Ograje

Otroške sobe za igrivo in brezskrbno odraščanje vašega otroka

Otroška soba je svet, v katerem naši otroci preživijo dobršen del svojega otroštva. V otroštvu je nekaj čarobnega in pravljičnega, nekaj brezskrbnega in navihanega, nekaj mavričnega in opojno sladkega. Otroške sobe v nekaj letih zamenjajo svojo uporabnost, saj otrok raste, s tem pa se spreminjajo tudi njegove potrebe. V njej se otrok lahko uči, igra, sprosti, spočije ter se druži s prijatelji in starši.

Najprej je to otroška soba za dojenčka, nato za malčka in osnovnošolca, kasneje pa soba za najstnika oziroma mladinska soba. Običajno so otroške sobe izredno prilagodljive, tako da se lahko ob minimalnih spremembah prelevijo v mladinske sobe.

Ker so otroške sobe velikokrat majhne, je smiselno izbrati takšno otroško pohištvo, ki bo čimbolj izkoristilo dani prostor. Otroške garderobne omare naj bodo čim bolj praktične in naj dobro opravijo vlogo prostora za odlaganje oblačil, perila, posteljnine, knjig in igrač. Tudi kotne omare in samostojni predalniki shranijo veliko vsebine. Pisalna miza naj bo ustrezne dimenzije – nekatere mize imajo noge, ki so nastavljive po višini, tako da celo pisalna miza raste z otrokom.

Ureditev otroške sobe

 

Otroške sobe – po meri otroka in njegovih potreb

Pri načrtovanju otroške sobe se moramo zavedati, da bo otroška soba za dojenčka sčasoma postala mladinska soba za najstnika, zato se pri načrtovanju otroške sobe osredotočamo na to, da bo oprema v njej praktična in funkcionalna ter bo popolnoma izkoristila dani prostor. Oprema otroške sobe bo tako rasla z otrokom in njegovimi potrebami.

Otroška soba naj vsebuje dobro ležišče, dovolj shranjevalnega prostora, najpomembneje pa je, da se v njej prepletajo živahne barve, saj otroci ljubijo barve. Živahne barve se lepo ujemajo z otroško razposajenostjo, zato se bodo otroci v teh barvah izvrstno počutili in bodo z veseljem preživljali otroške dni in noči v svoji sobi. Otroško pohištvo naj bo bo poleg pisanih in živahnih barv tudi zanimivih oblik. Predvsem pa naj bo naj bo čim bolj praktično in funkcionalno, in uporabno čim dlje, da ga bo mogoče, ko bo prišel čas za ureditev mladinske sobe, preurediti z majhnimi, a ne dragimi posegi.

 

Osnovno otroško pohištvo – postelja, pisalna miza in omara

Med osnovne kose otroške sobe sodijo otroška postelja, otroška pisalna miza in otroška garderobna omara. Otroška postelja je najpogosteje dimenzije 90×200 cm, seveda pa so na voljo tudi druge dimenzije. V zadnjem času se starši pogosto odločajo za dvig postelje in v prostor pod njo postavijo pisalno mizo ali pa omaro. Priljubljene so tudi otroške postelje, ki pod osnovnim ležiščem omogočajo izvlek dodatega ležišča za otrokovega prijatelja  in gosta, ki prenoči pri otroku.

Otroška pisalna miza mora imeti dovolj veliko delovno površino za ustvarjanje in šolsko delo. Po obliki se pisalne mize ločijo na pisalne mize standardnih oblik (pravokotnih, ravnih linij), ravne stenske pisalne mize, kotne pisalne mize ter iz leve ali desne zaobljene pisalne mize. Kot dodatki so mogoči dodatni premični ali fiksni regali pod samo delovno površino ali ob njej, vgradne ali ločene police za odlaganje knjig in zvezkov ter različne možnosti postavitve nog.

Izbor omare navadno prilagodimo postelji in pisalni mizi, sicer pa jih ločimo na ravne ali kotne. Del otroške omare lahko pustimo odprt s policami, ponavadi pa v vsako otroško omaro sodi tudi nekaj izvelčnih predalov ter večji garderobni prostor z obešalnimi palicami.  Omara lahko ima klasična ali drsna vrata.

Med dodatno otroško pohištvo uvrščamo predvsem poličnike in komode, ki služijo dodatnemu shranjevanju in odlaganju. Komode so še zlasti priljubljene, saj so nižje in tako tudi v celoti uporabne za otroka. Še posebej uporabne so v mansardnih otroških sobah, saj lahko z njimi v celoti izkoristimo prostor pod poševnim stropom. Odvisno od izvedbe jih lahko uporabljamo za spravilo igrač, pospravljanje dodatne garderobe, pa tudi za knjižne zbirke in šolsko gradivo.  Po potrebi lahko komode opremi z odprtimi regali, izvlečnimi predali in dodatnimi policami.

Otroška soba za dva

 

Opremljanje otroške sobe za dva otroka zahteva nekoliko več načrtovanja  

Ko govorimo o opremljanju otroške sobe za dva otroka, se moramo zavedati, da moramo v sobo, ki navadno ni ravno velika, spraviti vso pohištvo, ki ga oba otroka potrebujeta, hkrati pa moramo poskrbeti, da v sobi ostane dovolj prostora za igro, učenje in tudi zasebnost.

Klasično prostorska rešitev predstavlja postavitev pograda ali izdelava posteljnega okvirja, ki omogoča izvlek spodnjega ležišča izpod prvega. Za pograde oz. nadstropne postelje ni nujno, da so postavljeni z ležišči, direktno eden nad drugim. V zadnjem času je vse bolj priljubljena postavitev vzdolžnega stenskega pograda, s katerim se v celoti izkoristijo vzdolžne stene, pri čemer pa sta ležišči med seboj nekoliko zamaknjeni. Prostor, ki nastane pod zgornjim ležiščem, se tako lahko izkoristi za pisalno mizo enega od otrok. Lahko pa tudi za izdelavo vgradne garderobne omare.

Druga možnost pride bolj v poštev, če je otroška soba dovolj velika. S postavitigravijo pregradne omare lahko preprosto razdelimo sobo v dve ločeni enoti. V vsaki enoti potem uredimo prostor za posteljo, pisalno mizo in omaro.