Sanjska hiša
Gradnja

Sanjska hiša – pojem »veliko« ni vedno sinonim za uspešno

Sanjska hiša o kateri sanja sodobni človek, se v marsičem razlikuje od tradicionalne hiše naših staršev in starih staršev. Gradnja hiše je bila sicer vedno precejšen podvig, vendar pa se sodobna tehnologija gradnje tako razlikuje od tiste tradicionalne, v preteklosti, da hiš več ne zidamo sami ali s pomočjo prijateljev in sorodnikov, zato so stroški take investicije precejšnji.

Sanjska hiša

Dandanes so, za razliko od tradicionalnih večnadstropnih, na popularnosti pridobile pritlične in atrijske hiše, saj so, tako za mlade družine, kot za starejše pare zelo priročne, ker ne vsebujejo stopnic. Take hiše so lahko v tesnem stiku z okolico, saj so vsi njihovi bivalni prostori v pritličju, ki ga lahko tako s steklenimi okni odpremo navzven, pri atrijskih pa v atrij, kjer lahko naredimo teraso ali ustvarimo vrt.

Sodobne hiše so funkcionalno načrtovane, tako, da maksimalno izkoristimo bivalni prostor, grajene so v približni velikosti štirisobnega stanovanja, s potrebnimi dodatki, kot so WC in kopalnica, utility ter garderoba. Za razliko od tradicionalnih, navadno nimajo kletnih prostorov, kjer so bile včasih velike kurilnice in shrambe. Sodobne kurilnice so zaradi vgradnje toplotnih črpalk, ki porabijo znatno manj prostora od ogrevalnih naprav v preteklosti zelo majhne, shrambe pa v obliki zunanjih shramb, ki so del garaže ali nadstreška, oziroma samostojno stojijo ob hiši.