Vhodna vrata

Vhodna vrata so (tudi simbolna) meja med zunaj in znotraj

Dom, najbolj intimni prostor od vseh, je z zunanjostjo povezan ravno z vhodnimi vrati. Vhodna vrata so lahko lesena, aluminijasta, masivna ali kombinirana. Predstavljajo vstopno točko iz zunanjega v notranji, zasebni prostor posameznika, kjer sam postavlja svoja pravila, hkrati pa pozdravljajo obiskovalce, ki jih lastnik vabi na svoje območje. Simbolna vloga vrat sporoča stanovalcem, da lahko pustijo za sabo skrbi in zahteve, ki jim jih nalaga svet zunaj, in se s korakom skoznje spustijo v varnejši, lasten svet. A varnost, s katero vabijo stanovanjska vhodna vrata, je seveda več kot le simbolna. Naloga vrat je namreč tudi varovanje premoženja in osebne nedotakljivosti vseh, ki so na njihovi notranji strani. Lahko bi rekli, da je praktična vloga tega kosa stavbnega pohištva na prvem mestu, a kot pri marsičem tudi tu ne gre kar tako odpisati manj očitnih vlog, ki jih igrajo.

Dobro počutje se začne in konča predvsem v glavi

Čeprav je fizična varnost nujno pomembna za dobro počutje in zato tudi prvi razlog za tehten premislek pred izbiro stanovanjskih vhodnih vrat, je skoraj enako pomembno tudi, da so nam vrata všeč, da so prijetna na otip, da so opremljena z udobnim mehanizmom za odpiranje, da se mehko zapirajo in da nas učinkovito ločujejo od hrupa na ulici. Vse našteto igra pomembno vlogo pri psihičnem dobrem počutju, za katerega se vedno bolj zavedamo, kako visoko je na lestvici prioritet, ki zagotavljajo kvaliteto življenja. Razvoj sodobnih tehnologij je na srečo prinesel številne materiale in kombinacije materialov, ki lahko zadovoljijo različne estetske preference in s tem zadovoljijo širok krog uporabnikov kljub (dobrodošlim) razlikam med nami. Tako lahko danes izbiramo med lesenimi ali masivnimi lesenimi vrati, aluminijastimi vrati in še mnogimi drugimi različicami in kombinacijami.

Varnost je kljub vsemu na prvem mestu

Varnost je na prvem mestu do te mere, da nam pri izbiri vhodnih vrat pravzaprav o njej sploh ni treba več razmišljati. Vsa vrata, ki jih na slovenskem trgu proizvajalci in prodajalci ponujajo kot stanovanjska vhodna vrata, namreč izpolnjujejo potrebne protivlomne in protipožarne standarde, zato se bomo za njimi vsekakor lahko počutili varne. Stavr izbire so sistemi zaklepanja, ki jih vgradimo v posamezna vrata, pri čemer govorimo predvsem o večtočkovnem zaklepanju, medtem ko lahko protivlomnost še povečamo z dodatnim okovjem na vratih. Seveda je kar precejšnja razlika med tem, ali živimo v bloku ali v hiši. Sploh v drugem primeru moramo protivlomna vrata kombinirati tudi z ustreznimi okni, vsaj v pritličju in najbolje tudi v prvem nadstropju, izjema pa niso niti balkonska in garažna vrata.

Komplet stavbnega pohištva za enoten izgled objekta

Ker je estetski dejavnik pomemben pri izbiri vhodnih vrat, večina proizvajalcev in prodajalcev ponuja kombinacije različnih tipov vrat in oken z delno ali popolno stopnjo ujemanja. Na trgu je veliko različnih oblikovnih rešitev, ki zadovoljijo tako ljubitelje sodobne izčiščene arhitekture do retro nostalgikov in vse vmes. Pri lesenih in aluminijastih vhodnih vratih in oknih velja, da je prilagodljivost ponudnikov pri nakupu res velika – izbirate lahko vse od dimenzij, števila kosov stavbnega pohištva, različnih slogov, materialov ali kombinacij materialov ter barve končnih izdelkov. In če je prednost večjih ponudnikov, da lahko željene kombinacije dobavijo relativno hitro, so manjši proizvajalci tisti, ki so se pripravljeni do zadnje podrobnosti prilagoditi željam kupca in pogosto omogočajo tudi izdelavo vhodnih vrat in ostalega stavbnega pohištva po načrtih kupca.

Tudi zvok in temperatura naj ostaneta vsak na svoji strani vrat

V času, ko se trudimo čim bolj približati ogljično nevtralni gradnji, moramo oknom in vhodnim vratom posvetiti posebno pozornost. To so namreč razpoke, skozi katere uhaja toplota. Dobra vhodna vrata torej delujejo kot izolator – toploto držijo noter (ali zunaj, odvisno od letnega časa) in tako bistveno prispevajo k zniževanju stroškov za ogrevanje ali hlajenje stavbe. Ravno tako pomembna je tudi zvočna izolativnost vrat, saj predvsem hrup iz okolice lahko močno poslabša kvaliteto življenja v domu. Pri izbiri novih vhodnih vrat moramo torej imeti v mislih tudi toplotno in zvočno izlolacijo, ki pa je na srečo možna z vsemi najpogosteje uporabljanimi materiali za izdelavo vhodnih vrat.