Alu les okna
Alu okna Okna

Katere so glavne prednosti aluminijastih oken?

Nekdaj so imela človeška bivališča majhne odprtine, ki so služile vdoru naravne svetlobe v prostor ter prezračevala bivališče. Danes ni več tako. Sodobna aluminijasta okna imajo izjemno konstrukcijo, zato jih lahko vgradimo tako v novogradnje kot v starejše objekte. Z aluminijastimi okni v prvi vrsti pridobimo odlično toplotno izolacijo objekta, maska iz aluminija pa daje oknom sodoben videz in nudi stavbnemu pohištvu popolno zaščito pred neugodnimi vremenskimi vplivi kot so dež, sneg, veter in vročina.

Na področju proizvodnje oken so zelo priljubljena kombinacija zadnjih desetletij, alu les okna, kjer les na notranji strani doma, daje prostoru prijeten in domač občutek bivanja, zunanja maska iz aluminija, katere izvedba je možna v različnih barvah ali imitacijah lesa, pa okno varuje pred vremenskimi neprilikami. Natančno domišljena konstrukcija zunanje aluminijaste maske omogoča optimalno zračenje, ki preprečuje pojav kondenza med aluminijem in lesom.

Alu les okna

Okna les alu imajo številne prednosti pred okni iz drugih materialov. Podjetje KLI Logatec ponuja kakovostna alu les okna, v svoji ponudbi imajo modele KLI Prestige 95, KLI Prestige 85 ali KLI Slim 110. Prav slednja sodijo med energijsko varčna okna, primerna za vgradnjo v sodobne, energijsko varčne objekte. Z izbiro ustrezne zasteklitve je omenjen model okna primeren tudi za vgradnjo v pasivne stavbe. Danes vse bolj poudarjamo ekološki vidik gradnje, izbiro naravnih materialov za vgradnjo in varovanje naravnih virov. Pri energetski učinkovitosti stavb bistveno vlogo igrajo tudi okna. Poleg toplotne prehodnosti oken je zelo pomembna njihova velikost in orientacija (sever ali jug), ki jo določa sama arhitekturna zasnova stavbe.

Aluminijasta okna so energetsko izjemno učinkovita, so zdravju uporabnikov in okolju prijazna, v kombinaciji z lesom, naravnim materialom, ki ga je preprosto oblikovati, hkrati pa nudi trdnost, so alu les okna stavbno pohištvo, ki daje občutek topline in v ljudeh zbuja vtis domačnosti. Pozitivna je tudi taktilna izkušnja lesa, saj dotiki lesa zbujajo prijetne občutke. Les namreč nezavedno povezujemo z občutjem lepega in prijetnega.

Nezanemarljiva pa ni niti protihrupna lastnost oken alu les. Pred nakupom oken je poleg velikosti, materialov in seveda ceni, dobro razmisliti tudi o lokaciji, kjer hiša stoji. Če se bodo alu les okna vgradila v stavbo, ki je pogostokrat izpostavljena hrupu, moramo vedeti, da dovolj dobro protihrupno zaščito nudi že standardna dvoslojna zasteklitev, če pa gre za močnejši hrup (bližina železniških tirov, prometne ceste, letališča ali hrupnih industrijskih obratov), pa bo potrebna trojna ali več-slojna zasteklitev oken.