedati, da pri vsakih inštalacijah oziroma namestitvi le-teh potrebujemo določeno strokovno znanje in izkušnje. Če tega ni, kaj hitro pride do težav.
Po fazah ločimo grobe in fine strojne inštalacije. Prva, groba faza je razpeljava vodov (vodovod, plinska inštalacija, razvodi za centralni sesalni sistem) in jo pričnemo polagati takoj po končani zidavi nosilnih sten, cementnem obrizgu in izdelavi faž, torej pred izdelavo ometov. Drugo, fino fazo pa opravimo po končanih ometih in pred izdelavo tlakov. V to fazo spadajo predvsem strojne inštalacije za ogrevanje (talno ali radiatorsko).

 

Vgradnja vodovodne napeljave naj bo kakovostna in strokovna

Vodovodne inštalacije zajemajo kompletno odtočno inštalacijo ter razvod mrzle in tople sanitarne vode. Vsa napeljava je pod ometom in v tlakih. Čeprav so vodovodne inštalacije nevidne oziroma skrite v zidovih, niso nič manj pomembne od drugih inštalacij. Pomembno je, da je vodovodna napeljava napeljana strokovno in kakovostno, saj nam bo le tako dobro, predvsem pa dolgo služila. Pri vgradnji vodovodne inštalacije je bistveno, da so cevi pritrjene na masivne zidove in izolirane z lahkim elastičnim trakom. Ključnega pomena je tudi elastičen vmesni del pri pritrdilnem elementu, ki preprečuje prenos vibracij na zid.
Zavedati se moramo tudi, da redno vzdrževanje vodovodne inštalacije, kot je spiranje vodovodnega sistema tople in hladne vode in odstranjevanje vodnega kamna, dolgoročno prinaša nižje stroške.

 

Prezračevalni sistem z rekuperacijo toplote za vedno svež zrak

V današnjem obdobju se pretežni del časa zadržujemo v zaprtih prostorih, zato je treba za prijetno počutje zagotoviti vsaj minimalno enkratno menjavo zraka na dve uri. Naravno prezračevanje lahko izvajamo z redni in izdatnim odpiranjem oken in vrat, ki pa je lahko energijsko zelo potratno.
Za znatno zmanjšanje toplotnih izgub in povečanje energetske učinkovitosti stavb je prezračevalni sistem z rekuperacijo toplote odlična rešitev. Prezračevalni sistem zagotavlja zadostno izmenjavo zraka v bivalnih prostorih. Tak način prezračevanja je posebej priporočljiv v nizkoenergijskih stavbah, kjer je tesnjenje oken in vrat zelo učinkovito.

V podjetju Hilman d.o.o. poskrbimo za kakovostne in zanesljive strojne inštalacije, ne glede na to ali gre za vodovod, ogrevanje, kanalizacijo ali prezračevalni sistem. Obiščite nas.