Sončna energija je neizčrpen vir
Ogrevanje in hlajenje

Neizčrpen vir sončne energije

Sončna energija je ekološka, brezplačna in obnovljiva

Sončna energija ima praktično neskončen potencial, saj so sončni žarki neizčrpen vir energije in tudi glavni vir energije na našem planetu. S sončno energijo lahko proizvajamo elektriko, a ne brez pomoči sončne celice, za ogrevanje vode in prostorov pa si pomagamo s solarnimi kolektorji, na katere sije sonce. Ljudje smo vse bolj ekološko ozaveščeni, cena sončnih celic je vse bolj dostopna, poleg tega lahko v Sloveniji pridobimo tudi finančno vzpodbudo Slovenskega okoljskega sklada in marsikdo se že nagiba k uporabi solarnih sistemov, ki uporabljajo sončne celice.

 

Sončne celice za delovanje potrebujejo zgolj en vir energije

Sončna energija je neizčrpen virČe ste se odločili za pridobivanje električne energije s pomočjo sončne svetlobe, boste za to potrebovali sončne celice, prek katerih poteka proces pretvorbe sončnih žarkov v elektriko. Gre za tehnologijo, ki jo imenujemo fotovoltaika, pri kateri je za nemoteno delovanje potrebna, kot edini vir energije, le sončna energija. Delovanje sončne celice je najučinkovitejše, če nanjo pravokotno pada sončna svetloba, zato je pri postavitvi pomembna predvsem osončenost in drugi vremenski pojavi, specifični za lokacijo, kjer jih boste uporabljali. Sončne celice so narejene iz polprevodnih materialov na primer silicija, ki vsrka sončne žarke in v polprevodniku loči elektrone in atome, ki nato skozi material potujejo in ustvarjajo elektriko.

 

Cena sončne celice konkurira drugim sistemom ogrevanja

Pri odločitvi za postavitev lastne solarne elektrarne nas pogosto najbolj ovira cena. Sončne celice so zagotovo velika investicija, ki pa se vam v nekaj letih povrne. Gre namreč za zanesljivo tehnologijo, cena sončne celice je postala dostopna, doba delovanja sončne celice se meri v več desetletjih, sončna energija pa je povsem zastonj. Poleg tega je vzdrževanje sončnih celic zanemarljivo, nekajkrat na leto jih je potrebno le očistiti izpod snega. Cena sončne celice bo sicer odvisna predvsem od povpraševanja in tudi cene klasičnih energentov kot so fosilna goriva, ki pa niso taka prijazni za pridobivanje elektrike kakor sončna energija.

Če tudi na vas pozitivno vpliva sončna energija, je najbolje, da se obrnete na Bio Planet d.o.o., kjer smo specializirane za alternativne načine pridobivanja energije in vam bomo s strokovnimi znanji pomagali do najboljše rešitve.