Rušenje objekta še zdaleč ni preprost projekt

Veliko ljudi, ki podeduje ali kupi dotrajano nepremičnino preseneti dejstvo, da je dandanes v gradbeništvu cenovno bolj ugodno staro nepremičnino podreti in zgraditi novo kot, da bi jo obnovili.

Strojno rušenje objekta

Za postopek rušenja objekta v gradbeništvu po najnovejših zakonih ne potrebujemo več gradbenega dovoljenja. Kar pa ne pomeni, da je rušenje stare in dotrajane zgradbe preprost projekt. Pred začetkom rušenja objekta moramo na upravno enoto priložiti dokumentacijo, v kateri je določen način rušenja objekta, opis rušenja objekta, kako bo poskrbljeno za varnost sosednjih nepremičnin in ljudi. Dokumenti morajo prikazovati tudi dovoze, parkirišča, mesta za odpadke in območje gradbišča. Prav tako potrebujemo tudi načrt gospodarjenja z odpadki, ki moram biti skladen s predpisi, ki urejajo ravnanje z odpadki v gradbeništvu. Vso dokumentacijo mora izdelati pooblaščeni arhitekt ali gradbeni inšpektor.

Kakšen je postopek rušenja objekta?

Pri rušenju objekta se moramo v gradbeništvu držati pravila, da rušimo objekt v obratnem vrstnem redu, kot je potekala gradnja. Preden začnemo z rušenjem objekta, je treba poskrbeti za odklop vseh instalacij, kot so voda, elektrika, plin, telekomunikacija, kanalizacija. V gradbeništvu je izjemno pomembno tudi, da določimo mesto odlaganja odpadkov in mesto odvoza ruševin. Ko imamo to urejeno, lahko odnesemo ostanke opreme, stavbnega pohištva. Temu sledi odstranitev kritine in ostrešnja. Ko smo porušili streho, se začnejo rušenje in odstranjevanje predelnih sten, pohodnih elementov medetaže, nosilnih elementov medetaže in rušenje elementov povezave z nosilno konstrukcijo osnovnega objekta. Natančen postopek rušenja objekta v gradbeništvu je pomemben zaradi varnosti ter zaradi lažje ločitve različnih materialov, iz katerih je bil grajen objekt. Tako lažje ločimo les od betona ter steklo in plastiko.

Nedokončana novogradnja ali novogradnja na ključ – izbira je vaša

V zadnjih letih so izjemno priljubljene novogradnje izdelane na ključ. Prednost takšne novogradnje je, da se nam ni treba ukvarjati z gradnjo. Le to prepustimo strokovnjakom mi pa dobimo že vseljivo novogradnjo. Če kupimo nepremičnino, ki je nedokončana, jo lahko tudi uredimo po svojih željah. Ker je nakup nepremičnine dolgotrajna naložba, se je treba o njej pozanimati in izdelati podroben načrt.

Novogradnja

Posvet s strokovnjaki je nujen pred nakupom nedokončane nepremičnine

Če želimo kupiti nedokončano novogradnjo, se je najbolje posvetovati s strokovnjaki v gradbeništvu. S posvetovanjem si lahko prihranimo marsikatero težavo. Nekatere nepravilnosti laičnemu očesu niso vidne, kot so na primer nepravilnosti v položeni toplotni izolaciji in hidroizolaciji ob temeljni plošči, na strehi in še bi lahko naštevali.

Toplotna izolacija in hidroizolacija se položita ob robove temeljne plošče, pri čemer moramo paziti, da je stik horizontalne in vertikalne izolacije pod kotom 45 stopinj.

Prav tako je za naš dom pomembna kakovostna toplota izolacija strehe, saj lahko neustrezna izolacija strehe poveča porabo energije in s tem naše stroške bivanja. Debelina in ustrezna namestitev toplotne izolacije strehe je odvisna od izbrane kritine in parne zapore. Dobra izolacija strehe tako prepreči odvajanje toplote in vdor vlage v naš dom.