Vodovod

Števec za vodo predstavlja naložbo v nižje stroške

Števec za vodo, pogosto imenovan kar vodomer, je naložba, ki se vsekakor izplača, saj se boste tako izognili visokemu pavšalu, ki bi ga morali sicer plačevati. Izbirate lahko med različnimi vrstami števcev za vodo, ki pa morajo biti nameščeni profesionalno, saj odčitane vrednosti v nasprotnem primeru ne bodo zares natančne.

Višji pavšal za gospodinjstva brez števca za vodo

Povišanje pavšala, ki je postal odvisen od velikosti vodnega priključka, je med številnimi porabniki pitne vode, ki niso imeli lastnega števca za vodo, povzročilo precejšen preplah. Namen uredbe je bil predvsem spodbuditi varčnejše, bolj premišljeno ravnanje z vodo. Pogosto namreč pozabljamo na njeno dragocenost, kar je lahko precej obremenjujoče za okolje. Soočanje z višjimi stroški je tako v številnih gospodinjstvih botrovalo odločitvi za nakup oziroma montažo števca za vodo. Stroški tega nakupa sicer niso najnižji, vendar se vam bodo zagotovo že kmalu povrnili. Števec za vodo je tako investicija v prihodnost – v prihodnost vašega finančnega stanja in v prihodnost našega planeta.

Kaj pa števec za vodo v večstanovanjskih objektih?

Imate občutek, da stroški za vodo v vašem bloku niso razdeljeni pravično, a pravičnejša delitev ni izvedljiva zaradi skupnega števca za vodo? Težava je precej enostavno rešljiva, saj je mogoče v večstanovanjskih stavbah števce namestiti pred posamezna iztočna mesta. Tovrstna montaža je precej enostavna in ne zahteva obsežnejših adaptacij. Tako ne boste več plačevali za »grehe« drugih, obenem pa je to način, da tudi bolj razsipna gospodinjstva omejijo svojo porabo. Pogosto namreč šele soočenje s konkretnimi podatki o porabi, ki jih ponuja števec za vodo, omogoča razmislek o bolj racionalni porabi vode.