Krovstvo ravne strehe
Ravne strehe

Krovstvo in kleparstvo ravnih streh

Krovstvo in kleparstvo sta izredno pomembni deli pri najbolj pomembnem delu naše hiše, kar streha vsekakor je. Ščiti notranjost pred zunanjimi vplivi, predvsem vremenskimi in zato mora biti kvalitetne izdelave. Kakšna pa je razlika pri krovstvu ravnih streh? Zaradi drugačne oblike strehe je najbolj očitnih nekaj dejavnikov, ki vplivajo na izdelavo, postopek in ceno. Krovstvo ravne strehe skupaj s kleparstvom velja za nekoliko drugačen pristop, ki nudi precej raznovrstnosti in prilagodljivosti.

 

Kaj sta krovstvo in kleparstvo?

Krovstvo je delo, ki ga opravlja krovec. Ostrešje in prostore pod streho zaščiti s kritino, ki predstavlja zaključni sloj. Poleg tega polaga tudi hidroizolacijo, toplotno izolacijo in druge elemente, ki jih zahteva streha oziroma projektant. Kleparstvo  oziroma klepar poskrbi za strešna dela s pločevino, kot so žlebovi, odtočne cevi, okenske police, obrobe in še mnogo drugih del. To sta krovstvo in kleparstvo v nekoliko krajšem opisu omenjenih panog.

 

Krovstvo ravne strehe je nekoliko drugačno

Ravne strehe so v zadnjih letih postale pogosta izbira arhitekture. Hiši bo taka streha dala svež in nov videz, ki bo izstopal iz okolice. Izdelava ravne strehe zahteva več pozornosti pri določenih elementih in dejavnikih. Pri tem bodo pomagali krovci, ki bodo poskrbeli za visoko kvalitetno krovstvo ravne strehe vašega domovanja. Kateri so torej tisti dejavniki, ki bodo najbolj vplivali na ceno kleparstva in krovstva ravne strehe?

  • Sestava strehe
  • Materiali strehe
  • Naklon strehe
  • Težavnost izvedbe strehe
  • Površina strehe
  • Želje lastnika (pohodna streha, zelena streha)

Vsi ti dejavniki bodo posledične vplivali tudi na čas izvedbe, kar lahko pripelje do nekoliko višjih stroškov celotne izvedbe. Všteti bo treba še dnevni prevoz, dnevnice in druge stroške, ki jih lahko zaračunava podjetje, ki bo opravilo kleparstva in krovna dela na vaši strehi.

Ravna streha

Pomembni dejavniki pri krovstvu ravne strehe

Najbolj pomemben dejavnik vaše strehe, ki ga krovstvo in kleparstvo nikakor ne smeta zgrešiti, je izolacija. Nujno je rešiti vprašanja hidroizolacije, termoizolacije, zvočne izolacije in padavinskih voda oziroma njihovega odvajanja. Zaščita pred vodo, hrupom, spremembami temperature in posledičnimi procesi je vsekakor najbolj pomembna lastnost ravne strehe. Nekoliko manj pomemben element za katerega se odločajo mnogi, je pohodnost strehe ali zelena streha. Čeprav gre za odlično izbiro in izboljšanje videza celotne hiše, bo imelo tudi krovstvo ravne strehe ceno rangirano v višjem razredu. Pri vseh dejavnikih vam bodo pomagali krovci in kleparji, ki bodo v svojih panogah krovstva in kleparstva poskrbeli za najbolj kvalitetno streho vašega domovanja. Nikoli ni odveč pravilo, da je enako pomembna izbira ponudnika, kot izbran material in stil izvedbe. Predvsem to velja v svetu krovstva in kleparstva, saj zagotovijo varno streho nad glavo.