Parket

Obnova parketa

Obnova parketa – cena odvisna od poškodb

Obnova parketa z oljenjem je metoda, stara več sto let. Oljenje je bilo poleg voskanja parketa včasih edini način obdelave za povečanje obstojnosti parketa. Po oljenju bo površina parketa dobila temen oljni mat videz, zato bo tudi videti bolj naravno, prav tako bo že od daleč vidna bolj groba struktura lesa. Če smo kupili masiven, tovarniško še ne oljen parket, potem ga moramo najprej obrusiti, šele nato pa olje ročno ali strojno vtreti v podlago. Oljen parket je priporočljivo naoljiti enkrat letno. Oljenje bo parket osvežilo in mu povrnilo sijaj in naraven videz.

Temeljita obnova parketa – cena vključuje brušenje, kitanje in lakiranje

Vsakih nekaj let, odvisno od obrabe, pride na vrsto temeljito popravilo parketa, ki vključuje brušenje, kitanje in lakiranje. Skoraj vse parkete je mogoče obnoviti, prav tako je mogoče zamenjati le določene, bolj poškodovane dele. V primerjavi z večslojnim parketom dopušča obnova masivnega parketa več obnovitvenih postopkov. Pri večslojnih različicah je zelo pomembna debelina zgornjega sloja plemenitega lesa, saj je ravno od tega odvisno, kolikokrat bomo parket lahko obnovili, obrusili in znova lakirali ali oljili. Običajna debelina tega sloja je štiri milimetre, kar naj bi omogočalo štirikratno obnovo parketa. Lakirani parketi se načeloma obnavljajo na 15 let oziroma po potrebi, medtem ko se za oljene parkete priporoča obnova na 2 leti.
Temeljita obnova parketa (cena na voljo na spletni strani) je smiselna takrat, ko je površina resnično dotrajana oziroma poškodovana. To pomeni, da so na njej udrtine, povsod so vidne praske, sloj laka je odstranjen, parket pa postaja sivkast in dovzetnejši za umazanijo. Ni pa obnova parketa možna, kadar je parket povsem uničen. Takrat je možna samo njegova zamenjava.

Obnova parketa cena

Obnova parketa – postopek

Temeljita obnova parketa vključuje brušenje, kitanje in lakiranje. Z brušenjem zgornje plasti zaščitnega laka se odstranijo tudi površinske poškodbe, kot so udarnine in zareze. Če so poškodbe prevelike in jih z brušenjem ne moremo odstraniti, potem jih moramo pred lakiranjem zakitati.
Lakiranje parketa vključuje dva sloja – čez temeljnega nanesemo še končnega. Lak doseže svojo kemijsko in fizikalno trdnost po sedmih do desetih dneh. Popravilo parketa je takrat končano, parket pa zasije v vsej svoji elegantnosti.

Ker za brušenje parketa potrebujemo kakovostne brusilne stroje, za lakiranje pa veliko prakse in znanja, je obnovo parketa najbolje prepustite izkušenim mojstrom. Kot je Parketarstvo Godnjavec. Obnova parketa še nikoli ni bila tako enostavna, cena pa ugodna. Le preverite naš cenik.

Obnova gotovega parketa