Ravna streha
Strešna kritina

Ravne strehe so priljubljena izbira za poslovne in stanovanjske zgradbe

Ravne strehe postajajo vse bolj priljubljena izbira in pogosta arhitekturna rešitev pri oblikovanju domov. Dolga leta so bile uporabljene le za prekrivanje velikih industrijskih in poslovnih zgradb, zdaj pa tudi stanovanjske hiše vedno pogosteje vključujejo moderni, ravni in izjemno estetski slog prekrivanja. V našem podjetju se že več kot trideset let ukvarjamo s krovstvom ravnih streh in smo si na tem področju pridobili ogromno izkušenj ter strokovnega znanja tako s prekrivanjem, kot s sanacijami. Prav tako je naše poslanstvo svetovanje strankam, kar se nam s pridom obrestuje saj z naročniki sodelujemo vse od izbire materiala ravne strehe, pa do zaključka vseh del. Redno sledimo vsem spremembam in novostim ter za svoje delo jamčimo z dolgoletno garancijo. Ves čas stremimo za tem, da je končni rezultat nadstandardno kakovosten in delo hitro opravljeno. Pri krovstvu ravnih streh uporabljamo različne materiale ter se prilagajamo glede na objekt, poslužujemo se najsodobnejših tehnik in najnovejših tehnoloških trendov, kar nam omogoča, da se lahko lotimo tudi najzahtevnejših strešnih izzivov. Ravne strehe so praktične na več področjih. Konstrukcije omogočajo enostaven dostop tako pri vgradnji kot pri kasnejših pregledih, na njih je mogoče postaviti vrt – zelene strehe so v zadnjih letih vedno bolj aktualne, mogoča pa je tudi enostavna vgradnja sončne elektrarne. Marsikdo, ki se je odločil za ravno streho je s tem pridobil čudovit prostor, ki ga je kasneje uredil kot teraso za preživljanje prostega časa.

Ravna streha

Krovstvo ravne strehe je cenovno ugodnejše kot pri nagnjenih strehah

Včasih so se za ravne strehe odločali le na področjih kjer so stalni pojav močni vetrovi, danes pa so zaradi mnogih pozitivnih lastnosti, ki jih konstrukcija ravne strehe nudi, te postale razširjene povsod po državi. Estetske in minimalistične, odlično pristojijo sodobni gradnji v katero je vključenega veliko stekla in ravne, stroge linije, zato ne kraljujejo več le na prodajnih centrih in poslovnih zgradbah. Z njimi je obveljala nova miselnost, da streha ni le sama sebi namen temveč jo je mogoče precej dobro izkoristiti. Konstrukcija ravne strehe je odvisna tudi od tega ali služi le kot nadstrešek ali pa stoji nad stanovanjskim delom zgradbe. V tem primeru, je potrebna ne le toplotna temveč tudi dobra hidroizolacija, ki mora imeti zaprto celično strukturo. Meteorna voda namreč lahko povzroči veliko škode, če hidroizolacija ni pravilno in natančno izvedena. Kljub temu pa je vsaka skrb glede zamakanja odveč saj sodobni materiali preprečijo takšne nevšečnosti, še posebej če z njimi delajo izkušeni krovci ravnih streh, ki svoje delo dobro obvladajo. Termoizolacija je zelo pomembna zaradi toplotnih izgub, saj mora ravna streha maksimalno ustrezati energetskim zahtevam. Prekrivne plošče se morajo dobro stikati oz. prekrivati tudi zato, da ne pride do razraščanja plesni in tvorjenja toplotnih mostov. Ne nazadnje pa je potrebno pri gradnji in prekrivanju razmisliti tudi o protihrupni zaščiti in protipožarni varnosti. Naj vas nikar ne skrbi. O tem bodo razmišljali profesionalci, ki imajo to znanje v malem prstu.

Velika prednost ravnih streh so tudi zmerni stroški gradnje

V mestnih središčih se pri svojem delu srečujemo s strankami, ki hrepenijo po naravi, vsaj koščku lastnega vrta ali veliki terasi. Zaradi prostorske stiske te želje pogosto ostajajo neizpolnjene. Do pred nekaj leti je bilo res tako, danes pa so se stvari spremenile. Ravne strehe je mogoče spremeniti v parkirišča, lahko si na njej omislite teraso kjer boste (namesto na vrtu) pridobili prijeten kotiček za sončenje, počivanje, druženje s prijatelji ali celo za rekreacijo. Za relativno nizke cene, je mogoče iz nje narediti, tako imenovano, zeleno streho, ki bo s svojo svežino in drugačnim videzom popolnoma spremenila pomen besede streha, kot ste ga vajeni. Kdor se ukvarja s krovstvom ravnih streh mora znati izpeljati vse od zamisli, od konstrukcije do končne izvedbe zelene strehe, saj so te vedno pogostejša izbira naročnikov tako za stanovanjske hiše kot za razne poslovne zgradbe, bolnišnice, industrijske objekte ipd. Vzdrževanje ravne strehe, spremenjene v zelenico ali teraso ni nič bolj zahtevno od kakšne druge, najbolj pomembno je le, da so kontrolni pregledi redno opravljeni.

izdelava ravne strehe

Vzdrževanje ravne strehe in izvedba odtokov meteorne vode

Vzdrževanje ravne strehe oz. redno opravljanje kontrol je nujno, saj morajo biti le-te maksimalno varne, prav tako pa morajo biti popolnoma vodotesne. Metode za preverjane vodotesnosti ravnih streh so različne (dimni testi, termografija, metoda EFVM…). Pogostost kontrol je v dobršni meri odvisna od kakovosti izdelave, saj lahko zaradi majhnega naklona hitro pride do zamakanja. Kljub urejenim odtokom, na ravnih strehah ostanejo luže. Učinkovitih sistemov odvodnjavanja, med katerimi se skupaj z izvajalcem odločite za najprimernejšega, je na izbiro kar nekaj. Najpogostejši odtok na ravnih strehah je način speljevanja meteorne vode v kinete ali posebne točkovne odtoke, ki so lahko vgrajeni skoraj nevidno, npr. na zunanji strani zgradbe ali pa so vidni in vgrajeni v tla. Odvod je mogoče speljati tudi podobno, kot ga lahko vidite na terasah ali balkonih – preko konzolnih robov ali preko strešnih vencev. Če potrebujete novo streho, nas pokličite, da se dogovorimo za termin ogleda. Radi vam bomo svetovali in odgovorili na vsa morebitna vprašanja.