Sanacija šamotnega dimnika
Dimniki

Sanacija dimnika

Sanacija dimnika s keramično dimniško cevjo najpogostejša

Sanacija dimnika je nujno potrebna, kadar dimnik več ne ustreza standardom, ob prehodu na plinasto gorivo, še zlasti pa je sanacija dimnika nujna, kadar je dimnik star in že tako dotrajan, da obstaja nevarnost uhajanja plinov, ali pa so poškodbe tako hude, da obstaja možnost porušitve.
Najbolj pogost način sanacije je vgradnja keramične cevi za dimnik. Takšna sanacija dimnika je hitra in enostavna, predvsem pa cenovno ugodna. Ko je vstavljena šamotna tuljava, so težave s kondenzom preteklost, saj ima šamotni dimnik spodaj posodo in pipico, skozi katero priteče meteorna voda ali kondenz. Je pa sanacija dimnika z vgradnjo keramične dimniške cevi možna samo v primeru, da poškodbe niso preobsežne oziroma da dimnik ni preveč dotrajan. V nasprotnem primeru je treba star dimnik porušiti, na njegovo mesto pa postaviti novega. Sanacija dimnika je v tem primeru dolgotrajna in umazana, predvsem pa draga.

 

Sanacija šamotnega dimnika

 

Šamotni dimnik odlična rešitev tako za sanacijo kot za novogradnjo

Za šamotni dimnik je značilen troslojni dimniški sistem. V notranjosti dimnika se nahaja okrogla šamotna tuljava, ki je obstojna tako na visoko kot nizko temperaturo, obenem pa onemogoča prehod kondenza skozi stene tuljave. Poleg tega so šamotne cevi za dimnik stabilne, plinsko neprepustne in kislinsko odporne. Zunanje ogrodje predstavlja plašč iz lahkega betona. Med njim in tujavo pa se nahaja toplotna izolacija iz kamene volne. Zaradi toplotne izolacije ostanejo dimni plini topli, s tem pa se izboljša vlek v dimniku. Na vlek vpliva tudi prava višina dimnika, saj se plini na poti skozi dimnik ne smejo preveč ohladiti, saj s tem ne bi dosegli zunanjega ozračja.
Šamotni dimnik je požarno varen, toplotno izoliran, neobčutljiv na vlago in enostaven za vgradnjo. Izdelava namreč vključuje le sestavljanje posameznih elementov med seboj. Ko je šamotni dimnik postavljen, se zgornji del dimniške konstrukcije obzida še z opeko, katero se polaga na posebno konzolno ploščo dimnika.

 

Šamotne plošče visokokakovosten in vzdržljiv proizvod

Glavna prednost šamotne plošče je v tem, da prenese izredno visoke temperaturne obremenitve, ki jih izdelki iz običajno žgane gline ne prenesejo. Življenjska doba šamotne plošče je dolgotrajna, njena uporaba pa različna. Na šamotno ploščo navadno postavimo postavimo kaminski vložek, manjše šamotne plošče pa lahko služijo kot obloga kurišča znotraj kaminskega vložka. Ob kurjenju kamina se šamotna plošča za kamin segreje in nato zadrži ter porazdeli toploto po obodu kamina. Kamin tako s pomočjo šamotne plošče toploto enakomerno oddaja v prostor, tudi takrat ko že zaključimo s procesom kurjenja.

OGM-BI d.o.o. – strokovna, hitra in zanesljiva sanacija dimnika.