Vrata

Dom si opremimo po svojem okusu kakovosti in edinstvenosti

Kdor je že kdaj opremljal hišo ali stanovanje, ima samo dve možnosti: ali mu je bila naloga tako všeč, da razmišlja o profesionalni karieri v oblikovanju, ali pa sploh nima talenta zanjo. V vsakem primeru ste zmagovalec, kajti tudi za nenavdušence je dandanašnji na voljo že toliko pomoči pri opremljanju, da morate izbrati oziroma prenesti zgolj svoj posebni slog. Številne specializirane prodajalne in spletne strani ponujajo svoje materiale, izdelke in nasvete. Velikokrat se splača pogledati tudi čez mejo. Vendar pa tudi na domačih tleh najdemo veliko dobrih primerov estetske in kakovostne notranje opreme stanovanja, ki nam zagotavlja udobje, edinstvenost in toplino. Od vašega okusa in preferenc je odvisno, za kakšen slog opremljanja se boste odločili. V svetu prednjači nekaj prepoznavnih stilov, ki se navdihujejo pri različnih obdobjih zgodovine ali zgolj domišljijsko.

ALU vhodna vrata

Sodobni oblikovalski slog združuje tradicijo in modernost

Če uživate v modernosti in radi ohranjate stik s sodobnimi trendi, potem sledite sodobnemu načinu opremljanja. Včasih je zaradi monotonosti in umirjenosti veljal za hladnega in minimalističnega. Danes pa je eden od najbolj primernih slogov za urejanje doma, pa tudi pisarn, delovnih mest ali drugih kapacitet, na primer tudi delov zdravstvenih ali izobraževalnih oziroma socialnih ustanov. Nekaj značilnih barv za ta slog je pistacija, jagode in mango. To so ta hip najbolj vroče barve opremljanja v sodobnem slogu. V vaš dom boste z njimi vnesli svež veter, lahko pa tudi ustvarjate čudovite mešanice barv in materialov, saj se te barve medsebojno lepo dopolnjujejo. Še posebej izraziti in posebni so ti barvni toni v vaši topli kuhinji ali v udobni dnevni sobi – tam so vabljeni in topli in nam takoj dajo občutek udobja. Pogoste za sodobni slog pa so tudi nevtralne, zlasti črne in bele barve. Črna se večinoma uporablja po tleh ter nam večkrat polepša tla v dnevni sobi. Včasih lahko ta spekter temnejših tonov nadaljujemo in razširimo do svetlejših, ki jih prav tako uporabimo na različnih delih stanovanja. Tako se barve medsebojno skladajo in odmevajo v mehkih tonih, kar dopolnjuje tudi možnost postavitve dodatnega pohištva- To je lahko v bolj konkretnih barvnih odtenkih ter barvah, ki so bolj izrazite.

Poleg barv sodobni slog zaznamujejo tudi čiste oblike

Sodoben oblikovalski slog zaznamujejo čiste linije in oblike. Gre lahko za navpične ali vodoravne črte, ukrivljene ali vodoravne, ki so lahko vidne v veliko izdelkih in prostorih modernega oblikovanja. Arhitekti in oblikovalci uporabljajo te značilnosti v več elementih, pri barvnih blokih, visokih stropih, oknih, geometrijskih oblikah ter vratih. Vhodna vrata alu so še zlasti značilna za čistost linij, saj jih odlikuje izjemna jasnost oblik in kakovost materialov. Zlasti aluminijasta vhodna vrata po meri so lahko izjemen prispevek k estetskemu videzu hiše ali stanovanja, saj se v njih odraža natančnost oblikovanja in preciznost vašega osebnega sloga.

Pomemben del pri načrtovanju sloga hiše so tudi praznine

Vsaka oblika zaživi šele v prostoru in vakuumu. Del zasnove so tudi prazni prostori in zlasti v sodobnem načrtovanju imajo veliko vlogo. Minimalizem, čeprav morda nekoliko omiljen v primerjavi s prejšnjimi leti ali desetletji, je še vedno aktualen. Zato je treba vse notranje elemente premisliti in jih umestiti tako, da jih bo prostor okoli njih še bolj poudaril. Morda že dolgo gledate zanimive police ali industrijsko oblikovan regal, pa se ravno zato niste odločili za nakup, ker vam v prenapolnjenem prostoru ne bi prišel do izraza? Odstranite kakšne manj pomembne kose pohištva in dajte prostoru zadihati. Nezaseden prostor na stenah in med deli pohištva v modernem slogu je namreč enako pomemben kot prostor, napolnjen s predmeti. Vsak kos je zato posamičen, skupek celote, a edinstven.

Zunanja aluminijasta vhodna vrata

Za sodobni slog uporabljajte manj kosov pohištva ter več ambientalnih ozadij

Kot omenjeno je v modernem oblikovanju predvsem tendenca k preprostosti, udobnosti in umirjenosti. Sem spadajo tudi prefinjene in kakovostne oblike ter izjemni materiali naravnega izvora, na primer lesena okna ali alu vhodna vrata. Vse to odraža edinstvene izbire posameznika, ki je ozaveščen o ekoloških in energetskih omejitvah našega planeta. Pomembno pa je tudi poznati sodobne tehnološke trende, kajti važna lastnost sodobnega pohištva je, da postaja večnamensko. Kompaktni in hkrati večkratno uporabni modeli pametnega pohištva nam v dom prinesejo zanimiv stil, poleg tega pa so izjemno večstranski. Tako lahko prihranite na prostoru in z enim nameščenim kosom pridobite več uporabnih namenov. K pohištvu pa spadajo tudi ozadja, na primer tapete, preproge ali ostali tekstili v hiši. Sodobni trendi narekujejo velike vzorce, denimo cvetlične vzorce ali geometrijske oblike. Te lahko naslikamo ali nalepimo na stene ter ponavljamo po vsem stanovanju v različnih verzijah. Če se odločite za minimalistično pohištvo, ste lahko pri ozadjih nekoliko bolj drzni. Poslušajte svoj osebni stil in se ne omejujte, kajti navsezadnje bivate doma vi in vaši najdražji. Ravno ti so tudi vaš merodajni kritik ali oboževalec, saj prav oni s svojim počutjem najbolj umerijo kakovost vašega izbiranja opreme. Ni pa nobene katastrofe, tudi če vas kdaj kam zanese, saj imate vedno možnost ponovnega opremljanja, in to morebiti v popolnoma drugačnem oblikovalskem slogu.