Skeletne hiše
Nepremičnine

Skeletne hiše

Skeletne hiše, katere so gradili naši predniki skupaj s kozolci in vrtnimi hišami in drugimi lesenimi vrtnimi objekti, spadajo s pomočjo današnje sodobne gradnje skupaj s kvalitetnimi montažnimi in modularnimi vrtnimi hišami v nizkoenergijski oz pasivni razred energetske učinkovitosti.
Skeletne, montažne, vrtne in modularne, mediteranske ter nizkoenergijske zidane hiše lahko dosegajo pasivni razred A2: od 10 do 15 kWh/m2a ali celo razred  A1: od 0 do 10 kWh/m2a, kar pomeni, da skeletne, montažne, modularne in nizkoenergijske zidane mediteranske in vrtne hiše porabijo zelo malo ali skoraj nič energije.

Modularne hiše

Zgodovina skeletnih hiš, vrtnih hiš in drugih objektov

Skeletna gradnja vrtnih hiš predstavlja najstarejši sistem gradnje, katerega so naši predniki začeli uporabljati pri prvih gradnjah vrtnih hiš.
Skeletna konstrukcija je zasnovana na način, da leseni stebri postavljeni vertikalno služijo kot nosilni stebri s katerimi so vertikalno povezani tramovi. Prostor med tramovi in stebri je izoliran z različnimi izolirnimi materiali, katerega ponovno prekriva lesena obloga. Tovrstne skeletne družinske, modularne, mediteranske, zidane in vrtne hiše ter poslopja so bila dolgotrajna, močna in toplejša od drugih vrst gradenj.
Izdelavi skeletnih hiš se je pridružila gradnja skeletnih vrtnih hiš naših prednikov. Skeletne hiše so bile zaradi kvalitete gradbenega materiala tople, udobne in so predstavljale zdravo bivalno okolje.
Poleg gradnje hiš, se je način skeletne gradnje uporabljal pri vseh ostalih gospodarskih objektih in  poslopjih:

  • skeletna gradnja kozolca, kateri je imel tako kot skeletne hiše »stebre« katere so  povezovale late ter njegova nadgradnja »Toplar«, ki je bila skeletna izvedba toplega skeletnega kozolca – brez izolacije, saj je služil kot sušilnik krme in skladišče pridelka, ter
  • skeletna gradnja vrtne hiše, ki so služile za shranjevanje orodja in pridelka.

Kaj pomeni skeletna gradnja skeletnih hiš nekoč in danes

Skeletna gradnja, ne glede na to ali je šlo za skeletne hiše, skeletne vrtne hiše, ali druge skeletne objekte je vključevala pomemben gradbeni element– les.
Les je bil in je še vedno dostopen materiala, izjemnih izolativnih lastnosti, ki se da oblikovati, hkrati pa je konstrukcijsko stabilen in ob primerni negi tudi trajen.
Naši predniki so les in njegove pozitivne lastnosti dobro poznali in ga znali dobro oblikovati ter uporabiti za svoje domove.
Način skeletne povezave tramov in stebrov je zagotavljal, udobno, toplo, varno, stabilno, zdravo in trajno bivališče, zato se je skeletna gradnja hiš, vrtnih hiš ali drugih objektov ohranila vse do danes.
Skeletna gradnja ni novost, je pa v času populacije zidane betonske gradnje z zidaki, in novimi gradbenimi materiali bila izven »soja žarometov«.
Z zavedanjem pomembnosti naravnih materialov in dobrega počutja ter vrnitvi človeške pozornosti k naravi se je ponovno zbudilo zanimanje za leseno gradnjo skeletnih, vrtnih, modularnih, mediteranski in montažnih hiš in objektov .
Sodobni graditelji nizkoenergijskih zidanih, montažnih, modularnih, mediteranskih in predvsem lesenih vrtnih in vikend hiš, so način skeletne gradnje nadgradili in posodobili s sodobnimi visokokakovostnimi materiali, s katerimi uspevajo graditi kvalitetne, varne, udobne, prijetne, zdrave in energetsko varčne hiše in vrtne objekte.
Moderna skeletna gradnja pasivnih in nizkoenergijskih zidanih, mediteranskih, modularnih, vikend in vrtnih hiš pomeni nadgradnjo trajnosti, trdnosti, stabilnosti, energijske varčnosti, toplotne in zvočne izolativnosti ter varnosti.

Gradnja lesenih skeletnih, vrtnih, vikend hiš in lesenih vrtnih objektov

Skeletne hišeSodobna gradnja skeletnih hiš z vključenimi sodobnimi elementi kvalitetne izolacije, tehnologije in arhitekture je dosegla trenutno najboljši razred visoko-učinkovitih nizkoenergijskih gradenj in postala eden izmed najpriljubljenejših načinov gradnje med ljudmi. Gradnja skeletnih hiš je zaradi pasivne in visoko učinkovite gradnje podprta tudi s strani države, saj lastniki pasivnih in visoko učinkovitih nizkoenergijskih hiš – tudi zidanih, montažnih ipd, lahko prejmejo nepovratno subvencijo Eko Sklada.

Nizkoenergijska gradnja hiš napreduje v gradnjo nizkoenergijskih objektov

Pasivna in nizko-energijska zidana, skeletna, vikend, vrtna, mediteranska in modularna hiša je zaradi svojega ekološkega vpliva na okolje in energetsko učinkovitost postala trend in simbol kvalitete pri gradnji individualnih hiš.
Tovrstna nizkoenergijska zidna, skeletna in lesena gradnja je postala simbol kakovosti pri gradnji individualnih hiš.
Trendu gradnje individualnih pasivnih in nizkoenergijskih hiš, sledi trend gradnje pasivnih in nizkoenergijskih velikih objektov, katerih investitorji prisegajo k energetski varčnosti, protipotresni gradnji, požarni zaščiti ter uporabi okolju prijaznih materialov.
Marles poleg individualnih in vrtnih hiš gradi pasivne velike objekte, kot so vrtci, šole, poslovni in javni objekti, večji stanovanjski objekti ter turistični objekti in naselja.

Z leseno skeletno in montažno gradnjo do velikega udobja

Najboljši gradbeni, toplotno izolativni material, ki je dovolj stabilen, trajen, trden in strukturno močan za gradnjo, ter istočasno okolju in človeku prijazen je že odkrit. To je les.
Les je ekološki material, njegove lastnosti, pa nas navdušujejo od nekdaj.
Skeletna gradnja družinske, vrtne ali vikend hiše lahko pomeni način gradnje – delno to drži. Vendar skeletna gradnja – samo oblika z drugim materialom ne bi bila to, kar je z lesom.
Skeletna gradnja oz. kvalitetna gradnja predvsem pomeni lesena gradnja, saj so lastnosti lesa, kot gradbenega elementa enostavno najboljše.
Poleg skeletne gradnje iz lesa, obstaja veliko oblik kvalitetne gradnje vrtnih, modularnih, mediteranskih in nizkoenergijskih hiš, vendar vse naštete gradnje vsebujejo les ali lesene izdelke kot enega izmed ključnih gradbenih materialov.