Betonski tlakovci
Gradbeni materiali Tlakovci

Betonski tlakovci so izjemno vzdržljivi in jih uporabljamo že dolgo

Tlakovci in drugi betonski izdelki, ki jih uporabljamo za gradnjo, so z nami že stoletja. Betonske tlakovce so na primer uporabljali že stari Rimljani, pa celo Grki in Egipčani. O njihovi obstojnosti in vzdržljivosti priča že dejstvo, da si jih tam lahko ogledamo še danes.

Pestra izbira različnih betonskih izdelkov v podjetju Jarc

Dan danes se tlakovci s pridom uporabljajo pri tlakovanju dvorišč, na domačem dvorišču pa poleg tlakovcev velikokrat uporabimo tudi druge betonske izdelke za vrt. V podjetju Jarc vam lahko ponudimo kakovostne in obstojne tlakovce in druge betonske izdelke. Pri nas skrbimo za visoko kvaliteto svojih proizvodov, zato vsak proizvod skrbno pregledamo. Dejstvo pa je, da je lahko kvaliteta betonskih tlakovcev izjemno visoka, vendar je zaradi nepravilnega tlakovanja dvorišča ne bomo opazili in bomo nad proizvodom razočarani. Prav zato je zelo pomembno, da se tlakovanja dvorišča lotimo pravilno in tako poskrbimo, da se tlak ne bo ugrezal.

Polaganje dvorišča

Na kaj moramo biti pozorni, ko se odločimo za tlakovanje domačega dvorišča?

Glavni faktor, na katerega moramo biti pri polaganju tlakovcev pozorni, predstavlja podlaga, ki mora biti sestavljena iz zatesnjenega, a poroznega nosilnega sloja in t.i. posteljice, ki jo običajno naredimo iz mivke ali drobirja. Glede na obremenitev mora znašati debelina podlage za tlakovanje med 5 in 50 centimetrov. Površino, ki smo jo pripravili, moramo dobro poteptati, da bi preprečili posedanje tlaka, ki ga bomo na posteljico položili. Najbolje je, da površino poteptamo s teptalnim strojem, saj bomo tako dosegli, da bo zares trdna. Tlakovane površine potrebujejo tudi stabilne obrobe, ki bodo preprečile, da bi se tlakovci premikali. Izbiro najprimernejše obrobe določajo okoljski pogoji, velikost položene površine in obremenitve, katerim bodo tlakovci izpostavljeni. Če je obremenitev majhna, nam bo zadostovala že betonska obroba hrbtne strani, ki v globino sega najmanj deset centimetrov pod zgornjim robom posteljice. Pri srednji obremenitvi morate v beton dodatno položiti temelj (prav tako debeline 10 centimetrov). Za betonsko obrobo hrbtne strani uporabite pripravljeni beton (B 15, granulacija 0-32, ki naj bo trde konsistence) ali ga pripravite sami (tako da cement in prod zmešate v razmerju 1:6). Na tekoči meter potrebujete približno 35 litrov betona. Za težje obremenjene površine (kamor lahko vsekakor prištejemo tudi dovozne poti) uporabite dodatne betonske robnike ali posebne zaključne kamne.