Kozarci
Kuhinja

Lepi kozarci so lahko tudi krasen dodatek

Raznovrstni kozarci, med katere uvrščamo kozarce za vodo, kozarce za pivo, kozarce za vino, kot tudi kozarce za žganje, so obvezna oprema vsakega doma. Običajno umažemo več kozarcev dnevno, zaradi svojih lastnosti, tj. krhkosti stekla, pa žal sodijo med potrošni material. Prav zato je nujno, da so kozarci kakovostni in izdelani iz kvalitetnih materialov. Dandanes pa kozarci, kot so denimo kozarci za vodo, še zdaleč nimajo samo praktične funkcije, temveč tudi estetsko. Zlasti najosnovnejši kozarci, kot so na primer kozarci za vodo, kozarci za vino, pa tudi ostali, denimo kozarci za žganje in kozarci za vino, so lahko tudi lep okras. Obstajajo namreč v številnih dimenzijah, oblikah in barvah, zato je naša izbira praktično neomejena, najpomembnejšo vlogo pa igra naš okus.

 

Kozarci

 

Kozarci za vodo in vino v različnih velikostih

Kozarci, ki jih ima doma vsak, so ravno kozarci za vodo in kozarci za vino. Pitje, sploh pitje vode in vina, je namreč staro že toliko kot človeštvo samo, podobno pa je tudi s kozarci. Kozarci za vodo dandanes ne služijo samo pitju vode, temveč tudi drugih pijač, zaradi česar razlikujemo med številnimi velikostmi, barvami in vzorci. Ravno kozarci za vodo in kozarci za pivo so tisti, pri katerih večina sicer prisega na minimalizem, a zadnje čase se vse bolj uveljavljajo kozarci za vodo, kozarci za pivo, kozarci za vino in kozarci za žganje različnih oblik in barv. Le-ti lahko namreč krasno popestrijo omizje, pitje iz jih pa je tudi bolj zabavno in okusnejše.

 

Kozarci za pivo pridobivajo na svojem pomenu

Tako kozarci za vodo, kot tudi kozarci za vino in kozarci za pivo so pomemben del našega vsakdanjika. Če so kozarci, kot na primer kozarci za vodo, uporabni vsak dan, pa se kozarce za pivo rabi le v primeru pitja piva. Ti kozarci so po navadi posebnih oblik, nekateri kozarci za pivo so robustnejši, spet drugi imajo tanek rob in izbočen osrednji del. Kozarci za pivo se med seboj razlikujejo glede na vrsto piva (svetlo, temno, nefiltrirano ipd.), ki ga pijemo. Za razliko od teh kozarcev pa kozarci za žganje ne poznajo tolikšne raznovrstnosti.

 

Tudi kozarci za žganje so lahko zanimivi

Kozarci so lahko povsem običajni, lahko pa se odločimo tudi za takšne, ki se odlikujejo po svoji edinstveni obliki. Pitje iz takšnih kozarcev je vsekakor zanimivejše, poleg tega pa so prijetni tudi na pogled. Kozarci za vodo, kozarci za pivo in kozarci za vino obstajajo v vseh mogočih barvah in oblikah, kozarci za žganje pa nazadujejo. Vendar pa tudi kozarci za žganje doživljajo razcvet, saj predstavljajo lepo darilo in še lepši spominek s potovanja.