Dimniki Šamot

Šamotna malta – navodila za pripravo in uporabo na embalaži

Šamotna malta tako kot vsi šamotni izdelki prenese visoke temperaturne obremenitve, zato jo uporabimo kot vezivo pri zidanju s šamotno opeko za obloge kotlov, kurišč in spodnjih delov dimničnih tuljav oz. dimnikov. Skratka tam, kjer so prisotne velike temperature. Šamot je mešanica glin in primesi, npr. šamotnih zrn, ki je obdelana tako, da pridobi ognjevzdržne lastnosti. To lahko dosežemo s postopkom vlečenja, pri čemer pridobimo klasičen pečarski in dimniški šamot, ki se uporablja pri izdelavi dimnikov, ali pa s stiskanjem, kar nam daje industrijski šamot. Pečarski šamot uporabljamo pri izdelavi kaminov predvsem zato, ker zadržuje oziroma akumulira toploto in jo nato enakomerno oddaja v prostor. V praksi to pomeni, da se šamotna opeka, in z njo tudi šamotna malta, ki jo pozidamo okoli kaminskega vložka, ob kurjenju kamina ogreje. Toploto oddaja tudi še potem, ko ne kurimo več.

Kot vsak naš šamotni izdelek ima tudi šamotna malta na embalaži navodila, kako naj poteka njena priprava in kakšna je uporaba. Šamotna malta bo po zaslugi navodila pripravljena hitro, enostavna pa bo tudi uporaba šamotne malte. Navodila za pripravo so naslednja: v razmerju 1:1 zmešamo šamotno moko in ognjeodporno glino ter dodamo vodo. Mešanico nato sušimo in žgemo, da ta postane trda.

Šamotna malta

Šamotne plošče dodatno izkoristijo kaminski vložek

Šamotne plošče se lahko pohvalijo z visoko kakovostjo in ognjevzdržnostjo. Pridobivamo jih s pomočjo vlečenja, stiskanja ali prešanja gline in drugih materialov. Življenjska doba šamotne plošče je dolgotrajna, uporaba pa različna. Navadno služi kot podlaga, na katero postavimo kaminski vložek. Z manjšimi šamotnimi ploščami obložimo kurišče znotraj kaminskega vložka. Ob kurjenju kamina se šamotne plošče za kamin segreje in nato zadrži ter porazdeli toploto po obodu kamina. Toploto nato enakomerno oddaja v prostor, tudi takrat ko že zaključimo s procesom kurjenja. Z uporabo šamotne plošče tako dodatno izkoristimo kaminski vložek.

Vas zanima šamotna malta? Navodila na embalaži zagotavljajo hitro in preprosto pripravo. Seveda pa se lahko kadarkoli po pomoč obrnete na nas. Še zlasti če vas zanima gradnja dimnika, katero je najbolje prepustiti strokovnjakom. Vsaka kurilna naprava ima namreč svoje zahteve, pri načrtovanju pa je treba tudi upoštevati višino in položaj dimnika. Višina dimnika igra pomembno vlogo pri ustvarjanju vleka in njegovi zmožnosti za odvajanje dimnih plinov, razprševanju škodljivih snovi v dimnih plinih v večje višine, kar zmanjšuje vplive na onesnaževanje neposredne okolice.

Obiščite nas.