Rastlinjaki Vrt

Rastlinjaki

Rastlinjaki – odlična rešitev za pridelavo zelenjave v hladnejših mesecih

Vrtni rastlinjakiNajvečja prednost, ki jo prinašajo vrtni rastlinjaki, je v tem, da lahko pridelujemo in uživamo v pridelku, tudi ko na prostem to ni več mogoče. Rastlinjak je danes na voljo v številnih oblikah, velikostih in materialih, od teh lastnosti pa je odvisna tudi njegova cena.
Svetujemo vam, da pred nakupom dobro premislite, kakšen tip rastlinjaka želite, kje ga želite postaviti, kakšen je vaš proračun za postavitev, pa tudi kakšne pripomočke boste uporabljali pri vrtnarjenju. Prav tako je posebno pozornost treba nameniti izbiri ogrevalnega sistema. Številne rastline namreč potrebujejo dodatno toploto za uspešno razmnoževanje, pri čemer se te zahteve od rastline do rastline razlikujejo. Pametno je poskrbeti tudi za kakovostno izolacijo, saj z njo lahko veliko privarčujete pri ogrevanju.
Za postavitev rastlinjaka je najprimernejši odprt, zavetrn in dovolj svetel prostor. Rastlinjak, na primer za jagode, je lahko tudi ob stavbi, vendar naj bo lega vsaj delno senčna. Vseeno pa v senci ne sme biti več kot nekaj ur na dan. Poletno svetlobo bomo najbolje izkoristili, če je rastlinjak postavljen z daljšo stranico v smeri sever–jug, za pridelovanje pozimi in spomladi, ko je sonce nizko, pa je primernejša smer vzhod–zahod.

Rastlinjaki iz EVA folije ali polikarbonatnih plošč

V podjetju Rar d.o.o. izdelujemo rastlinjake serijskih velikosti: širina rastlinjaka je 4 ali 5 metrov, višina pa 2,4 ali 2,5 metra. Takšna višina omogoča rast tudi visokoraslim rastlinam. Kadar nimate prostora za postavitev serijskega rastlinjaka, vam ga izdelamo po naročilu. Takšen rastlinjak sicer ne more biti ožji od 2,5 metra, je pa lahko poljubne dolžine. Rastlinjaki, daljši od 6 metrov, imajo bočna okna z navijanjem po celi dolžini in z obeh strani. Krajši so sicer brez bočnih oken, imajo pa zato drsna vrata na obeh straneh rastlinjaka, kar omogoča zadovoljivo prezračevanje.
Konstrukcija rastlinjaka je izdelana iz vroče cinkanih cevi, ki jih odlikuje dolga življenjska doba. Rastlinjak nato pokrijemo s profesionalno EVA folijo, ki je večplastna in UV stabilizirana, z notranje strani pa preprečuje rosenje. Lahko pa se odločite tudi za kritino iz polikarbonatnih plošč.
Vrtni rastlinjaki za jagode, pokrit z lahkimi in trpežnimi polikarbonatnimi ploščami, ki ščitijo pred vremenskimi nevšečnostmi, še dodatno varuje vaš pridelek. Sicer pa polikarbonatne plošče lahko uporabljate tudi za terase in nadstreške.

V podjetju RAR d.o.o. izdelujemo tudi steklenjake, ki so dobra alternativa rastlinjakom, in zimske vrtove. Vabljeni k ogledu naše spletne strani!