Zelena streha sestava
Ograje Strešna kritina

Ozelenitev strehe ali terase z rastlinami – ozelenjene strehe so žive strehe

Ozelenitev strehe oziroma odločitev za ozelenitev strehe je ekološka, okolju prijazna in pametna odločitev tako za objekte v mestih kot tudi na podeželji. Ozelenjene strehe lahko vidimo praktično povsod, narašča pa tudi trend gradnje zelenih streh v urbanih središčih. Mnoge stanovanjske hiše in bloki, tovarne in poslovni centri, skladišča in številne nadstrešnice imajo streho zaščiteno z ekstenzivno zazelenitvijo Xeroflor. Ker je zelenih površin v mestih vedno manj, ozelenitev strehe pa lahko prispeva k vrnitvi naravi, kar smo ji z gradnjo vzeli, predstavljajo zelene strehe pravi trend tako pri gradnji kot tudi pri ekološkemu ozaveščanju. Zelene strehe so žive strehe. Na njih uspevajo različne rastline, ki so predhodno vzgojene, in sicer doma, v Sloveniji. Ekstenzivna zazelenitev Xeroflor, ki jo proizvajamo in tržimo v podjetju Norik d. o. o., je odlična rešitev za vse vrste streh, tako ravnih kot tudi poševnih. Ozelenimo lahko tudi teraso. Zaradi svoje nizke teže in debeline pa je to edina zelena streha, ki jo lahko položimo tudi na lažje podkonstrukcije, kot so na primer nadstreški. Brez  zadržka lahko trdimo, da je ozelenitev strehe z Xeroflor »preprogo« ekološka, ekonomična in okolju ter uporabniku prijazna rešitev za ozelenitev strešnih površin.

Kakšne so koristi ozelenjene strehe?

Poleg estetskega vidika zelene strehe moramo poudariti kar nekaj prednosti tovrstnih streh. Zelene strehe niso zgolj rastline, ki se bohotijo na njej. So mnogo več. V grobem bi lahko koristi in prednosti ozelenjenih streh razdelili v gospodarsko-arhitekturne in okoljsko-sociološke. Gospodarsko arhitekturne prednosti so predvsem estetski izgled, vegetacijska plast ščiti strešno konstrukcijo pred UV žarki in posledično preprečuje neposredne mehanske poškodbe kritine. Prav tako pa ozelenjene strehe znižujejo temperaturno obremenitev strehe, kar pripomore k daljši življenjski dobi hidroizolacijskih slojev, ki zagotavljajo tesnost strehe. Poskrbijo tudi za boljšo toplotno izolativnost objekta ter na tak način znižujejo energijo, ki je potrebna za ogrevanje in hlajenje objekta. Danes pa se velik poudarek daje tudi okoljsko-sociološkim prednostim, ki so: izboljšanje mikroklime v mestih, zmanjšanje onesnaženja zraka (vegetacija ekstenzivnih strehe vlaži, hladi in čisti zrak, saj zadrži do 85 % prašnih delcev), zadrževanje deževnice, zmanjšanje emisij CO2, zmanjšanje hrupa (ozelenjene strehe imajo naravno sposobnost absorpcije zvoka in močno izboljšajo zvočno izolativnost objekta), naraven in pomirjujoč vpliv.

Zelena streha sestava

Ekstenzivna ozelenitev Xeroflor – »preproga«, ki daje življenje

Ekstenzivna zazelenitev Xeroflor je na slovenskem trgu resnična novost, ki omogoča ozelenitev tako ravnih kot poševnih streh in je edina zazelenitev, ki omogoča izvedbo ravnih streh na lahki podkonstrukciji. Xeroflor zazelenitev je predhodno vzgojena »preproga«, ki zagotavlja odločno rast rastlin na strehi od samega začetka, brez dodatnih del in vzdrževanja. V prvih nekaj tednih je potrebno zagotoviti zalivanje, vendar samo zato, da se zelena streha aklimatizira na novo življenjsko okolje. Le ekstenzivna »preproga« Xeroflor že od samega začetka zagotavlja trajno zaščito strehe, dodatno izolacijo, varovanje narave, varovanje ozračja ter izboljšanje klime in ugodja. Ker v naravi rastlinje raste brez pomoči človeške roke, moramo rastline, ki jih želimo uporabiti za zeleno streho, dobro poznati, prav tako tudi podlago, na kateri bo vegetacija rasla. Stalne raziskave in razvoj zagotavljajo, da so Xeroflor zelene strehe resnično in dolgotrajno zelene. Prav tako pa zagotavljajo doseganje lastnosti zazelenitve Xeroflor, ki so znanstveno dokazane in jih investitorji ali gradbinci s pridom izkoriščajo. To so: zaščita in podaljšanje življenjske dobe strehe, znižana raba energije za ogrevanje in hlajenje, zaščita okolja, požarna zaščita, zvočna izolacija, akumulacija vode.

hidroizolacija ravne strehe

Ozelenitev ravne strehe z lahko podkonstrukcijo

Mnoge prednosti ekstenzivne zazelenitve Xeroflor smo že predstavili, omeniti pa moramo tudi, da je zaradi svoje minimalne teže »preproga« Xeroflor edina zazelenitev, ki omogoča izvedbo ozelenitve na ravnih strehah z lahko podkonstrukcijo (pločevina, les itd.) Vzdrževanje takšne zazelenitve je minimalno in enostavno. Po potrebi ozelenjeno streho ustrezno pognojimo z umetnimi gnojili (običajno enkratletno) ter omogočimo možnost  navlaževanje zazelenitve v primeru dolgotrajnih vročih in sušnih obdobij. Le v primeru izvedbe zazelenitve poševne strehe je zaradi naravno hitrejšega odtekanja vode potrebno namestiti ustrezen zalivalni sistem. Ozelenitev terase in ozelenitev ostalih ravnih streh še nikoli ni bila tako enostavna in hitra. Streha je zelena tisti trenutek, ko je polaganje zaključeno.

Samozadosten sistem ekstezivne ozelenitve streh

Xeroflor je naraven in samozadosten sistem ekstenzivne ozelenitve streh. Sestavne komponente zazelenitve Xeroflor so sedumi i, sočnice, gomoljnice, trave in zeli. Vedno izberemo rastline, ki so danemu okolju najbolj primerne. V vegetacijsko plast posejemo seme in posadimo sadike ter jih vzgajamo vsaj leto dni, preden so pripravljene za življenje na strehi. Xeroterr substrat omogoča ustrezno ukoreninjenje rastlinja in njihovo preživetje, saj korenine oskrbuje s hranilnimi snovmi in vodo. Sistem Xeroflor pa ni zgolj vegetacijska plast. Sestavljajo ga drenažni sloj Xerodrain, vodovpojni filc kot vodni »akumulator« in vegetacijska »preproga« s Xeroterr substratom in različnim rastlinjem. Gre za skrbno načrtovan sistem, ki omogoča enostavno ozelenitev strehe in poskrbi, da je zelena streha zares zelena, brez dodatnih del in vzdrževanja. Xeroflor »preproge« za ozelenitev zelene strehe vzgajamo v Sloveniji, saj želimo zagotoviti proizvodnjo v okolju, kjer bo »živela«.