strešni vrt
Strešna kritina

Strešni vrt

Strešni vrt za estetsko in praktično uporabnost

Strešni vrt je še pred desetletjem ali dvema v Sloveniji veljal za nekaj eksotičnega in za neverjeten luksuz, v današnjem času pa gre za povsem običajno opcijo znotraj vsakdanjega gradbeništva. Tehnologija in materiali, kot je denimo hidroizolacija zelene strehe, so že toliko poceni, da si lahko strešni vrt privošči tako rekoč vsak investitor, ki si gradi hišo. Res pa je, da je debelina zelene strehe, ko gre za intenzivni strešni vrt z drevesi in grmovnicami, velika, kar pomeni, da so tovrstne tudi statične zahteve. V Sloveniji je najbolj priljubljena ekstenzivna izdelava zelene strehe, kjer so rastline zelene strehe trajnice sedumi oziroma homuljice. V tem primeru pa so statične zahteve za nosilnost takšne zelene strehe pravzaprav minimalne, saj je teža snega po konkretnem sneženju praviloma večja od lastne teže, kot jo ima denimo obrnjena zelena streha.

strešni vrtzelena streha rastline

Strešni vrt je lahko tudi presenetljiv

Klasični strešni vrt, ki vsebuje trajnice, travo, grmovnice in/ali drevesa, je najbolj pogosta izbira investitorjev, ki se odločijo, da bo njihovo streho krasila klasična ali obrnjena zelena streha. Tisti investitorji, ki živijo v mestih, pa se lahko odločijo za strešni vrt, ki navdušuje: na strehi imate lahko tudi svoj vrtiček in lahko pridelujete svojo zelenjavo in zelišča. Seveda lahko po želji dodate tudi kakšno nizko sadno drevo. Vse, kar potrebujete je ravna streha, ki brez težav sprejme katerekoli rastline zelene strehe. Za strehe, kjer so vgrajeni zelenjavni vrtovi se priporoča obrnjena zelena streha.

Obrnjena zelena streha za dodatno zaščito hidroizolacije

Če svojo zeleno streho okopavate ali prekopavate, je priporočljiva obrnjena zelena streha. V tem primeru je namreč hidroizolacija zelene strehe varno skrita pod XPS (stirodur) toplotno izolacijo, kar pomeni, da boste v primeru, če vam bo lopata kljub veliki debelini zelene strehe ušla pregloboko, zadeli le toplotno izolacijo, sloji, ki varujejo vašo streho pred vdorom vode, pa bodo ostali nepoškodovani.