senzorji za varovanje
Varovanje objekta

Senzor premikanja – učinkovita in cenovno ugodna rešitev varovanja

Senzor premikanja našega alarmnega sistema nam omogoča zaznavo kakršne koli spremembe gibanja, ki sproži opozorilni alarm. Vsak posamezen senzor gibanja je vezan na našo alarmno centralno postajo, ki v primeru signala o gibanju sproži akcijo.
Ločimo več vrst senzorjev premikanja, ki se razlikujejo predvsem po svoji tehnologiji zaznavanja premikov. Tako poznamo notranji infrardeči senzorji premika, magnetni senzor (protivlomni alarmni sistem z magnetnim senzorjem), senzor gibanja 360, senzor loma stekla in druge. Pri stanovanjski vgradnji je velika prednost tudi to, da nekateri alarmni sistemi omogočajo, da namestimo požarni senzor.

Kam namestiti senzor premikanja

senzorji premikanja za varovanje domaPri namestitvi senzorjev premikanja, kot je na primer protivlomni alarmni sistem z magnetnim senzorjem in tudi pri namestitvi požarnih senzorjev moramo previdno izbirati lokacijo. Senzor premikanja vedno vgradite stran od naprav, ki oddajajo elektromagnetno valovanje, ne smemo jih usmeriti direktno v smer klimatskih naprav, grelcev, zaves in izogibati se moramo njihovi usmeritvi v premikajoče se objekte.
Zaradi preproste vgradnje med najbolj razširjen način zaščite prostorov spadajo notranji infrardeči senzorji premikanja, ki sprožijo alarm zaradi spremembe temperature znotraj žarka pokritja. Za komercialno uporabo je precej primeren tudi senzor gibanja 360 stopinj, kjer stropna vgradnja omogoča izredno enostavno pokritje celotnega prostora (360 °) brez mrtvih kotov.
Senzorji gibanja so odlični za zaščito poslovnih prostorov ali našega domovanja, ko nas ni doma. A problem nastane v nočnem režimu delovanja, ko v domačem okolju zaradi prisotnosti oseb v prostoru senzorji gibanja ne pridejo v poštev. Cenovno ugodna in enostavna rešitev so magnetni senzorji, ki se uporabljajo predvsem za zaščito vrat in oken. Vgraditev magnetnih senzorjev je predvsem smiselna pri načrtovanju novogradnje. Da bo vaš spanec brezskrben vsekakor poskrbijo magnetni senzorji, ki za zaznavo uporablja magnetno polje, ki ga z odprtjem okna ali vrat prekinemo ter sprožimo alarm.

Vgradnja požarnih senzorjev

Vse alarmne centrale znamke DSC omogočajo tudi preprost priklop požarnih senzorjev. To je velika prednost predvsem pri varovanju stanovanjskih objektov. Požarni senzor je vedno vključen ne glede na to ali imamo vključen sistem varovanja ali ne. Za učinkovito zaščito vašega doma vam priporočamo vgradnjo vsaj enega senzorja v vsako etažo.