Sedežne garniture

Kotna sedežna garnitura z ležiščem in predalom – trgovina Maros

Prednosti kotnih sedežnih garnitur z ležiščem so številne

Kotna sedežna garnitura predstavlja relativno pogosto izbiro v modernih, pa tudi minimalistično opremljenih domovih. To niti ne preseneča, saj se lahko kotna sedežna pohvali s številnimi prednostmi, ki jih linearne sedežne garniture nimajo.

Kotne sedežne garniture so namreč zelo prostorne, poleg tega pa lahko ob izbiri sedežne garniture ravnih linij in ostrih robov, kljub temu dosežemo minimalistični učinek. Poleg tega so sedežne garniture v obliki črke L ali v obliki črke U zelo udobne, nekatere pa se lahko pohvalijo celo z različnimi dodatki, kot so ležišča ali predali. Predvsem kotne sedežne garniture z ležiščem se nemalokrat izkažejo za zelo praktične, ko se na našem pragu pojavi kak nenapovedan obisk.

Vsekakor pa je potrebno tudi pred nakupom kotne sedežne garniture tehtno premisliti in pretehtati vse možnosti, ki nam jih ponuja tržišče. Pri tem ne smemo pozabiti niti na to, da nas lahko včasih do neke mere omeji tudi sam prostor, ki s svojimi karakteristikami odpira prostor za ene tipe sedežnih garnitur in ga zapira za druge.

V primeru, da je vaš prostor manjši, vam priporočamo, da se klub vsemu raje odločite za linearno sedežno garnituro, saj bo kotna sedežna prostor optično še zmanjšala. V njem namreč zavzame veliko več prostora kot linearna sedežna in ga zato tudi bolj zapolni. Je pa res, da lahko s pomočjo kotne sedežne garniture prostor učinkovito pregradimo in ga tako razmejimo na primer od kuhinje in jedilnice. V tem primeru so tudi v manjših prostorih kotne sedežne garniture več kot dobrodošle.

Na splošno pa so kotne sedežne garniture v zadnjem obdobju dobile novo priložnost v sodobnem opremljanju dnevnih sob. Njihova ponovna aktualnost v najbolj trendovskih dnevnih sobah je več kot dobrodošla, saj so izjemno praktične in omogočajo udobno sedenje.

Kako izbrati pravi barvo in material iz katerega bo sedežna garnitura izdelana?

Ko se enkrat odločimo za obliko kotne sedežne garniture z ležiščem, nam preostane še odločitev o barvi in o materialu garniture. Danes nam večina proizvajalcev sedežnih garnitur ponuja sedežne garniture izdelane iz usnja ter sedežne garniture, izdelane iz tkanine. Tkanina velja za nekoliko zahtevnejšo z vidika vzdrževanja, vendar je morda nekoliko bolj trpežna. Sedežne garniture, ki so izdelane iz tkanine, je namreč potrebno tu in tam posesati, saj se bodo v nasprotnem primeru naprašile. Vsekakor je s sedežnih garnitur, ki so narejene iz tkanine, veliko težje odstraniti madeže, saj se le-ti vpijajo v tkanino.

Usnjene sedežne garniture je na drugi strani potrebno le redno brisati z vlažno krpo in jih tu in tam premazati s kremo za usnje, ki jo priporoča proizvajalec. Madeži se v usnje vpijejo veliko počasneje in jih bomo največkrat lahko enostavno pobrisali s površine garniture. Kljub vsemu pa se na usnjenih sedežnih garniturah nemalokrat poznajo prakse, pa naj si gre za praske, ki so nastale s pomočjo tačk naših hišnih ljubljenčkov ali pa zadrg na zadnjih žepih najljubših kavbojk.

Pri sedežnih garniturah izdelanih iz tkanin se z navedenimi težavami ne soočamo v takšni meri. Res pa je, da lahko tako pri izbiri enega kot tudi pri izbiri drugega materiala posegamo po različnih kategorijah tkanin in usnja ter kakovost in trpežnost prilagodimo našim potrebam.

 

Zelo priljubljeno so tudi sedežne garniture, izdelane iz žameta

Velikokrat spregledan material pri izdelavi sedežnih garnitur, pa vendar v zadnjem obdobju pridobiva na popularnosti, je žamet, predvsem v toplih barvnih tonih, ki spominjajo na barve jeseni: vsi odtenki rumene, rdeče, rožnate pa tudi zelene. Pravo igro neverjetno romantičnih kontrastov lahko ustvarite z dodatkom kraljevske vijolične. To so barve, ki bodo vašemu domu dodale prav posebno toplino in domačnost. Lepo se podajo tako k rustikalnemu kot k modernemu slogu.

 

V manjših prostorih posegajmo po svetlejših in bolj umirjenih barvah

Ko izberemo še vrsto tkanine, je čas da se posvetimo barvi naše nove kotne sedežne garniture. Seveda je izjemno pomembno, da si že pred obiskom salona, pripravimo nabor barv, ki bi si jih želeli videti v naši dnevni sobi. Kljub vsemu pa je potrebno pri izbiri barve sedežne garniture upoštevati tudi karakteristike prostora.

Če je prostor manjši, se je bolje odločiti za svetlejše barve kotne sedežne garniture, ki bodo prostor optično precej povečale. Vsekakor moramo veliko pozornosti posvetiti tudi barvam, ki se v prostoru že nahajajo. S sedežno garnituro lahko namreč dosežemo zanimive barvne kombinacije, ki prostor popestrijo in ga dopolnijo. Če pa bomo pri izbiri barv manj previdni, lahko dosežemo prav nasproten učinek, česar si ne bi želeli.

kotna sedežna garnitura Natuzzi

Izjemno iskane so tudi kotne sedežne garniture z ležiščem in predalom

Veliko kotnih sedežnih garnitur pa se lahko dan danes pohvali tudi z dodatki. Eden izmed izjemno priročnih in na trgu tudi iskanih dodatkov, je ležišče ali predal. Kotna sedežna garnitura z ležiščem nas bo rešila zagate, kadar se bo pri nas pojavil nenapovedan obisk. Seveda pa tudi odlagalnega in shranjevalnega prostora ni nikoli dovolj. Zato so nadvse popularne tudi kotne sedežne garniture s predali. V predale, ki so pri kotnih sedežnih garniturah navadno relativno globoki in precej prostorni, lahko pospravimo številne zadeve, ki jih ne uporabljamo vsak dan, in nam v dnevni sobi jemljejo prostor.