Kuhinjski stoli
Stoli

Udobje in domačnost v kuhinji in jedilnici

Pri opremi jedilnice glavno vlogo igra jedilna miza skupaj s kuhinjskimi stoli. Gre za prostor, kjer bomo postregli omamne dobrote domače kuhinje, s katerimi bomo razvajali svoje najdražje. Prav zato je pomembno, da se bodo vsi povabljeni počutili udobno in prijetno. V ta namen služijo udobni kuhinjski stoli, ki posamezniku zagotavljajo možnost udobnega sedenja in sprostitve, nikakor pa ne smemo pozabiti na kuhinjsko mizo, ki naj bo prilagojena opremi prostora.

Pri kuhinjskih stolih je najpomembneje, da na njih udobno sedimo. Ponujati morajo zadostno oporo hrbtenici, da bo tudi večurno druženje na njih prijetno, hkrati pa je dobro, če je tudi sedalo prijetno za sedenje. Odločimo se lahko za oblazinjene ali za ne oblazinjene stole, ne glede na odločitev, pa morajo kuhinjski stoli sovpadati h kuhinjski mizi.

Ponudba kuhinjskih stolov

Dan danes lahko na tržišču najdemo različne modele kuhinjskih stolov, ki so izdelani iz najrazličnejših materialov. Moderni kuhinjski stoli se lahko pohvalijo z nekoliko bolj ekstravagantnimi linijami, ki prostor dodatno popestrijo in vanj vnesejo nekaj karakterja. Nasploh pa dan danes prevladujejo nekoliko svetlejše barve – stranke se velikokrat odločijo za popolnoma bele kuhinjske stole. Odločimo se lahko za plastične stole, stole iz tkanine ali stole, ki so v celotni izdelani iz lesa. Pri tem so izjemno popularni kuhinjski stoli iz lesa češnje, ki je prijetno rdečkast in ustvarja občutek topline in domačnosti. Poleg lesa češnje, se pri izdelavi kuhinjskih stolov uporablja tudi oreh, hrast in celo smreka. Ne glede na to ali se odločimo za nakup kuhinjskega stola iz češnje ali kuhinjskega stola iz hrasta – les v prostor zmeraj vnese občutek domačnosti, kar pripomore k sprostitvi, poleg tega pa so leseni kuhinjski stoli izjemno trpežni in se lahko tako pohvalijo z dolgo življenjsko dobo. Nikakor ne gre zanemariti kombinacije lesa in usnja ali druge tkanine, ki je pri kuhinjskih stolih tako zelo popularna. Usnjeni kuhinjski stoli se lahko pohvalijo z obilico udobja, ki ga ponujajo vsem, ki sedijo za mizo. Prav tako ponujajo obilico udobja stoli iz tkanine, vendar velja pri tem poudariti razliko v vzdrževanju. Usnjene stole bo potrebno nekajkrat letno zgolj prebrisati z vlažno krpo. Tudi v primeru madežev je navadno dovolj da jih obrišemo. Če je madež zares trdovraten ga lahko odstranimo s čistilom za usnje. Usnjene stole bo sicer potrebno vsaj enkrat letno premazati s kremo za usnje, ki jo priporoča proizvajalec. Najpametneje je stole premazati po koncu kurilne sezone, saj je zrak takrat bolj suh, kar slabo vpliva na usnje. Na drugi strani so stoli iz tkanine nekoliko težji za vzdrževanje, saj se madeži radi vpijejo v tkanino in jih tako težko odstranimo. Nekajkrat letno bo potrebno stole iz tkanine tudi posesati. Res pa je, da so stoli iz tkanine nekoliko ugodnejši od kuhinjskih stolov, narejenih iz usnja.

Kuhinjski stoliKuhinjski stoli iz hrasta

Barski stoli za kuhinjo

Pri opremi kuhinje in jedilnice nikakor ne gre pozabiti na praktično naravo zajtrkovalnika oz. ”šanka”, ki ga lahko uporabimo tako, da zanj namestimo obisk, ko še pripravljamo obrok, klepet pa lahko tako sproščeno teče tudi med kuho, ali pa ga uporabimo kot zajtrkovalnik in zjutraj tako ne umažemo jedilne mize. Pri zajtrkovalniku ne smejo manjkati barski stoli za kuhinjo, ki se lahko ujemajo z kuhinjskimi stoli ali pa so popolnoma svojstven objekt, ki naredijo prostor še bolj zanimiv.

Malenkosti, ki zaokrožijo celoto

Jedilnico lahko dopolnimo še z zanimivo komodo, v kateri lahko shranjujemo krožnike ali jedilni pribor, nanjo pa lahko postavimo vazo z bujnim cvetjem ali pa krožnik s sadjem. Na tla pod mizo lahko položimo preprogo, ki nas bo grela v hladnejših dneh, poleg tega pa bo v prostor vnesla občutek topline, vsekakor pa bo prostor naredila zanimivejši. Pozabiti ne smemo niti na zavese, ki lahko velikokrat služijo kot pika na i v prostoru. Vsekakor pa je izjemno pomemben element jedilnice tudi lestenec. Lestenec naj bo takšen, da ga bomo opazili že takoj ob vstopu v prostor in bo tako po dnevi lahko služil kot okras v prostoru, zvečer pa nam bo zagotovil zadostno svetlobo, ki jo bomo ob druženju nujno potrebovali.

Povezava kuhinje in jedilnice

Na koncu omenimo kakšna so pravila, ko sta kuhinja in jedilnica povezani. Zaželeno je, da je prostor poenoten in v tem smislu velja pri opremljanju jedilnice uporabiti podobne ali celo iste materiale in barvne sheme, kot smo jih uporabili v kuhinji. Dobro je tudi, da je miza nekoliko odmaknjena od same kuhinje in tako ustvarimo dovolj prostora za prehod med obema prostoroma v stanovanju.

→ Najpomembneje pri opremljanju pa je, da izberemo materiale in barve, ki so nam pri srcu in jih bomo s prostorih svojega doma lahko občudovali še vrsto let. ←