Rekuperacija zraka
Prezračevalni sistemi Rekuperacija

Rekuperacija zraka – metoda prezračevanja s številnimi prednostmi

V številnih gospodinjstvih prezračevanje prostorov še vedno poteka na klasičen način z odpiranji oken. Žal se večina ne zaveda, da postopka ne izvaja na pravilen način, zaradi česar stanovanje ni nikoli optimalno prezračeno. Če bi želeli, da je v bivalnih ali poslovnih prostorih vedno kar najboljša kakovost zraka, bi moralo zračenje potekati večkrat na dan. Pri tem bi bilo treba za nekaj minut na stežaj odpreti nasproti ležeča okna. S tem seveda v prostor poleti spustimo vroč, pozimi pa mrzel zrak. Stroški na račun ogrevanja in hlajenja se povečajo.

Rekuperacija zrakaVendar ni treba, da je tako. Obstaja tudi drugi, modernejši način. To je prezračevanje na sistem rekuperacije. Gre za mehanizem, ki poskrbi, da je naše stanovanje vedno optimalno prezračeno. Rekuperacija zraka hkrati v prostor spušča zgolj prečiščen zrak iz okolja brez umazanij. Sistem rekuperacije namreč vsebuje tudi filtracijski sistem, ki poskrbi za to, da se prašni delci iz okolice na njem ustavijo in ne prehajajo v stanovanje. Če namreč stanovanje zračite prek odpiranja oken, v prostore prihajajo tudi prašni delci in druge umazanije od zunaj, česar si verjetno ne želite. Še posebej je to problematično, če živite v mestu.

Je boljši centralni ali lokalni rekuperator?

Ko govorimo o prezračevanju z rekuperacijo, imamo v mislih dve različici sistema; centralno in lokalno prezračevanje z rekuperacijo. Kakšne so razlike med obema možnostima? Rekuperacija zraka na centraliziran način je uporabna za več prostorov hkrati, lokalni rekuperator pa je bolj prostorsko omejen. Če nameravate sistem za rekuperacijo zraka namestiti v že obstoječi objekt, vam definitivno priporočamo sistem lokalnega prezračevanja z rekuperacijo. Po drugi strani je centraliziran sistem primeren tudi za novogradnje.

Prednost lokalnega rekuperatorja je v tem, da je cenejši, hkrati pa ga je enostavneje vgraditi. Oba sistema sicer služita temu, da se v prostor nenehno dovaja svež in prečiščen zrak. Za prezračevanje vam torej ne bo treba več skrbeti, ker bo to potekalo avtomatsko. Toplotne izgube bodo minimalne, saj se v primeru rabe rekuperacije zrak ob vstopu v prostor prilagodi sobni temperaturi.

Lokalno prezračevanje z rekuperacijo je primerno za bivalne, delovne in javne prostore. Vgradnja in vzdrževanje sta enostavna, čiščenje pa nezahtevno. Ker je lokalni rekuperator izdelan iz zelo kakovostnih materialov, ima dolgo življenjsko dobo. Hansen sistemi za rekuperacijo so v garanciji 2 leti.

Kako deluje lokalno prezračevanje?

Naprava deluje po principu vpihovanja in izpihovanja zraka v prostor. Del njega je tudi avtomatski zaklop, ki v mirujočem stanju preprečuje vstop delcem od zunaj. Filter, ki je njegov sestavni del, je prijazen tudi do alergikov. Preprečuje namreč vstop cvetnega prahu v prostor.

Lokalno prezračevanje z rekuperacijo vam omogoča, da bo imel zrak v notranjih prostorih vedno dovolj visoko vsebnost kisika, nižjo vsebnost ogljikovega dioksida in ravno pravo vsebnost vlage.

Vedeti je treba, da se v stanovanju zaradi dihanja, kuhanja, sušenja perila in drugih aktivnosti sestava zraka postopoma poslabša. To se odraža na slabšem počutju stanujočih v gospodinjstvu. Pojavijo se lahko slabost, slabša koncentracija, glavoboli in zaspanost. V delovnem okolju lahko to vodi do nižje produktivnosti, doma pa do slabšega zdravja.

Rekuperacija zrakaS prezračevanjem z rekuperacijo boste preprečili nastanek plesni

Ena izmed posledic slabšega prezračevanja stanovanja je na dolgi rok tudi pojav plesni v prostoru. To je precej neljub pojav, ki kvari tako videz stanovanja, kot kakovost bivanja. Izpostavljenost plesni namreč lahko vodi v zdravstvene težave. Pojavijo se lahko alergije, astma in druga podobna obolenja dihal. Plesen je dostikrat skrita tudi za pohištvom, tako da njene prisotnosti lahko sploh ne opazimo.

Za lokalni rekuperator Hansen je značilno precej tiho delovanje. Še tišje je ponoči, tako da je nemoteče. Z rekuperatorjem lahko enostavno upravljate in funkcije prilagajate glede na vaše želje. Pri nekaterih napravah lahko nastavite različne hitrosti delovanja, izberete lahko, kolikšen delež vlage želite imeti v prostoru in drugo. Funkcije lahko nastavljate prek modernega daljinskega upravljalnika.

Hansen sistem za rekuperacijo zraka lahko namestite v poljuben prostor; v dnevno sobo, spalnico, kuhinjo ali jedilnico. Če želite doseči še boljši izkoristek, lahko v prostor postavite kar dve napravi. V tem primeru ste upravičeni do subvencije EKO SKLAD. Obiščite našo spletno stran ali nas kontaktirajte. Naši prijazni strokovnjaki vam bodo pomagali najti najboljšo rešitev za učinkovito prezračevanje vašega doma.

Lokalno prezračevanje z rekuperacijo za kakovostnejši zrak

Poskrbite torej za najboljše počutje in zdravje vaših družinskih članov ali zaposlenih in si tudi vi priskrbite sistem prezračevanja z rekuperacijo. Nikoli več se vam ne bo treba spraševati, če dovolj dobro prezračujete prostore, ker bo postopek potekal samodejno. S tem se boste izognili tudi pojavu plesni v prostoru. Zakaj bi se še vedno posluževali staromodne metode prezračevanja z odpiranjem oken, če si lahko omislite napravo – lokalni rekuperator, ki bo za vse poskrbela namesto vas. V stanovanje bo vedno prihajal optimalno prečiščen zrak brez raznih primesi in nečistoč. Poleg tega boste poskrbeli za to, da stroški ogrevanja oziroma klimatiziranja prostorov ne bodo visoki. Izognili se boste velikim toplotnim izgubam.