Kuhinja

Izbira nap za kuhinje

Kuhinja je zagotovo eden od najpomembnejših delov naših stanovanj, zato je še posebej pomembno, kako jo opremimo. V njej opravljamo številne pomembne funkcije, poleg tega se v njej tudi družimo s svojimi najbližjimi. Kakovost opravljenega dela in počutje v kuhinji pa sta odvisnatudi od posameznih kosov pohištva. Za druženje moramo poskrbeti za ustrezno mizo in stole, pri kuhanju in podobnih opravilih pa potrebujemo določene naprave in elemente, ki pripomorejo k temu, da je hrana lahko hitro in kakovostno pripravljena.

Kuhinjske nape so samo eden od pomembnejših kosov, ki pa jih ne kupujemo in vgrajujemo kar na pamet, ampak moramo pred nakupom natanko vedeti, kakšna napa bo najbolj ustrezala naši kuhinji. V nadaljevanju vam zato podajamo nekaj najosnovnejših dejstev, ki jih morate vedeti o kuhinjskih napah.

Vrste kuhinjskih nap glede na namestitev

Kuhinjske nape se med seboj razlikujejo glede na postavitev same kuhinje, glede na potrebe po moči nape, glede na način in pogostost uporabe ter tudi glede na oblikovno ustreznost. Pred nakupom se je najpomembneje vprašati, kako pogosto bomo kuhali in kakšne so naše prehranjevalne navade. Če večino od obrokov pripravimo kar doma, potem nam nakup kuhinjske nape še kako zelo pride prav.

Pri izbiri nape za kuhanje sta zelo pomembni širina in dimenzija. Če bomo kuhinjske nape nameščali med kuhinjsko pohištvo in opremo, moramo biti pozorni predvsem na dimenzije nape. Klasična dimenzija v širino je 60 centimetrov.

Če se bomo odločili za nakup stenske dekorativne nape, potem bo ta nameščena nad kuhalno ploščo na steno, kjer se bo delovna plošča dotikala stene. Na ta način je napa nameščena povsem samostojno, ne da bi bila pri tem povezana z določenimi elementi pohištva.

Za poševne nape je značilno, da so nameščene nad kuhalno ploščo na steno. Pri tem se delovna plošča dotika stene. Napa je samostojna, ne da bi se dotikala določenega pohištva v kuhinji. Nameščena je nižje, in sicer nad kuhalno ploščo. To kuharjem omogoča, da se lahko veliko lažje gibljejo nad ploščo za kuhanje.

Zelo priljubljene so tudi vgradne nape, ki so nameščene nad kuhalno ploščo, in sicer pod zgornji viseči kuhinjski element. Za take nape je značilno, da so skrite med elementi, lahko pa se nameščajo tudi samostojno, in sicer na steno nad kuhališčem.

Na trgu seveda obstajajo še druge vrste kuhinjskih nap, ki pa si jih lahko ogledate tudi v spletni trgovini, kjer vam poleg tovrstne kuhinjske opreme ponujajo še druge številne kose, ki jih boste lahko prav tako primerno izbrali in z njimi boste zadovoljni, saj vam bodo služile dobro in dlje časa.