solarne vrtne svetilke zunaj
Razsvetljava

Solarne vrtne svetilke za svetlobo brez porabe energije

Solarne vrtne svetilke so dandanes zelo široko uporabljene, saj so energetsko zelo učinkovite, kar zniža strošek energije, hkrati pa to pomeni, da so trajnostne in okolju prijazne. Delujejo s pomočjo sončne svetlobe, tako da čez dan izkoristijo sončno svetlobo da se napolnijo, nato pa zvečer oddajajo svetlobo, kar omogoča varčevanje z energijo in znaten prihranek pri stroških.

Svetila na solarno energijo so eden izmed najbolj priljubljenih tipov zunanje razsvetljave tudi zaradi svoje praktičnosti. Namreč ni potrebe po kabliranju ali vrtanju lukenj za namestitev, potrebno jih je preprosto postaviti na želeno mesto.

 

solarne vrtne svetilke
solarne vrtne svetilke

Zunanja vrtna svetila bodo nadgradila nočni izgled zunanje okolice

Zunanja vrtna svetila so skorajda že nepogrešljiv del zunanje okolice, zaradi svojih ambientalnih in funkcionalnih vidikov jih najdemo na skoraj vsakem urejenem vrtu, terasi ali dovozu. Zaradi njih se zunanje aktivnosti ne končajo po sončnem zahodu. Vrtnarjenje, peka, šport in zabava se ob dovolj močnih svetilh lahko nadaljujejo pozno v noč.

Zato pa poznamo več različnih vrst svetil, ki se razlikujejo po svoji funkcionalnosti, obliki, moči, vzdržljivosti in še mnogih drugih značilnostih. Sodobna tehnologija omogoča, da se je uporaba zunanjih svetil izrazito optimizirala v smislu manjše potrate energije, pametnega vklapljanja in podaljšanja življenjske dobe svetil.

 

Solarne vrtne svetilke – katere so prednosti?

Solarne vrtne svetilke imajo zelo veliko prednosti, zaradi česar njihova uporaba postaja vedno bolj priljubljena. Kot že prej izpostavljeno, je omogočeno delovanje brez uporabe zunanjega vira energije, kar izrazito poveča priročnost osvetlitve zunanjih prostorov. Na vrhu svetila se nahajajo solarni paneli, ki se čez dan polnijo s pomočjo sončne svetlobe, ponoči pa to energijo izkoristijo za oddajanje svetlobe.

Takšen mehanizem znatno zmanjša stroške osvetljevanja. Zaradi manjše energetske potratnosti je to mnogo bolj okolju prijazno. Ena izmed prednosti je tudi voododpornost in prilagodljivost na vse vremenske razmere. Zato zunanja vrtna svetila na sončne celice ni potrebno odstranjevati ob padavinah. Mnoge imajo tudi vgrajene senzorje gibanja, ki omogočajo, da svetijo le ob zaznavanju gibanja v bližini, kar znatno prihrani energijo in podaljša življenjsko dobo baterije.

 

Svetila za vrt in njihove značilnosti

Svetila za vrt so dandanes na voljo v različnih dimenzijah, dizajnih in tehničnih specifikacijah, pred nakupom pa se je potrebno pozanimati o namenu svetila. Najbolj osnovne tehnične specifikacije svetil so moč, svetlobni tok in barva, energetska potratnost svetila pa se razlikuje glede na energestki razred.

Pri zunanjih svetilih je pomemben podatek tudi delovna temperatura, ki pove, kolikšno zunanjo temperaturo lahko prenese luč da lahko normalno sije. Ta se ponavadi razteza med -20°C in + 45°C. Nato lahko svetilo izberemo tudi glede na življenjsko dobo uporabe, ki ponavadi šteje okoli 30 000 ur.

Prav tako je pomembna tudi stopnja zaščite, ki pove, pod katerimi okoliščinami bo luč še vedno svetila v smislu zaščite pred trdnimi predmeti in tekočinami. Svetila imajo tudi različne napajalne napetosti, kar s preprostimi besedami pomeni električna napetost, ki jo žarnica premore, ne da bi se poškodovala.

 

zunanja vrtna svetila
zunanja vrtna svetila

 

Kako delujejo sončne celice?

Solarne vrtne svetilke delujejo s pomočjo sončnih celic oziroma solarnih panelov, ki se nahajajo na vrhu svetila. Te so sestavljene iz silicija in drugih materialov, ki imajo sposobnost absorbiranja sončne svetlobe ter sproščanja elektronov. Ta proces se začne, ko sončni žarki zadenejo sončno celico, v kateri so elektroni vezani na atome v materialu, ki tvorijo kristalno mrežo in nato sprožijo sproščanje elektronov v tem materialu. Ko se elektroni sprostijo, se premikajo skozi material in tvorijo električni tok, ki se zbira na obeh koncih celice, nato pa se ta uporabi za osvetlitev. Od panelov je odvisno, kako učinkovita bo pretvorba sončne toplote v električno energijo, od baterije pa, kako dolgo se lahko električna energija zadrži ter porablja tudi, kadar ni več sonca, da bi svetilo napajalo.

Vsestranska uporaba fotovoltaične tehnologije

Svetila za vrt pa zdaleč niso edini način uporabe sončnih celic za pretvorbo v električno energijo. Vedno pogosteje so celice uporabljene na strehah stavb, tako na prebivališčih kot industrijskih zgradbah. Omogočajo, da se čista električna energija brez izpustov uporablja za napajanje gospodinjskih aparatov, gretje, osvetlitev ali dandanes tudi polnjenje električnih avtomobilov. Prav tako se tovrstna tehnologija že razširjeno uporablja v skoraj vseh velikih industrijah, kmetijstvu, raziskovanju, humanitarnih dejavnostih, prometu in še marsikje. Sončna energija se uporablja tudi v javni infrastrukturi, kot so recimo prometni znaki, ki so ponoči osvetljeni ravno s pomočjo solarnih panelov.

 

Kaj pa pomanjkljivosti?

Zunanja vrtna svetila na fotovoltaiko imajo mnogo prednosti, seveda pa obstajajo tudi določene pomanjkljivosti, na katere je potrebno računati pri uporabi sončne energije v namene osvetlitve. Najbolj izpostavljen problem je seveda nezmožnost delovanja ob daljši odsotnosti močne sončne svetlobe, kar se čuti predvsem pozimi, kadar sonce sije le nekaj ur na dan.

Prav tako se ta problem pojavi ob zelo neugodnem vremenu, zato je uporaba fotovoltaike omejena le na ugodnejše vremenske razmere. Težava pri uporabi sončnih celic za osvetlitev je tudi še v zaenkrat prenizki občutljivosti celic, zaradi katere se svetilna moč luči na fotovoltaiko težko primerja z močjo in zmogljivostjo klasičnih svetilk na električno energijo.

 

svetila za vrt
svetila za vrt