Varovanje objekta

Požarna varnost v preteklosti in danes

V preteklosti, ko so gradili lesene hiše, so ljudje bili v veliki nevarnosti pred ognjem. Že najmanjši plamen je lahko povzročil, da je zgorelo celotno mesto. Škoda, ki je nastala ob tem, je bila ogromna, tako z vidika življenja kot lastnine. Tudi danes se pri grajenju uporablja les, saj so takšni domovi zelo priljubljeni. Ljudje so se zaljubili v oznako »eko« in se želijo ponovno povezati z naravo. Takšni objekti zahtevajo, da se načrtuje tudi požarna varnost. Te pa se ni mogoče na hitro naučiti. Ko je potrebna požarna varnost, se je treba obrniti na strokovnjake. Ti bodo opravili pregled in vam nato podali oceno.

Požarna varnost in manjša poraba sta lep par

Ta vam bo povedala, kakšno je tveganje za požar v vaši nepremičnini. Določeni materiali so veliko bolj gorljivi kot drugi. Gradbeniki in posamezniki, ki se lotevajo gradnje, jih morajo odlično poznati. Treba je vedeti, kateri so ustrezni za uporabo. Gradbeništvo ni dovolj cenjeno in velja prepričanje, da gradbeniki ne premorejo znanja. Njihova vpletenost v pomembne gradbene procese pa narekuje izobrazbo. Še posebej v časih, ko Evropa teži k spodbujanju k energijskemu prenavljanju stavb v javni uporabi, pri kateri pa se ne sme zmanjšati požarna varnost. Pri prenovi naj bi se upoštevale vsaj najmanjše zahteve, povezane z zaščito pred požarom. Delovanje v okviru zakonov, ki skrbijo, da so vsi varni, je občudovanja vredno.

Požarna varnost upoštevana do zadnje črke

Kar ni občudovanja vredno je to, da se jih drži le toliko, kolikor je nujno potrebno, da se ne prestopi meja zakonitosti. Ko pride do nezgode v stanovanjskem bloku, so lahko posledice hude. Izguba življenja ali zdravja je tragedija, kar šele, ko se število žrtev pomnoži. To še posebej velja za tako maloštevilen narod, kot so Slovenci. Izolacijski materiali, ki niso gorljivi, pa lahko bistveno prispevajo k temu, da je požarna varnost večja. Izbira negorljive izolacije lahko opravlja trojno nalogo. Skrbi za večjo energetsko učinkovitost, zmanjša hrup, pa še požarna varnost je izboljšana.