Lesena okna
Alu okna Lesena okna Okna

Okna v vašem domu – si tudi vi želite lesenih?

Okna kupujemo za več let, zato je še kako pomembno izbrati takšna, ki nam v vseh pogledih ustrezajo! Pri izbiri novih oken naletimo na nešteto vprašanj, ki si jih zastavimo, ker želimo biti s svojo izbiro na koncu zadovoljni. Namen uporabe oken ni le zagotavljanje svetlobe v prostoru in zračenje prostorov, temveč so okna srce in duša vsakega doma. Zaradi njih dom postane edinstven in zanimiv, saj imamo pri izbiri na voljo toliko različnih materialov, oblik in barv, da je mogoče ustreči željam vsakega kupca. Prav tako ta za objekt izjemno pomemben element prispeva k boljši bivalni klimi v prostorih, s čimer povečuje kvaliteto bivanja in življenja. Še preden se lotimo izbire, razmislimo o lastnostih oken, kot so propustnost zraka, odpornost, vodotesnost, toplotna prehodnost, zvočna izoliranost, propustnost svetlobe in vrsta zasteklitve.

Danes so med najbolj priljubljenimi lesena okna, izdelana iz naravnega materiala, ki diha. Lesena okna objektu in stanovalcem prinašajo ogromno prednosti, saj so znana po odlični toplotni in zvočni izolativnosti, uravnavanju vlažnosti v prostoru in varovanju okolja. Ker so na voljo v različnih dimenzijah, se zanje lahko odloči praktično vsakdo, ne glede na to, ali gre za novogradnjo ali sanacijo objekta. Katera okna izbrati, je odvisno od lastnih pričakovanj, zahtev in želja, pa tudi od objekta, saj se morajo z estetskega vidika okna »vklopiti« tako z objektom, kot tudi z njegovo okolico. Svetujemo vam, da dobro premislite o tem, kaj želite z novimi okni doseči in kaj dejansko potrebujete, saj bo tako odločitev bistveno lažja. Le tako lahko določimo kriterije, ki nam bodo služili kot merilo pri izbiri novih oken.

Lesena okna

Kako izbrati primerna okna glede na vrsto objekta?

Veliko je odvisno od razloga, zaradi katerega smo se odločili za nova okna. Če gre za novogradnjo je pomemben podatek, ali se ravnate po minimalnih standardih ali želite doseči standard nizkoenergijske ali pasivne hiše. V kolikor menjate okna pri obstoječih objektih je ključnega pomena razlog za njihovo menjavo. Morda so stara že tako potrošena, da ne služijo več funkciji in zato potrebujete nova? Ali pa ste se za menjavo odločili, ker želite zmanjšati toplotne izgube in izboljšati bivanjske pogoje? Lesena in ALU-LES okna zahvaljujoč napredku v tehnologiji zadnjih desetih letih prispevajo k zmanjševanju stroškov ogrevanja. Ponudba različnih vrst oken je na slovenskem trgu izjemno velika, kar pogosto vodi do težav pri odločanju. V podjetju OKNA KLI Logatec se lahko pohvalimo z dolgo tradicijo izdelave lesenih oken, ki so na trgu prisotna že 60 let, zato jih prepoznajo in uporabljajo različne generacije ljudi. V podjetju vedno poudarjamo, da lesena okna niso več to, kar so bila nekoč, temveč so precej spremenjena in veliko bolj trpežna. Izdelana so iz lepljenih nosilcev, saj s tem preprečimo delovanje lesa (krivljenje in povešanje). Ena glavnih prednosti lesenih oken, ki je ostali materiali nikoli ne bodo mogli doseči je ta, da je les naraven in okolju prijazen material. Vsi leseni izdelki, med katere sodijo tudi okna, imajo prijeten videz in oddajajo toplino naravnega materiala. Preden izberete svoja nova okna, preverite njihove toplotne lastnosti, pri katerih igra pomembno vlogo okvir, ki predstavlja do 35% površine celotnega okna.

V kolikor ste tudi vi v dilemi – les, PVC ali aluminij, se pogovorite s strokovnjaki iz podjetja OKNA KLI Logatec, ki vam bodo znali svetovati. Ena izmed odličnih izbir v številnih primerih so ALU-LES okna, ki so z zunanje strani prevlečena s praktično neuničljivim aluminijem, ki ohranja svoje odlične lastnosti vrsto let.

Leseno okno kli logatec

Ali je vzdrževanje lesenih oken zahtevno?

V resnici čisto vsa okna zahtevajo določeno količino vzdrževanja, saj imajo okovja, ki jih je potrebno vzdrževati. Drži, da je v primeru lesa potrebna posebna pozornost na spremembe pri okvirju, vendar se poškodbe, v kolikor se le-te pojavijo, zelo enostavno sanira, kar pa pri PVC oknih ni mogoče. Kadar na lesena okna nanesemo svežo plast barve, bodo ponovno videti kot nova in to je le ena izmed mnogih prednosti lesa. Vso stavbno pohištvo podjetja OKNA KLI LOGATEC je izdelano iz zelo kvalitetnega lesa in impregnirano z biocidno vodno impregnacijo, ki les ščiti pred lesnimi škodljivci. Ker pa je trajnost premaza odvisna od izpostavljenosti vremenskim vplivom in barvnega tona, so potrebni redni letni pregledi lesenih oken ter pravočasna popravila poškodb premaza. Pri nas boste našli različne profile oken, ki zadostijo vsem zahtevam pri izgradnji ali obnovi vašega doma. Na voljo so v različnih dimenzijah, zato smo prepričani, da boste po ogledu naše ponudbe znali odgovoriti na vprašanje »katera okna izbrati«.