Toplotne črpalke za sanitarno vodo z vodenim zrakom
Ogrevanje in hlajenje Toplotne črpalke

Toplotne črpalke za sanitarno vodo z vodenim zrakom enostavna in izjemno varčna rešitev

Če želite dovajati toploto iz drugega prostora, ne tistega, kjer stoji sanitarna toplotna črpalka, potem so toplotne črpalke za sanitarno vodo z vodenim zrakom prava izbira za vas. Toplotne črpalke za sanitarno vodo z vodenim zrakom ponujajo izbiro mesta zajema in izpiha zraka. Dovajani zrak, ki prihaja iz zunanje okolice ali notranjosti objekta, ohladi in razvlaži. S to funkcijo izbire lahko določamo katere prostore bomo prezračili in hkrati razvlažili ter v katere prostore bomo ohlajali z dovajanjem hladnega zraka.

Toplotne črpalke za sanitarno vodo so najcenejši sistem energijskega ogrevanja. Toplotna črpalka za sanitarno vodo namreč črpa energijo iz okolja (iz zraka, podtalne vode ali zemlje), poraba elektrike, s katero poskrbi, da se sanitarna voda segreje na 55°C, pa je nizka. Nekaj prihranimo tudi pri gradnji: ne potrebujemo velike kurilnice, kotlovnice ali drvarnice, saj sta notranja enota in zalogovnik dokaj majhna in ju lahko postavimo skorajda kamorkoli. Najbolje je toplotno črpalko za sanitarno vodo postaviti v prostor, v katerem je temperatura zraka čim višja. To je lahko klet, shramba, bivalni prostor, lahko pa jo postavimo tudi na prosto. Vse toplotne črpalke, tudi toplotne črpalke za sanitarno vodo z vodenim zrakom, se lahko pohvalijo tudi s preprostim in poceni vzdrževanjem. Sanitarna toplotna črpalka vam poleg segrevanja sanitarne vode omogoča tudi ohlajevanje izbranih prostorov. Zračni kanali so speljani od mesta zajema zraka skozi toplotno črpalko do mesta izpusta, pri čemer skupna dolžina kanalov ne sme presegati deset metrov.

Toplotne črpalke za sanitarno vodo z vodenim zrakom

Toplotne črpalke za sanitarno vodo z vodenim zrakom Orca

Toplotne črpalke za sanitarno vodo z vodenim zrakom Orca, npr. Orca Coolwex učinkovito nadomeščajo električni bojer ali kateri drugi, manj varčni način ogrevanja sanitarne vode. Ponašajo se z vrhunsko kakovostjo, kar dokazujejo tudi certifikati najpomembnejših neodvisnih strokovnih institucij v Evropski uniji. Poraba elektrike za ogrevanje sanitarne vode je lahko s to toplotno črpalko tudi do trikrat nižja. Toplotne črpalke za sanitarno vodo z vodenim zrakom (z zunanjo enoto ali brez) so znane tudi po tihem delovanju in daljši življenjski dobi.

Toplotne črpalke za sanitarno vodo z vodenim zrakom so izdelane tako, da jih je mogoče postaviti v praktično katerikoli prostor. Ena od največjih ekonomičnih prednosti pa je, da hkrati s segrevanjem vode omogoča tudi hlajenje sosednjega prostora, kamor naprava izpiha zrak. Takšen prostor je lahko klet, kjer imamo spravljene pridelke za ozimnico.

Toplotne črpalke za sanitarno vodo – montaža z zunanjo enoto ali brez

Obstajata dve različici toplotnih črpalk za sanitarno vodo zrak-voda. Ločena različica je sestavljena iz notranje in zunanje enote, ki sta med seboj povezani freonsko instalacijo. Pri ločeni varianti je uparjalnik montiran v sosednji prostor, običajno klet ali shramba, katerega hladimo, kadar ogrevamo sanitarno vodo. Pri monoblok ali kompaktni različici pa je vse v zunanji enoti, ki je povezana direktno na ogrevalni sistem.

Izbira zunanje enote je odvisna od moči, ki jo potrebujemo, tipa razvoda (talno gretje, radiatorji ali kombinacija) in podnebnih značilnosti območja, kjer stoji objekt. Zunanje enote od 8.0 do 16.0 kW nazivne moči z različnimi lastnostmi vam omogočajo, da sestavite primeren sistem, ki lahko popolnoma samostojno, ali v kombinaciji z drugini toplotnimi viri, ogreva tudi večje stavbe.

Zunanje enote serije Mitsubishi Zubadan omogočajo v kombinaciji s toplotnimi črpalkami za sanitarno vodo višje temperature vode in višje moči pri zelo nizkih zunanjih temperaturah, zato so priporočljive za sisteme z uporabo radiatorjev in za uporabo na zelo hladnih območjih.

Montaža toplotne črpalke za sanitarno vodo je lahko z zunanjo enoto ali brez. Ker montaža ne zahteva vodnega vira ali velikih površin, ne preseneča, da je najcenejša med vsemi ravno toplotna črpalka za sanitarno vodo zrak voda. Pravilno zasnovana toplotna črpalka zrak voda zagotavlja nemoteno delovanje tudi do 25 let.

toplotne črpalke za sanitarno vodo z zunanjo enoto

Ceno investicije v toplotno črpalko olajša subvencija Eko sklada

Cena toplotne črpalke je odvisna od različice naprave, prav vsaka pa zagotavlja znaten prihranek. Cena je pri nakupu toplotne črpalke za sanitarno vodo z vodenim zrakom vsekakor pomemben dejavnik, ni pa edini. Na nakup toplotne črpalke namreč moramo gledati kot na dolgoročno investicijo. Z nakupom toplotne črpalke za sanitarno vodo (z zunanjo enoto ali brez) se nam investicija v toplotno črpalko povrne že v nekaj letih. Toplotne črpalke so tako racionalne, da njihovo vgradnjo subvencionira tudi država z nepovratnimi sredstvi. Eko sklad prek finančnih spodbud subvencionira tako nakup in kot tudi montažo toplotnih črpalk. Cena investicije v toplotno črpalko bo tako že v začetku bistveno nižja.

Zakaj se torej ne bi odločili za nakup toplotne črpalke za sanitarno vodo z vodenim zrakom, ki bo poskrbela tako za toplo sanitarno vodo kot topel dom, vaša poraba elektrike pa bo nižja kot kadarkoli prej? Obiščite nas in pomagali vam bomo odgovoriti na vprašanje, katera toplotna črpalka za sanitarno vodo bi bila najboljša za vas.

Vabljeni.