Dimniki Šamot

Šamotne plošče odlikuje visoka kakovost in vzdržljivost

V podjetju OGM-BI d.o.o. so na voljo različni šamotni izdelki, ki so namenjeni različnim pečem in kuriščem ter njihovim sestavnim delom, saj je njihova prednost ravno v tem, da so ognjevzdržni. Eden takšnih izdelkov so tudi šamotne plošče, ki jih pridobivamo s pomočjo vlečenja, stiskanja ali prešanja gline in drugih materialov. Življenjska doba šamotne plošče je dolgotrajna, njena uporaba pa različna. Navadno služi kot podlaga, na katero postavimo kaminski vložek. Z manjšimi šamotnimi ploščami pa obložimo kurišče znotraj kaminskega vložka. Ob kurjenju kamina se šamotna plošča za kamin segreje in nato zadrži ter porazdeli toploto po obodu kamina. Toploto nato enakomerno oddaja v prostor, tudi takrat ko že zaključimo s procesom kurjenja. Z uporabo šamotne plošče tako dodatno izkoristimo kaminski vložek.

Šamotne plošče se uporabljajo tudi v kulinariki, za pripravo hrane. Majhno šamotno ploščo enostavno vstavimo v pečico, jo na eni strani segrejemo, obrnemo in segrejemo še na drugi strani. Tako dobimo pravo malo krušno peč, v kateri lahko mirno pečeme dobrote.

Šamotna opeka tako kot malta pomemben element

Tako kot šamotne plošče tudi šamotna opeka in malta preneseta visoke temperaturne obremenitve (do 1600°C), zato ju uporabljamo za obloge kotlov, kurišč, spodnjih delov dimničnih tuljav oz. dimnikov ter tam, ker so prisotne velike temperature.

V naši ponudbi šamotnih izdelkov se nahaja tako klasična kot specialna šamotna opeka, pa tudi visokoglinična in izolacijska šamotna opeka. Vse so na voljo v različnih kakovostih in dimenzijah. Če vam standardne dimenzije opeke ne ustrezajo, vam je na voljo tudi šamotna opeka, kjer bodo sestava, dimenzije in oblike ustrezale vašim željam in potrebam.

Šamotna malta

Šamotna malta – hitra priprava, enostavna uporaba ter ugodna cena

Šamotna malta predstavlja pomemben vezivni material. Njena priprava, kot tudi uporaba, je precej nezahtevna, saj ima tako kot vsak naš šamotni izdelek na embalaži natančno navodilo, kako ga uporabiti. V razmerju 1:1 zmešamo šamotno moko in ognjeodporno glino ter dodamo vodo. Mešanico nato sušimo in žgemo, da ta postane trda. Pri pripravi in uporabi pa vam bomo z dodatnimi nasveti pomagali tudi mi.

Tako kot vsi naši šamotni izdelki je tudi šamotna malta izjemno kakovostna, saj se zavedamo, da le kakovostna in pravilna izbira šamotne plošče, opeke, malte in lepil zagotavlja varno in nemoteno delovanje dimnika ali kamina, posledično pa tudi daljšo življenjsko dobo.

Vas zanima adaptacija dimnika? Obiščite nas. Vabljeni tudi k ogledu naše spletne strani.