keramiščne ploščice stenske
Keramične ploščice

Outlet keramične ploščice

Keramične ploščice so ena izmed tistih izbir, ki se podajo v skoraj vsako sobo, od kuhinje do kopalnice in predsobe, poznamo pa tudi zunanje za terase ali balkone. Na trgu je na voljo ogromen nabor različnih barv in motivov, ki so lahko povsem enostavni ali pa celo imitirajo teksture kot sta les ali kamen. Same ploščice je možno razrezati v obliko, ki ustreza nam in našemu prostoru (trikotniki, kvadrati …). So eden izmed najbolj cenovno ugodnih materialov za pokrivanje tal – outlet keramične ploščice so ponavadi občutno najcenejša možnost. Cene pa se lahko povzpejo glede na videz, ki ga želimo doseči, in težavnost inštalacije. Keramične ploščice omogočajo dobro vodotesnost in so zato pogosto uporabljene v prostorih z visoko vlažnostjo. So trpežna izbira, saj se le stežka poškodujejo, v kolikor pa se, je proces menjave relativno preprost. S pravim vzdrževanjem lahko obstanejo desetletja in desetletja. Vzdrževanje je načeloma dokaj preprosto: zaradi same teksture se madeži, razlite tekočine in prah ne vpijejo v površino, mi pa jih enostavno pobrišemo proč. Kaj več od rednega pometanja oziroma sesanja ter pregleda razpok med ploščicami (kjer se lahko začne nabirati umazanija) niti ni potrebno. V primeru nekaterih madežev, ki se vpijejo v podlago, pa lahko brez pomisleka uporabimo najmočnejša čistilna sredstva in nam pri tem ni treba skrbeti, da bi prišlo do poškodb.

Keramične ploščice mozaik

Kaj pa so pomanjkljivosti keramičnih ploščic?

Tako kot vsaka druga stvar imajo tudi keramične ploščice določene slabosti, ki jih moramo pred izbiro upoštevati in se nanje pripraviti. V zimskih mesecih se keramika močno shladi, zato moramo imeti to v mislih, ko opremljamo ali prenavljamo svoj dom. Mrazu se lahko izognemo z namestitvijo talnega gretja ali nakupom električne grelne preproge – pa tudi preprosto z nošenjem copat. Sama namestitev je sicer nekaj, kar lahko opravimo tudi sami, ampak je težje izvedljiva kot če bi polagali vinil ali laminat. Sploh če se odločimo za ploščice z ratificiranim robom, je pri inštalaciji najbolje poskrbeti za pomoč profesionalcev. Keramične ploščice so precej vsestranske, a tudi precej težke (in potrebujejo močna tla) ter zato morda neprimerna v nekaterih stanovanjih v višjih nadstropjih ali pa domovih s slabo strukturo tal.

Dizajn prostora po vaši meri z outlet keramiko

Če se odločamo za prenovo stanovanja, nam uporaba stenskih ali talnih keramičnih ploščic dopušča, da ohranimo svojo domišljijo in si prostore res uredimo po svojem okusu. Pred prenovo je dobro premisliti o naših željah, specifikah doma in prostora, barvi in obliki obstoječega pohištva, barvnih shemah, naših finančnih zmožnostih in končni viziji prostora, karkšnega si želimo ustvariti. Če smo pri prenovi omejeni s tesnim budgetom, bomo z outlet keramičnimi ploščicami največ prihranili. Pri tem pa moramo biti pozorni na to, da izberemo uglednega proizvajalca, saj se na trgu pojavljajo tudi izdelki slabše kvalitete z neestetskim končnim izgledom. Pred prenovo se lahko obrnemo na različne spletne strani ali bloge, ki se ukvarjajo z notranjim oblikovanjem in renovacijami prostora, da si v glavi ustvarimo čim bolj jasno sliko tega, kaj si v resnici želimo, in kakšne možnosti sploh vse obstajajo.

Keramične ploščice za kopalnico

Prenova doma in vrtanje v keramične ploščice

Ob prenovi kopalnice se velikokrat zgodi, da želimo na stene pritrditi kak dodaten obešalnik, ogledalo ali kaj pododobnega. Vse to je možno z lepilnimi trakovi in drugimi pripomočki, ki ne zahtevajo globokih posegov v stene, a imajo včasih na žalost slab oprijem. V kolikor se odločimo za vrtanje in pritrjevanje z vijaki, je to seveda mogoče, malo pazljivosti pa ni odveč. Potrebno je tudi premisliti o uporabi najbolj učinkovitega vrtalnika. Najprej je dobro površino očistiti in se prepričati, da je nepoškodovana. Nato na mesto vrtanja nalepimo pleskarski trak, označimo točko vrtanja in nežno udarjamo s kladivom na točkalo, da se prebijemo skozi glazurno površino ploščice. Ko z vrtalnikom zvrtamo luknjo, odstranimo trak in položimo vanjo vložek za vijak.

Kako izbrati in skrbeti za zunanje keramične ploščice?

Keramične ploščice uporabljamo v notranjih ali zunanjih prostorih ter jih lahko razdelimo v šest razredov, ki določajo, kje naj bi se uporabljale. Za zunanje sta primerna predvsem razreda 4 in 5. Če je zunanji prostor pokrit, zadostuje oznaka R9, če pa ni, se je bolje odločiti za R12, R11 ali R10. Te namreč zagotavljajo strukturo za protizdrsnost. Zunanje keramične ploščice, ki jih uporabljamo za pokrivanje teras, balkonov, bazenov ali stopnišč, morajo biti odporne tudi proti zmrzali. To zagotavljata skupini AI in BI. Primerna izbira je recimo granitogres. Dobro namreč prenaša velika vremenska nihanja (od vročine do zmrzali), je nedrseč in ima nizko vpojnost vode.