Kotna sedežna garnitura Maros
Dnevne sobe Pohištvo Sedežne garniture

Kdaj izbrati usnjeno sedežno garnituro in kdaj garnituro iz tkanine?

Vsak, ki se znajde pred nakupom nove sedežne garniture je na neki točki v dilemi in razmišlja o neštetih možnostih, ki mu jih ponuja tržišče. Le redki so namreč takšni, ki se natančno zavedajo svoji želja in potreb ter tako iščejo točno določen tip sedežne garniture. Najbolje je, da že pred neposrednim iskanjem sedežne garniture v salonu svoje želje strnemo in jih dobro razumemo. Tudi v salonu sedežnih garnitur nam bodo z veseljem svetovali in nas usmerili tako, da bo našim željam zadoščeno. Velikokrat se zgodi, da bomo že v salonu naleteli na sedežno garnituro, ki nam bo všeč in se bomo odločili za nakup. Če pa je prostor v katerega bomo sedežno garnituro postavili, nekoliko bolj kompleksen, pa se lahko odločimo za nakup sedežne garniture po meri.

Moderne sedežne garniture

Kako se primerjajo usnjene sedežne garniture in sedežne garniture iz tkanin?

Ponavadi se že takoj na začetku pojavi vprašanje o tem, iz česa naj bo sedežna garnitura izdelana. Dan danes se po večini odločamo med usnjeno sedežno garnituro in garnituro izdelano iz najrazličnejših tkanin. Seveda ima vsak tip sedežne garniture svoje prednosti in tudi svoje slabosti. Nasploh velja, da so usnjene garniture nekoliko enostavnejše za vzdrževanje, saj jih moramo le približno enkrat mesečno obrisati z vlažno krpo, dvakrat letno pa jih namazati s kremo za vlaženje usnja, ki nam jo priporoča prodajalec. Usnjene sedežne garniture so precej enostavne za vzdrževanje tudi v primeru madežev. Večino madežev lahko namreč enostavno obrišemo s površja garniture, saj je usnje veliko manj vpojno kot tkanina. Na drugi strani moramo sedežne garniture, ki so narejene iz tkanine, sesati, saj v nasprotnem primeru prah zaide v pore tkanine. Tudi v primeru madežev so sedežne garniture iz tkanin nekoliko manj hvaležne, saj se madež vpije v tkanino in ga je precej težje odstraniti. Nekaj časa je veljalo tudi, da so sedežne garniture izdelane iz usnja dražje. Vendar slednje v zadnjih časih več ne drži, saj lahko izbiramo tako med različnimi cenovnimi razredi usnja kot tudi med različnimi cenovnimi razredi tkanin.

Kotne sedežne garniture so udobne in dobro izkoristijo prostor

Ne glede na material iz katerega bo naša sedežna garnitura izdelana, moramo poskrbeti, da bo izbira garniture ustrezala prostoru, v katerega jo bomo postavili. Zmotno je mišljenje, da mora sedežna garnitura stati ob steni prostora. S primernim izborom garniture in pravilno konfiguracijo prostora, jo lahko namestimo tudi v sredino prostora in jo tako izpostavimo kot osrednji objekt, res pa je, da za to potrebujemo nekoliko večji prostor. Dan danes se največ strank odloča za nakup kotne sedežne garniture, ki velja za najbolj prostorno hkrati pa tudi izjemno dobro izkorišča prostor. Ker sodobna novogradnja navadno narekuje večje in bolj odprte dnevne prostore se stranke sedaj odločajo za sedežne garniture večjih dimenzij.

Pri nakupu sedežne garniture pa moramo razmisliti tudi o njeni funkcionalnosti. Veliko sedežnih garnitur dan danes ponuja najrazličnejše dodatne možnosti. Ena izmed teh je ležalnik – navadno gre za podaljšek kotne sedežne garniture, ki ga v primeru nenapovedanega obiska z lahko spremenimo v posteljo. Kljub temu pa moramo biti pozorni na to, da ležalnik ne bo pretirano posegal v prostor in tako motil gibanja po dnevni sobi. Poleg ležalnikov so zelo popularne tudi sedežne garniture, ki se dvignejo, v svoji notranjosti pa ponujajo obilico prostora za shranjevanje najrazličnejših predmetov. Slednje je še posebna prednost, če je naš prostor nekoliko manjši in nam odlagalnih površin primanjkuje.

Kako izbrati pravo barvo sedežne garniture?

Veliko vlogo pri nakupu sedežne garniture igra tudi njena barva. V večjih dnevnih prostorih se lahko igramo s številnimi barvami, tako temnimi kot tudi svetlimi, zelo popularne pa so tudi kombinacije različnih barv in v nekaterih predvsem drznih primerih tudi kombinacije materialov. Če pa smo omejeni z nekoliko manjšim prostorom, je bolje, da izbiramo svetle barve, ki bodo prostor optično povečale in ga naredile nekoliko prijetnejšega.

Zelo pomembna pa je izbira barv sedežne garniture tudi takrat, kadar sta dnevna soba in kuhinja združeni v en prostor. V tem primeru moramo biti pozorni predvsem na to, da bodo barve in materiali sodili skupaj in da bo celoten prostor deloval povezano. Ni potrebno pretiravati in izbirati enakih barv skozi oba dela prostora, potrebno pa je biti pozoren na to, da se skozi ves bivalni prostor ohranja rdeča nit – pa naj bo to z določeno barvo, materialom, obliko ali strukturo.

Pri izbiri sedežne garniture moramo biti pozorni tudi na ostalo pohištvo

Seveda pa pri nakupu nove sedežne garniture ne smemo zanemariti ostalih detajlov, ki definirajo prostor. Mednje lahko štejemo primerno osvetlitev, preproge, zavese, drugo pohištvo pa tudi okrasne dodatke kot stoječe vaze ali lončnice. Pozorni moramo biti na to, da so vsi elementi v prostoru povezani in, da s skupnimi močmi prostoru dajejo njegovo celostno podobo.