Zalivanje

Cevi za kapljično namakanje in zalivanje vrta

Če vam zalivanje vrta tudi po večkrat na dan jemlje veliko časa, obenem pa vaše rastline ne uspevajo tako, kot bi morale, je morda čas, da razmislite o alternativi. Ta je seveda odvisna od tega, kakšen je vaš vrt oziroma kaj na njem raste. Če imate posejano le travo, potem se lahko odločite za razpršilce, če pa zelenje poleg trave zajema še cvetlice, morda zelenjavni vrt in rastlinjak ali sadovnjak, pa je zanesljivo najprimernejša izbira sistem za kapljično zalivanje vrta. Sistem je primeren tudi za lončnice, obešanke in zalivanje grmovja ali žive meje. Njegovi bistvene prednosti so natančno doziranje, nizka poraba vode in preprosta namestitev ter uporaba.

Nameščanje sistema za zalivanje vrta

Ko se odločate za namestitev sistema za kapljično zalivanje vrta, se morda zdi, da bi veliko prihranili, če ga izdelate kar sami. Morda to res velja v začetku, ko kupite opremo (črpalka, filter za vodo, primarni vod z odcepi, ventil za vsako gredo in cevi za kapljično namakanje), a zanesljivo se nesmiselnost takšnega početja pokaže kasneje. Sistem za zalivanje vrta je namreč lahko učinkovit le, če je pravilno nameščen, zato pa potrebujete ustrezna znanja o vgradnji in rastlinah, ki jih želite namakati, pravo orodje in nekaj izkušenj. Precej enostavneje in ceneje je, če delo prepustite strokovnjaku. In da ne pozabimo – za vsa dela boste v tem primeru dobili tudi garancijo.

Vzdrževanje sistema za kapljično zalivanje vrta

Zalivanje vrtaVsi tisti, ki imajo na razpolago večje ali manjše zelene površine, pa naj gre za velike parkovne površine, manjše trate ob stanovanjski hiši ali sadno-zelenjavne vrtove, vedo, da je zalivanje vrta od spomladi do jeseni nepogrešljiv del oskrbovanja zelene površine. S sistemom za zalivanje vrta lahko to delo precej poenostavite in – kar je najpomembneje – sistem potrebuje zelo malo vzdrževanja. Pomembno je, da spomladi pred ponovnim zagonom pregledate in očistite filtre, saj se v njih lahko nabere nesnaga, medtem ko sistem ni v uporabi. Za pripravo na zimsko sezono je treba sistem izpihati s stisnjenim zrakom, kar pa je najbolje prepustiti strokovnjakom.