Ogrevanje in hlajenje Radiatorji

Termostatski ventil

Termostatski ventil za čim bolj učinkovito in ekološko sprejemljivo rabo energije

Toplovodno ogrevanje z radiatorji je še vedno najbolj razširjen način ogrevanja bivalnih in delovnih prostorov. Da bi zadostili zahtevam po čim učinkovitejši in ekološko sprejemljivi rabi energije ter udobju, je danes nujna vgradnja termostatskih ventilov in termostatskih glav na radiatorje. Termostatski ventil za radiatorje omogoča regulacijo ogrevanja prostorov, s čimer lahko dosežemo tudi do 20-odstotni prihranek energije. Vsaka dodatna stopinja Celzija v prostoru poveča rabo energije za pet do sedem odstotkov. Tako si lahko izračunamo, koliko energije porabimo denimo v spalnici, kjer sicer zadošča 17 ali 18 stopinj namesto za bivalne prostore običajnih 20 stopinj.

S samodejnim uravnavanjem temperature se poveča tudi udobje v prostoru. Posledica previsokih temperatur je namreč suh zrak, vroči radiatorji pa pospešijo kroženje zraka in s tem prahu. Prav tako vroč zrak suši kožo, prah pa lega na sluznice in sili na kašelj. S termostatskimi ventili lahko temperaturo uravnavamo tako, da prostor ni prevroč, in se izognemo naštetim nevšečnostim.

Delovanje termostatskega ventila

Termostatski ventili za radiatorjeTermostatski ventil se od navadnega loči po tem, da ima ob obodu termostatske glave številke, ki označujejo, koliko je ventil odprt. V tej glavi je posebno tipalo, ki se na temperaturne spremembe v prostoru odziva tako, da odpre oziroma zapre dotok vroče vode v radiator. Na ta način uravnava dotok vode in s tem temperaturo prostora. Za nastavitev termostatske glave potrebujemo termometer, ki ga namestimo na primerno mesto, v bližini katerega ni izvorov toplote. Termostatska glava primerja temperaturo, zaznano s tipalom, z nastavljeno vrednostjo, glede na to pa se potem ventil odpira ali zapira. Tako termostatski ventili za radiatorje regulirajo temperaturo v prostoru, tudi ko nas ni doma.

Pri vgradnji termostatskih ventilov za radiatorje je treba paziti na njihovo lego. Nameščeni morajo biti tako, da do njih z vseh strani lahko neovirano prihaja zrak, sicer zaznavajo temperaturo, ki je višja od dejanske. Pomembna je tudi zadostna razdalja od radiatorja in stene ter primerna oddaljenost od virov toplote (pečica, svetilke in podobno). Z rež ventilov je treba občasno obrisati prah, da lahko zrak neovirano kroži.

Cevni radiatorji Bial in termostatski ventili Danfoss za lepšo podobo kopalnice

V podjetju Na pot d.o.o. vam poleg cevnih radiatorjev, termostatskih ventilov Far nudimo tudi termostatski ventil Danfoss. V podjetju Danfoss ponujajo novo serijo dovršeno oblikovanih termostatskih ventilov, ki so izdelani posebej za kopalniške radiatorje in se povsem ujemajo z barvo in obliko cevnega radiatorja.