Elektronika

Kateri so najboljši monitorji?

Najboljši monitorji zagotovo popestrijo izkušnjo na računalniku. Ne glede na to, za kaj uporabljate računalnik, so vedno zaželeni profesionalni monitorji. Toda kako izbrati pravi monitor za računalnik? Katera je prava trgovina z računalniki, ki jih ponuja?

Najprej je pomembno, da določite namen monitorja. Ga boste uporabljali za igranje iger, profesionalno ali splošno uporabo? Pri igrah bi morali prednost dati hitri stopnji osveževanja in nizkim odzivnim časom, pri profesionalni rabi bi morali prednostno določiti barvno natančnost, medtem ko vam za splošno uporabo ni potrebno specifično določati potreb in se lahko zadovoljite tudi z osnovami.

Dejstvo, ki prevladuje je: višja ko je ločljivost, boljša je slika – 1920 x 1080 oziroma 1080p / Full HD (FHD) / HD – je minimum, ki ga potrebujete. Toda na QHD ali še bolje, pri 4K boste dobili ostrejše slike. Tako velikost monitorja, kot tudi gostota slikovnih pik je pomembna. Slednja ima velik vpliv na kakovost monitorja.

Pri stopnjah osveževanja velja da, večje kot so številke, bolje je. Odzivni čas je bolje, da je krajši. Za kakovost slike pa velja naslednja formula: TN < IPS < VA.

Ker so profesionalni monitorji dokaj dragi, je vredno razmisliti o rabljenih poslovnih (premium) monitorjih, ki jih denimo ponuja trgovina z računalniki BBT. Slednje odlikuje dolga življenjska doba, odlična ohranjenost in ugodna cena.