Vgradne omare po meri Avbelj
Vgradne omare

Vgradne omare po meri – notranjost, ki si jo uporabnik opremi sam

Vgradne omare po meri, kot pove že njihovo ime, se od klasičnih oziroma prostostoječih razlikujejo predvsem po tem, da jih je mogoče vgraditi v prostor. Zanimiv podatek je, da so bile na tem področju opravljene številne raziskave, ki so potrdile, da pri kvalitetnih vgradnih omarah po meri v primerjavi s klasičnimi prihranek prostora sega vse tja do 30%. Prav prihranek prostora pa je njihova glavna odlika, zato se danes ne uporabljajo več samo za shranjevanje garderobe, temveč jih je mogoče najti tudi v kuhinjah, v katerih lahko uporabnik vanje shrani živila, pripomočke za kuhanje ali celo gospodinjske aparate, odvisno od tega, kako je urejena njihova notranjost. Takšno rešitev lahko uporabnik izkoristi v primeru novogradnje (v tem primeru je prostor vnaprej zasnovan zanje) ali pa pri menjavi starega pohištva za novo. V večini primerov segajo od tal do stropa oziroma od ene do druge stene, izdelovalci pa vgradne omare, izdelane po meri, vključno z njihovo notranjostjo, prilagodijo potrebam in željam uporabnika. Pred samo izvedbo je potrebno pripraviti dober in zelo natančen načrt, nato pa sledita izvedba in montaža na domu uporabnika.

V katerih prostorih je mogoče uporabiti vgradne omare po meri?

Njihova uporaba se je pričela v spalnicah, kjer so pričele vgradne po meri nadomeščati precej nepraktične prostostoječe garderobne omare, vendar pa so zaradi različnih možnosti opremljenosti notranjosti primerne za različne prostore v stanovanju: otroške sobe, spalnice, kuhinje, predsobe, garderobne sobe in nenazadnje tudi za prostor, ki se nahaja pod stopnicami. Ta je v velikem številu primerov še posebej neizkoriščen, kljub temu, da je potreba po uporabnih površinah v stanovanju zelo velika, a pri risanju načrta za hišo pozabimo na prazen prostor, ki ga najdemo pod stopnicami. Včasih se v njem znajde kakšna metla, morda sesalec ali pa vedro, vendar imamo na voljo tudi malce bolj privlačne rešitve. Spremeniti ga je mogoče v prostor za igro, za shranjevanje čevljev, v dodatno stranišče, domačo knjižnico, shrambo in še in še. Ena izmed obstoječih možnosti pa je, da vanj postavimo vgradno omaro po meri, v katere notranjost lahko shranimo stvari, za katere prej nismo imeli dovolj prostora. Prav tako lahko kvalitetne vgradne omare po meri postanejo del hodnika, dnevne sobe in celo shrambe, danes pa se vse več uporabnikov odloča za njihovo uporabo v drugih bivalnih prostorih, kjer jih prej ni bilo – v jedilnicah in v mansardnih stanovanjih ter v malce bolj modernih, ločenih garderobnih prostorih, ki jih srečujemo v vseh sodobno opremljenih stanovanjih.

Vgradne omare po meri Avbelj

Zaradi prilagodljive notranjosti so namenjene organiziranemu shranjevanju

Notranjost uporabnik prilagodi svojim željam in potrebam, kar pomeni, da lahko izkoristi vsak milimeter prostora, ki mu ga nudi vgradna omara, izdelana po meri. Če smo še pred nekaj leti več pozornosti posvečali estetskemu vidiku pohištva, danes trendi opremljenosti narekujejo doseganje čim večje funkcionalnosti in uporabnosti, poleg tega pa so se spremenile tudi življenjske okoliščine, posledica česar je potreba po drugačnem pristopu k opremljanju prostorov v hiši. V sodobno opremljenih stanovanjih najdemo velike shranjevalne površine, ki se skrivajo za vrati brez ročajev, le-ta pa se zlivajo s steno. Pravimo jim ločeni garderobni prostori, v resnici pa gre za veliko vgradno omaro po meri. Za doseganje čim večje funkcionalnosti in kvalitete je potrebno pomisliti na opremljenost njene notranjosti. Vanje je mogoče vgraditi police, palice za obešanje, izvlečne police, police za čevlje, predale, pravzaprav vse, kar uporabnik potrebuje za popolno udobje in najvišjo funkcionalnost.

Vgradne omare notranjost

 

Prostorske ovire v primeru vgradnje ne predstavljajo težav

V skorajda vsakem prostoru najdemo kakšno oviro, naj bo to vtičnica, elektro omarica, neravna stena, cev, radiator ali stikalo. Za vgradno omaro, ki je izdelana po meri, te ovire ne predstavljajo nobene težave, saj jih je mogoče vnaprej predvideti in posledično prilagoditi izdelavo. Iz tega razloga se zanje odločajo tudi uporabniki, ki živijo v mansardah s poševnimi stropi ali v stanovanjih s kolenčnimi zidovi. Zlasti takrat, kadar je prostor majhen, želimo izkoristiti čisto vsak kotiček in si tako ustvariti bivanju prijazno in prijetno okolje. Ena izmed značilnosti vgradnih omar po meri so drsna vrata, ki prispevajo k dodatnemu prihranku prostora, saj se ne odpirajo navzven, kot klasična vrata.

Kako se lotiti nakupa?

Predvsem premišljeno. Najprej je potrebno razmisliti o lastnih željah in potrebah, predvsem, kar se tiče notranjosti. Naslednji korak je, da stranka stopi v kontakt s proizvajalcem bodisi preko telefona bodisi osebno. V obširnem pogovoru proizvajalcu zaupa, kakšna bo namembnost novega pohištva, katerih materialov si želi in kako naj bi bila videti notranjost. Da bo vgradna omara po meri kvalitetno izdelana, mora svoje mnenje podati tudi proizvajalec, ki stranki pomaga pri načrtovanju, izmeri prostora in v končni fazi pri montaži, pripravi pa tudi predračun. Vgradne omare in drugo pohištvo po meri izdelujemo v Mizarstvu Avbelj že vrsto let, zato se lahko s svojimi vprašanji obrnete tudi na nas.