Kopalniška oprema

Talne ploščice za kopalnico in zunanje prostore

Notranje in zunanje keramične ploščice (talne in stenske) niso pogruntavščina sodobnega sveta, ampak so jih uporabljali že vsaj dva tisoč let pred našim štetjem – toliko so namreč stare najstarejše najdene talne ploščice. Napredek je seveda prinesel svoje, ploščice so se nekoliko spremenile, a v osnovi so ostale popolnoma enake. Očitno so že pred davnimi tisočletji dobro vedeli, da je keramika odporna in izjemno primerna za raznovrstne prostore. Danes so keramične ploščice tako samoumeven del našega doma, kot tekoča voda in elektrika. Ne moremo si predstavljati kopalnice brez njih. In seveda še marsikaterega drugega prostora, saj s svojo vzdržljivostjo vedno znova dokazujejo, da se z njimi ne more kosati noben drug material.

Talne ploščiceTalne ploščice za kopalnico

Talne ploščice za kopalnico

Pri opremljanju kopalnice je nujno, da ne pozabimo na specifike prostora. Kopalnica je eden najbolj vlažnih in s tega stališča najbolj obremenjenih prostorov v stanovanju. Stenske in talne ploščice za kopalnico niso samo čudovit estetski element, ampak tudi (morda celo predvsem) izjemno praktična izbira. Keramične ploščice poleg svoje lepote namreč odlikuje tudi odpornost proti vlagi, velika prednost pa je tudi dejstvo, da jih bistveno lažje očistite kot katero koli drugo talno ali stensko oblogo. Paziti morate le, da se izognete čistilom, ki vsebujejo belilo in amonijak, ter da ne uporabljate pregrobih pripomočkov, ki bi jih lahko poškodovali. Še bolj trpežne pa so zunanje keramične ploščice, ki so namenjene oblaganju balkonov in teras.

Zunanje keramične ploščice

Tudi zunanja stopnišča, balkone, terase in podobne površine navadno želimo obložiti s talno oblogo, ki bo lepa in praktična hkrati. Za razliko od prednosti, ki jih nudijo uporabniku na primer talne ploščice za kopalnico, morajo biti zunanje keramične ploščice še bistveno bolj vzdržljive. Poleg vlage morajo biti odporne še proti nizkim temperaturam oziroma temperaturnim razlikam, pa tudi sicer so zaradi različne umazanije veliko bolj izpostavljene poškodbam. Tudi zato je izjemno pomembno, da izberete kakovostnega proizvajala, ki vam bo zagotovil, da so talne ploščice ustrezne kvalitete.