Vrt

Okrasna korita za rože krasijo naše bivalne prostore

Naj si bodo okrasna cvetlična korita še tako kakovostna, vendar nam tudi to lahko ne pomaga pri bujni rasti rastlin. Vzgoja rastlin zahteva veliko naše energije, volje in truda, predvsem pa tudi časa. To pomeni, da je potrebno poleg rednega zalivanja poskrbeti tudi za dognojevanje in redno odstranjevanje odmrlih delov.

Izbira primernih okrasnih korit za rože je veliko bolj pomembna iz dekorativnega vidika. Korita zato niso namenjena direktni zasaditvi rož vanje, ampak so bolj namenjena dekoraciji notranjih in zunanjih bivalnih prostorov.

Okrasna korita za rože so izdelana iz različnih materialov

Glede na to, kam bomo umestili stilsko dovršena okrasna korita za rože, je odvisna tudi izbira materialov. Najpogosteje so tovrstna korita izdelana iz glazirane keramike, terakote, plastike, ratana in celo lesa. Za notranje bivalne prostore lahko izberemo kateregakoli od naštetih materialov, saj so primerni za vse notranje prostore.

Če nameravamo okrasna korita postaviti na teraso ali balkon, potem previdnost ni nikoli odveč. Pomembno je, da so materiali trpežni in dajejo okrasnim koritom za rože dovolj veliko trdnost, da ne počijo. Ker pa so tovrstna korita običajno izpostavljena tudi sončnim žarkom, je priporočljivo izbirati takšna korita, ki ne bodo s časom spremenila barve.

Različne oblike

Ker so okrasna korita za rože namenjena popestritvi prostorov, ni nič nenavadnega, da je v ponudbi množica okrasnih korit različnih oblik in dimenzij. Na voljo so nam kvadratne in pravokotne izvedbe, pri čemer so nekatera večja, druga manjša in zopet nekatera bolj globoka in druga bolj plitva. Poleg pravokotnih oblik so na voljo tudi več kotne in okrogle oblike, ki optično povečajo prostor.

V zadnjem obdobju so zelo moderna ozka in globoka okrasna korita. Le ta so oblikovana na takšen način, da je dno votlo, njihovo težišče pa je visoko zaradi česar so tudi bolj nestabilna.

Urejanje okolice hiše

Terase postajajo vse bolj pomemben zunanji bivalni prostor, kjer se ljudje vse pogosteje zadržujejo in preživljajo svoj prosti čas. Zato je ključnega pomena, da je takšen prostor lično urejen in se v njem dobro počutimo. Ogromno lahko storimo z njegovo ureditvijo, pri čemer je zasaditev z različnimi rastlinami zelo pomembna.

Enako pomembna pa je v tem primeru tudi izbira okrasnih korit za rože. Priporočljivo je, da so izbrana glede na stil in barve vrtnega pohištva, ne smemo pa pozabiti da smo pozorni tudi na to, kakšne rože bomo vanj zasadili.