Urejanje okolice

Ureditev vrta in okolice doma je dobro skrbno pretehtati

Ureditev vrta in okolice vaše hiše je na prvi pogled projekt, ki ga lahko izvedemo zlahka in hitro, če pri urejanju okolice nismo prav pikolovski. Toda urejena okolica hiše še ne pomeni, da bomo z njo zadovoljni čez pol leta ali čez pet let. Pri ureditvi vrta in okolice hiše lahko hitro zagrešimo velike napake, če reagiramo prehitro oziroma če stvari dobro ne pretehtamo. Kam postaviti vrtni kamin? Ali potrebujete letno kuhinjo? Kako velik naj bo naš vrt?

Pri ureditvi vrta in okolice si vzemimo čas za razmislek

Ureditev vrta in okolice

Največja napaka, ki jo lahko zagrešimo pri urejanju okolice našega doma je, da se prenaglimo. Ko začnemo razmišljati o ureditvi vrta in okolice, si mogoče težko predstavljamo, kako bo izgledala okolica hiše, ko bo urejena. Nekateri imamo boljšo domišljijo oziroma možnost predstavljanja, nekateri slabšo. Tu lahko pomaga, če si idejo o ureditvi vrta in okolice narišemo na list papirja. Tako si bomo vse skupaj morda lažje predstavljali. Naslednja napaka, ki se nam pri urejanju okolice lahko primeri, je, da v trenutku, ko delamo načrt za ureditev vrta in okolice še ne vemo, kako se bomo gibali oziroma rekreirali po naši urejeni okolici hiše. Pri katerih vratih hiše bomo največkrat stopili na prosto? Po kateri poti našega zemljišča se bomo odpravili do vrta? Kje bomo najraje posedali, ko bo bolj hladno? Kje bomo najraje posedali, ko bo vroče. Kako se giblje sonce nad našim zemljiščem poleti? In kje se giblje pozimi? Ali se morda na našem zemljišču v kakšnem delu zadržujejo nadležni insekti?

Urejanje okolice naj poteka preudarno in načrtno

Da bo okolica hiše res urejena tako, da ne boste čez čas česa obžalovali, je dobro, da vse skupaj odlično premislite. Morda ni slabo, če z urejanjem okolice pričnete šele nekaj mesecev po vselitvi. Ali pa zemljišče obiskujete večkrat že pred vselitvijo, na njem preživljate čas oziroma tam priredite piknik. Tako boste vaše zemljišče lahko bolje spoznali in bo ureditev vrta in okolice za vas lažji projekt. In ko bo vse skupaj končano, vam bo urejena okolica v veselje in ponos.