Vrt Zalivanje

Zalivalni sistem

Zalivalni sistem za zalivanje vrtaZelene površine najuspešneje zalivamo s posebnim samodejnim zalivalnim sistemom. Ta je opremljen s krmilniki, s katerimi natančno določimo, kdaj in kje se bodo številni zalivalniki vključili ter koliko vode bo vsak izmed njih oddal. Naše zelenice in vrtne rastline so tako vedno ravno prav zalite. Enakomerno in učinkovito samodejno zalivanje nas razbremeni obveznosti, ki jih prinaša naporno in dolgotrajno ročno zalivanje vrta in zelenice, hkrati pa nam pomaga pri varčevanju z dragoceno vodo.

Podjetje Pipelife d.o.o. je pooblaščeni distributer zalivalnih sistemov za vrtove, parke in športne terene vodilnega proizvajalca namakalne opreme Rain Bird. Zalivalni sistem Rain Bird in pripadajoča oprema, kamor sodita zalivalnik in cev za zalivanje, zagotavljata dolgo življenjsko dobo in zanesljivo delovanje vašega sistema. S strokovnimi nasveti vam bomo pomagali pri načrtovanju in namestitvi zalivalnega sistema, poskrbeli bomo za njegovo vgradnjo, po vgradnji pa tudi za vzdrževanje.

Učinkovitost zalivanja odvisna od vrste sistema in lege zalivalnikov

Zalivalni sistem lahko namestimo tako nad kot tudi pod zemljo. Sistem, ki je nameščen nad zemljo, vključuje posebne šobe, priključke in zalivalnike. Podzemni zalivalni sistem pa je ne glede na vrsto sistema sestavljen iz krmilne naprave ter ventilov in razpršilnih enot, ki omogočajo samodejno zalivanje vašega vrta ali zelenice. Krmilniki skrbijo za vse funkcije delovanja zalivalnega sistema, elektromagnetni ventil pa nadzoruje in usmerja pretok vode po sistemu cevi. Razpršilne enote oz. zalivalniki skrbijo za enakomerno porazdelitev vode po zemljišču, zato je prava izbira in lega le-teh pomembna za optimalno zalivanje. Izberemo jih glede na velikost zelenice oz. vrta, sončno oziroma senčno lego ter glede na razpoložljivost našega vodnega vira.

Varčno in natančno zalivanje vrta s kapljičnimi cevi

Medtem ko je zalivalni sistem s skritimi zalivalniki najbolj primeren za zalivanje zelenic, pa je za zalivanje vrta najprimernejši kapljični sistem zalivanja. S posebnimi kapljičnimi cevmi, ki jih lahko priklopimo na zalivalni sistem, lahko zalivamo zelenjavni vrt, sadovnjak, cvetlični nasad, viseče košare in rastline v loncih, pa tudi daljše vrste žive meje ali grmovja.

Kapljično zalivanje vrta velja za najbolj varčno in natančno. Zalivalniki namreč vsako rastlino oskrbijo z ravno pravšnjo količino vode. Tla so tako zalita nežno in enakomerno, kar preprečuje prekomerno izhlapevanje, pronicanje ali odtekanje dragocene vode.

Z zalivalnimi sistemi Rain Bird si boste olajšali delo, prihranili čas in prispevali k varčevanju z vodo.