Prezračevalne naprave - lokalni rekuperatorji
Prezračevalni sistemi Rekuperacija

Prezračevanje kopalnice z lokalnim rekuperatorjem znamke Hansen

Verjetno se dan danes vsi zavedamo, kako zelo pomembna je kvaliteta zraka, ki ga dihamo v zaprtih prostorih. Povprečno človek v eni uri porabi 400l zraka. Človeško telo je sicer zgrajeno tako, da lahko zaznava določene parametre, ki določajo kvaliteto zraka – sem štejemo predvsem vlago. Le ta naj bi v prostoru znašala med 35 in 80%. Poleg vlažnosti lahko ljudje seveda zaznavamo tudi temperaturo, vonjave ter celo prašne delce. Kljub vsemu pa človeški čuti niso dovolj izostreni, da bi lahko določali, kakšna je kakovost zraka v prostoru, v katerem se gibljemo.

Kaj prinaša sistem prezračevanja z lokalnim rekuperatorjem?

Da bi zagotovili kar se le da kakovosten zrak v zaprtih prostorih, ljudje posegajo po različnih prezračevalnih napravah. Kot izjemno učinkovit in tudi ekonomičen sistem prezračevanja, se je izkazalo prezračevanje z rekuperacijo. Kljub vsemu pa mora biti stavba na tak sistem prezračevanja pripravljena že skorja v fazi gradnje. Zato rešitev za druge gradnje predstavlja lokalni rekuperator.

Lokalni rekuperator

Kaj je rekuperacija in kdaj se je zanjo primerno odločiti?

Vendar najprej poglejmo, kaj rekuperacija pravzaprav sploh je. Rekuperacija zraka je postopek izmenjave odpadnega zraka v zaprtih prostorih z zunanjim svežim zrakom. Rekuperacija poteka znotraj prezračevalne enote z rekuperacijo toplote. Znotraj rekuperatorja zraka se energija (toplota) izpušnega zraka iz prostora prenese na svež zrak, ki prihaja od zunaj, ne da bi se ti dve vrsti fizično pomešali. Ta postopek nam omogoča dovajanje svežega zraka, ki ga ogreva energija (toplota) izpušnega zraka. To pomeni, da smo se rešili izpušnega zraka, v katerem je visoka koncentracija C02, v prostor pa smo dovajali svež zrak in to ne da bi izgubili toploto iz ogrevanega prostora. Uporaba sistema prezračevanja z rekuperacijo zato znatno zmanjša stroške ogrevanja in hlajenja.

Rekuperacijo zraka izvajamo s pomočjo rekuperatorja. Rekuperator zraka je prezračevalna naprava, katere cilj je zmanjšati prezračevalne izgube stavbe s pomočjo njenega izmenjevalnika toplote, ki sprejema toploto izpušnega zraka, ki izhaja, in s svojo toploto segreva svež zrak, ki vstopa v prostor. Prav tako rekuperator zraka vsebuje sistem za filtriranje, ki preprečuje vstop cvetnega prahu in prahu in s tem povečuje kakovost zraka.

Z lokalnim rekuperatorjem bomo zagotovili učinkovito prezračevanje našega doma in to brez odpiranja oken. Energijsko bo tak sistem prezračevanja veliko bolj varčen s tem pa se bodo nujno zmanjšali tudi računi za ogrevanje in hlajenje prostorov v našem stanovanju. Nenačrtovano in naključno zračenje prostorov pogosto pomeni izgubo energije, ki smo jo vložili v ogrevanje zraka, kar pa lokalni rekuperator prepreči. Nezadostno zračenje ima za posledico nezdrave bivalne pogoje s pojavom prekomerne vlage in plesni, ki jih bo učinkovito zračenje s prezračevalnim sistemom, ki temelji na rekuperaciji, prav tako odpravilo.

Lokalni prezračevalni sistem za kopalnico – kako nam lahko pomaga?

Še posebej veliko težav z vlago in plesnijo se pojavlja v kopalnicah. Gre za prostore, ki so velikokrat vlažni, vlaga pa se tam ob nepravilnem zračenju zadržuje še dolgo po tem, ko smo mi prostor že zapustili. Praksa je pokazala, da lahko lokalni rekuperator, ki se vgradi v steno kopalnice ugodno in učinkovito nadomesti centralni prezračevalni sistem.

Prezračevalni sistem za kopalnico

Kvalitetni lokalni rekuperatorji znamke Hansen

V podjetju Hansen vam ponujamo možnost nakupa celotnega prezračevalnega sistema, ki deluje s pomočjo rekuperacije, ponujamo pa vam tudi pestro izbiro lokalnih rekuperatorjev, ki jih lahko vgradite tudi v prostore, ki nimajo delujočega ali dovolj kvalitetnega prezračevalnega sistema. Lokalni rekuperatorji znamke Hansen vam zagotavljajo najboljše razmerje med kakovostjo in ceno. Lokalni prezračevalni sistem pripomore k čistemu in bolj svežemu zraku v prostoru ter učinkovito odpravi plesen, vlago in neprijeten vonj. Prezračevanje z rekuperacijo je prijazno do okolja in posledično zniža stroške ogrevanja. Vsekakor pa moramo poudariti tudi, da je prezračevanje s pomočjo lokalnega rekuperatorja zelo primerno za astmatike in alergike.

Med lokalnimi rekuperatorji smo zelo ponosni tudi nad svojo ECO linijo, ki jo odlikuje enostavno upravljanje, visoka zmogljivost prezračevanja, keramični izmenjevalnik toplote, enostavna vgradnja in vzdrževanje ter dolga življenjska doba. Poleg tega lahko ob odločitvi za omenjeni lokalni rekuperator pridobite tudi subvencijo EKO SKLADA.

Izbirate lahko med dvema modeloma lokalnih rekuperatorjev ECO linije:
HANSEN Eco 150 Wireless: Narejen je za prezračevanje stanovanjskih, delovnih in počitniških objektov. V prostor dovaja svež in čist zrak ter zagotavlja konstantno temperaturo. Rekuperator uspešno opravi vlago in plesen, je enostaven za upravljanje z daljinskim upravljalnikom ter ponuja možnost povezave posameznih enot v sistem. Ponaša se s filtrom zraka G3 ter senzorjem vlage. Lokalni rekuperator je enostaven tudi za vzdraženje in čiščenje.
HANSEN Eco 150 Active: rekuperator v prostor dovaja svež in čist zrak in zagotavlja konstantno temperaturo. Sistem je primeren za namestitev v bivalne, delovne ali javne prostore. Pohvali se lahko z enostavno vgradnjo in vzdrževanjem ter enostavnim in nezahtevnim čiščenjem. Gre za enocevni sistem, ki deluje po principu vpihovanja in izpihovanja zraka v prostor oz. iz prostora. Opremljen je z avtomatskim zaklopom, ki v stanju mirovanja preprečuje vstop zunanjim delcem.

Prezračevalni sistem z rekuperacijo

V podjetju Hansen vam poleg visoke kakovosti naših prezračevalnih naprav zagotavljamo tudi strokovno svetovanje, profesionalno montažo ter kvalitetno vzdraženje in servis. V primeru dodatnih vprašanj smo vam ves čas na voljo po vseh kontaktnih kanalih, kjer vam bomo pomagali z dodatnimi informacijami o lokalnem rekuperatorju, ki ga iščete.