polikarbonatni rastlinjaki
Gradbeni materiali Polikarbonatne plošče

Rastlinjaki iz polikarbonatne plošče zagotavljajo idealne pogoje za rast

Rastlinjaki zahtevajo premišljeno načrtovanje, ne glede na njihovo velikost. Pomembno je predvsem to, da izberete pravi material za vzpostavitev optimalnih pogojev za uspevanje pridelka. Čeprav je vzgoja posameznih vrst zelenjave povezana z določenimi specifikami, pa je jasno, da obstaja nekaj osnovnih dejavnikov, ki imajo ključen vpliv na obilje pridelka in na njegovo kvaliteto. Ti dejavniki so seveda svetloba, toplota, voda in hranilne snovi, pri čemer so rastlinjaki odgovorni za prvi dve kategoriji – torej za zagotavljanje tega, da bodo imele rastline na razpolago dovolj svetlobe in da bo temperatura okolja karseda ugodna. Eden izmed materialov, s katerimi to najlažje dosežemo, so nedvomno polikarbonatne plošče

polikarbonatni rastlinjaki

Vrtni rastlinjaki postajajo vedno bolj razširjeni

Polikarbonatni rastlinjaki so lahko zelo veliki, obenem pa pride ta material v poštev tudi takrat, ko se izdelujejo relativno preprosti vrtni rastlinjaki manjših dimenzij, ki so namenjeni predvsem pridelavi pridelka za lastno uporabo. V zadnjem času so postali prav tovrstni vrtni rastlinjaki izjemno priljubljeni, saj vse več ljudi spoznava, kako dragocena je možnost lastne pridelave hrane – še posebej če je ta opcija na voljo v vseh letnih časih. Čeprav vrtni rastlinjaki ne pomenijo nujno, da boste prav vso zelenjavo, ki jo potrebujete, pridelali sami, pa že delna samooskrba pomeni ogromno. Tako boste povsem prepričani, da je vsaj zelenjava, ki ste jo vzgojili, resnično »neoporečna«, česar na žalost pogosto ni mogoče z gotovostjo trditi za izdelke, kupljene v trgovini. Domači rastlinjaki, za izdelavo katerih se uporabijo polikarbonatne plošče, so zato nedvomno dobra ideja. Seveda pa se ta material zlahka uporabi tudi pri rastlinjakih največjih dimenzij, v katerih se gojijo precej večje količine pridelka, namenjenega poznejši prodaji

Polikarbonatni rastlinjaki poskrbijo za optimalno toplotno izolacijo

Polikarbonatne plošče združujejo edinstveno kombinacijo lastnosti, zaradi česar so rastlinjaki, izdelani iz tega materiala, izjemno kakovostni. Gre namreč za material, za katerega je po eni strani značilna izvrstna prepustnost svetlobe, hkrati pa zagotavlja odlično toplotno izolacijo, kar sta nujna osnovna pogoja, če želimo, da so rastlinjaki zares učinkoviti. Kombinacija je zagotovo zelo unikatna, saj materiali, ki so transparentni, večinoma niso posebej uspešni pri preprečevanju uhajanja toplote. Tisti, katerih uporaba bi poskrbela za dobro toplotno izolacijo, pa praviloma niso transparentni, zato naravna sončna svetloba, ki ima zelo pomemben vpliv na uspevanje, ne bi mogla doseči notranjosti vašega rastlinjaka in s tem vašega pridelka. Polikarbonatni rastlinjaki torej uspešno združujejo navidezno nezdružljive lastnosti in s tem zagotovijo zares odlične pogoje. Ob tem je treba poudariti, da gre za material, ki je odporen na UV-žarke. Posledično sčasoma ne bo porumenel, kar bi imelo negativen vpliv na prepustnost svetlobe.

plošče za rastlinjake

Montaža polikarbonatnih plošč bo hitra in enostavna

Polikarbonatni rastlinjaki pa so odlična rešitev tudi zaradi dejstva, da je njihova postavitev možna v kratkem času. Montaža polikarbonatnih plošč je namreč izjemno preprosta. To je povezano predvsem z dejstvom, da gre za izredno lahek material, s katerim je enostavno rokovati. K hitri izvedbi oziroma k temu, da so tovrstni rastlinjaki postavljeni nadpovprečno hitro, pa hkrati pripomore še to, da nam pri delu ni treba posebej paziti, da materiala ne bi poškodovali. Čeprav je lahek, je namreč izjemno odporen na udarce oziroma na najrazličnejše mehanske obremenitve, zato ni nevarnosti za pokanje ipd. Pri rastlinjakih se sicer praviloma najbolj priporoča uporaba večslojnih plošč, za katere je značilno, da zrak med posameznimi plastmi prispeva k nadpovprečno dobri izolaciji. Čeprav to pomeni nekoliko slabšo svetlobno prepustnost, bo rastline še vedno doseglo več kot dovolj svetlobe.

Za kaj vse se še uporabljajo polikarbonatne plošče in kje jih kupiti?

Montaža polikarbonatnih plošč pride v poštev še v mnogih drugih primerih, ne le pri postavitvi rastlinjakov. Iz njih se lahko denimo izdelajo izredno funkcionalni oz. praktični, obenem pa zelo moderni nadstreški – za zaščito vašega avtomobila pred točo in ultravijoličnimi žarki, ki povzročajo postopno bledenje barve, nadstreški pred vhodom v hišo, nad teraso ipd. Poleg tega se pogosto uporabljajo kot alternativa zastekljenim stenam (iz klasičnega ali pleksi stekla), pri postavitvi avtobusnih postajališč, paviljonov ipd. Za povrh pa so pogosta izbira pri gradnji večjih športnih objektov, npr. pokritih bazenov ali dvoran. Če ugotavljate, da bi bila montaža polikarbonatnih plošč smiselna izbira tudi pri projektu, ki ga načrtujete, vam v podjetju MS Viscom ponujamo ves potreben gradbeni material. Z uporabo artiklov iz naše ponudbe, ki so proizvod uveljavljenega nemškega proizvajalca Sunlite, so možni vrhunski rastlinjaki, nadstreški in mnogi drugi elementi. Odločite se lahko za ravne ali valovite plošče različnih dimenzij (slednje so še posebej primerne kot kritina za nadstreške), za povrh pa so vam poleg klasične prozorne različice na voljo še izvedbe v različnih barvah. Poleg samih plošč vas v naši ponudbi čakajo še profili različnih oblik, in sicer H-, U- in F-profili ter spodnji in zgornji deli veznega profila. Na voljo pa so vam še gume za profile, čepi za vezni profil, podložne gume, aluminijast in protiprašni trak, pokrov za direktno vijačenje, vijaki ter EPDM-podložki. Vse pripomočke, ki bodo potrebni za profesionalno izvedbo del, boste torej dobili pri nas. Obenem pa vam z veseljem pomagamo s strokovnimi nasveti za resnično pravilno namestitev.