Garderobne omare
Dnevne sobe Garderobne omare Pohištvo

Kako izbrati omaro, ki bo zadostila vsem vašim potrebam?

 

Garderobne omare

Omara. Kos pohištva, ki je skoraj v vseh prostorih stanovanja povsem običajen, pa vendar lahko pri nakupu povzroča zares veliko preglavic. Kakšno garderobno omaro naročiti, da bo le-ta ponujala dovolj prostora za shranjevanje vseh oblačil? Kako izbrati omaro za dnevno sobo, da bo le-ta sovpadala s preostalim pohištvom. In kako opremiti otroško sobo, da bo v njej dovolj prostora za igrače, šolske potrebščine in oblačila? Na vse to vam bomo skušali odgovoriti v spodnji vsebini, da bo opremljanje vašega stanovanja vsaj malo enostavneje.

Na kaj vse je potrebno pomisliti pri izbiri garderobne omare?

Največ vprašanj se strankam pojavlja, ko izbirajo med različnimi tipi garderobnih omar. Trg nam dan danes ponuja vgradne in klasične garderobne omare, odločamo pa se lahko tudi med različnimi tipi odpiranja vrat.

Pri izbiri garderobne omare se osredotočimo predvsem na njeno notranjost

Ko se lotimo nakupa garderobne omare, se velikokrat vprašamo ali se raje odločiti za normalno ali za vgradno garderobno omaro. Odgovor je tukaj več kot preprost – če nam prostor to dopušča, se vsekakor odločimo za vgradno omaro, saj bi le-ta zagotovila obilico dodatnega prostora, ki nam ga standardna garderobna omara ne bo ponudila. Če pa nam prostora v sobi primanjkuje, bo tudi standardna garderobna omara več kot odlično opravila svojo nalogo. Vsekakor pa je najpomembneje, da se odločimo za smiselno razporeditev notranjosti garderobne omare. Le-ta naj ne bo sestavljena zgolj iz polic, pač pa naj ponuja tudi nekaj predalov in prostor za obešanje, kamor bomo lahko obesili daljša oblačila, kot so obleke in plašči, seveda pa bomo obešalni del uporabili tudi za srajce. Predali na drugi strani predstavljajo odlično izbiro za shranjevanje manjših potrebščin in predmetov kot so pasovi, šali ali rute, do katerih na policah nekoliko težje dostopamo. Predal bomo preprosto izvlekli in iz njega vzeli to, kar si želimo, ko stvari več ne bomo potrebovali, pa jo bomo elegantno pospravili nazaj na svoje mesto.

Kakšna naj bodo vrata na garderobni omari – klasična ali drsna?

Seveda se pri izbiri garderobne omare velikokrat postavi tudi vprašanje, za kakšna vrata se je bolje odločiti. Trg nam dan danes ponuja drsna vrata ali pa takšna klasična, ki se odpirajo v prostor. Oboja se lahko pohvalijo s prednostmi, seveda pa imajo oboja tudi določene slabosti. Drsna vrata so odlična izbira, kadar ne želimo, da bi pohištvo preveč posegalo v prostor, saj jih enostavno odrinemo na stran. Vendar je res, da z drsnimi vrati en del omare vedno ostane zaprt, saj ga prekrije vratno krilo tistega dela omare, ki ga odpiramo. Če pa se odločimo za nakup garderobne omare s klasičnimi vrati, bomo sicer lahko na široko odprli celotno omaro, vendar bodo vrata precej bolj posegala v prostor kot pri omari z drsnimi vrati.

Vsekakor lahko na vrata garderobne omare namestimo še ogledalo in tako poskrbimo, da se bomo lahko pred odhodom od doma še skrbno pogledali. Ogledalo pa bo poleg tega prostor tudi nekoliko optično povečalo.

Otroška omara naj bo kar se le da prostorna

Garderobne omare pa niso edine omare v hiši, ki pri naročilu rade povzročajo preglavice. Velikokrat se zatakne tudi pri opremljanju otroške sobe. Tam moramo namreč poskrbeti, da bo prostora v otroških omarah in predalnikih dovolj tako za oblačila kot tudi za igrače in kasneje še šolske potrebščine. Prav zato vam svetujemo, da izberete omare, ki segajo do vrha ali vsaj tik pod strop. Na zgornje police, ki so sicer težje dosegljive, lahko pospravimo stvari, ki jih ne potrebujemo vsak dan, vendar jih je kljub temu potrebno shraniti, spodaj pa pustimo prostor za potrebščine, ki jih otrok pogosto uporablja. Prav tako pri opremljanju otroške sobe ne pozabimo na poličke, kamor lahko postavimo otrokove najljubše igračke ali knjige, ki jih malček rad prebira.

Otroška omara

TV omara za dnevno sobo naj bo ravno prav velika

Omare pa nameščamo tudi v dnevno sobo. Res je, da so te omare navadno manjše, vendar zato ne predstavljajo nič kaj manj pomembnega kosa pohištva. Tv omare za dnevno sobo so navadno nekoliko nižje, saj so namenjene temu, da na njih postavimo televizor. Poleg tega je priporočljivo, da omara za dnevno sobo premore tudi kakšen predal, kamor bomo lahko pospravili drobnarije, ki bi sicer kazile prostor. Seveda lahko v dnevni sobi postavimo tudi omaro s steklenimi vrati, kamor bomo namestili kristal, ki ga imamo tako zelo radi. Nemalo ljudi pa si v dnevni sobi umisli tudi knjižno polico, tako da so knjige ves čas pri roki.

Dnevno sobo lahko popestrimo še z zanimivim lestencem, ki sovpada z ostalim pohištvom, piko na i pa lahko doda tudi zanimiva preproga, ki jo postavimo pred sedežno garnituro. Preproga bo v prostor vnesla občutek topline, ob pravilni izbiri materiala in barv pa bo prostor tudi lepo povezala in ga dopolnila.