Dimniki Šamot

Glavne prednosti, ki jih ponuja šamotna opeka oziroma šamot

Šamot je material, ki se pridobiva iz gline, posebna obdelava pa poskrbi, da je zaradi svojega specifičnega nabora lastnosti praktično nepogrešljiv pri gradnji peči, kaminov, vse pogosteje pa tudi dimnikov. Uporaba šamota oziroma izdelkov iz šamota je poleg tega izjemno razširjena tudi v različnih industrijskih panogah, denimo v steklarstvu in metalurgiji.

Šamotna opeka

1. Šamot je odporen na izjemno visoke temperature.

Ključni razlog, zaradi katerega je šamot tako visoko cenjen in uporaben, je ta, da gre za ognjevzdržen material, ki tudi pri izpostavljenosti ekstremnim temperaturam ne spremeni svojih lastnosti. Poleg izjemne vzdržljivosti pri temperaturnih obremenitvah pa je šamot primeren tudi kot izolacijski material.

2. Vgradnja šamotnih opek je enostavna.

Šamotna opeka spada med najbolj tipične izdelke, narejene iz šamota, ki je predhodno obdelan po posebnem postopku (ta se nekoliko razlikuje pri klasični pečarski in pri industrijski šamotni opeki). Pomembna prednost šamotne opeke, iz katere so med drugim izdelane tudi sodobne krušne peči, je, da omogoča hitro in enostavno vgradnjo, obenem pa gre tudi za cenovno ugoden material.

3. Šamotna opeka se odlikuje s trpežnostjo in dolgo življenjsko dobo.

Odločitev za šamotno opeko, ne glede na konkretno uporabo, pomeni pametno investicijo, saj gre za material, ki se ponaša z dolgo življenjsko dobo kljub izpostavljenosti pogojem, ki bi pri drugih materialih vplivali tako na njihov videz kot funkcionalnost. Šamotna opeka tako ne bo razpokala, prav tako pa ne bo prihajalo do luščenja. Odporna je tudi na vlago in kisline, bogata ponudba različnih vrst šamotne opeke pa vam omogoča, da izberete tisti tip, ki najbolje ustreza vašim specifičnim potrebam.