Ogrevanje in hlajenje

Ogrevanje na plin

Ogrevanje na plin smiselno, če je v kurilnici malo prostora

Ogrevanje na plin je gospodarno, saj je cena plina trenutno zelo ugodna. Ogrevanje na plin je tudi v skladu s trajnostnim razvojem, saj so emisije škodljivih plinov razmeroma nizke v primerjavi z drugimi tipi kuriva. Ogrevanje na plin in ogrevanje s toplotno črpalko sta trenutno gotovo dva od najbolj priljubljenih načinov ogrevanja. Ogrevanje na elektriko ni tako priljubljeno. Morda je temu tako, ker je elektrika na slabem glasu zaradi pogostih podražitev. Vendar je električno ogrevanje lahko tudi zelo ekonomično. Vse bolj moderno in ne več tako »eksotično« kot nekoč pa je solarno ogrevanje.

ogrevanje prostorov na plinOgrevanje na plin s številnimi primerjalnimi prednostmi

Ko plin gori, ne oddaja nobenega vonja. Ponudniki plina zato plin odišavijo, saj je iz varnostnih razlogov primerno, da ga ljudje zavohajo v primeru puščanja. Ko plin gori, so majhne tudi emisije ogljikovega dioksida in drugih plinov, ki nastanejo pri gorenju. Če se odločite za ogrevanje na plin, boste že na začetku odšteli le malo denarja, saj je postopek priključitve razmeroma enostaven in poceni. Prav tako ne potrebujete zalogovnika. Peč na plin je res zelo majhna, tako da je v primeru prostorske stiske pri sanacijah ta tip ogrevanja za marsikoga edini izvedljiv. V Sloveniji se vse več ljudi greje s plinom ali pa se odločajo za ogrevanje s peleti ali ogrevanje s toplotno črpalko, delež tistih, ki uporabljajo ogrevanje na elektriko in ogrevanje na olje pa se zmanjšuje.

Ogrevanje na elektriko je lahko tudi zelo ekonomično

Čeprav delež ogrevanja na elektriko v Sloveniji pada, je danes možno tudi ogrevanje na elektriko, ki je gospodarno. Napredek se je razvil tudi na tem področju, tako da si lahko mirno omislite električne peči za centralno ogrevanje, električni bojler ali talno električno ogrevanje. Lahko pa električno ogrevanje hiše kombinirate z ogrevanjem sanitarne vode s toplotno črpalko.

Ogrevanje s toplotno črpalko je ogrevanje prihodnosti

Ogrevanje s toplotno črpalko je ekološko prijazno ter zelo poceni, zato bo tega tipa ogrevanja v prihodnosti vse več. Podobno je tudi s solarnim ogrevanjem, ki se prav tako vse bolj uveljavlja. Res pa je, da ogrevanje na plin v zadnjem času povečuje svoj tržni delež.