Ogrevanje in hlajenje Toplotne črpalke

Toplotne črpalke nudijo najbolj ekonomičen način ogrevanja

Čedalje več ljudi se odloča za ogrevanje stanovanja in / ali vode s toplotno črpalko. Gre za odločitev dobrih gospodarjev, saj je tovrstno ogrevanje okolju prijazno. Hkrati gre tudi za najbolj ekonomičen način ogrevanja. Največji strošek je začetna investicija, ki pa se povrne le v nekaj letih. Pri ogrevanju toplotna črpalka uporablja obnovljive vire, ki se nahajajo v okolici. Kako deluje toplotna črpalka? Ta v prostor vnaša energijo, ki jo objekt ne more zadržati. Da bi toplotna črpalka kar najbolje delovala, je treba objekt prej dobro izolirati. Gre za super rešitev, če se odločamo, na kakšen način bomo ogrevali novogradnje ali pa načrtujemo menjavo načina ogrevanja. Omogoča tako stensko kot talno ogrevanje. Primerna pa je tudi za kombinacijo obojega.

Ogrevanje s toplotno črpalko

Toplotne črpalke nudijo ogrevanje doma in ogrevanje vode, lahko pa se uporabljajo tudi zgolj za ogrevanje sanitarne vode.

Toplotna črpalka zrak voda

Toplotna črpalka zrak voda predstavlja najugodnejšo investicijo, saj za njeno delovanje ni treba prej narediti vrtine. Tudi njeno vzdrževanje je precej enostavno. Zrak je kot vir energije vedno na razpolago. Presenetljivo je, da so modernejše toplotne črpalke zmožne za svoje delovanje koristiti tudi hladen zrak do -20 stopinj Celzija. Sicer pa so tovrstne črpalke bolj primerne za območja s toplejšim podnebjem, kot je slovenska Obala.

Toplotna črpalka

Toplotna črpalka voda voda

Toplotna črpalka voda voda izkorišča vodno energijo, ki jo pridobi od podtalnice. Tak sistem spada med energetsko najučinkovitejše. Gre za vir energije, na katerega se uporabniki lahko zanesejo. Podtalnica je namreč dostopna ves čas, pa tudi njena temperatura skozi leto ne variira preveč. Toplotna črpalka voda voda se lahko pohvali z visokim izkoristkom. Kako deluje toplotna črpalka te vrste? Najprej je treba izvesti vrtino, v katero vgradimo črpalko. Ta črpa razpoložljivo vodo in jo po uporabi vrne nazaj v vrtino.

Toplotna črpalka zemlja voda

Obstaja tudi tip črpalke, ki za svoje delovanje koristi toploto zemlje – to je toplotna črpalka zemlja voda. Gre za toplotni vir, v katerem se skozi celo leto zbere velika količina energije. Sonce zemljo obseva skozi celo leto; poleti sicer bistveno več. Energija se v primeru tovrstne toplotne črpalke pridobiva na različne načine; vertikalno ali horizontalno. Vertikalno z zemeljskimi sondami, horizontalno pa z zemeljskimi kolektorji. Kako deluje ta toplotna črpalka? Veliko večino energije taka črpalka pridobi iz okolja, za preostalih 25 % pa je potrebno vkomponirati električno energijo. Z njo si lahko uporabniki zagotovijo gretje in ohlajanje objekta, poleg tega pa je ta sistem primeren tudi za segrevanje sanitarne vode.