Sedežna garnitura
Pohištvo Sedežne garniture

Nova sedežna garnitura je lahko tipska ali pa vam jo izdelajo po meri

Pri izbiri nove sedežne garniture se lahko odločite za tipski model ali pa izberete izdelavo po meri. Izbira tipskih modelov je smiselna v primeru, če v katalogu ali na spletu najdete garnituro, ki povsem ustreza vašim željam in potrebam ter v primeru, če se vam z nakupom mudi in jo želite imeti čimprej. Pri izdelavi po meri pa imate na izbiro kombinacije različnih modelov, velikosti, materialov, barv in raznih funkcij. Takšna sedežna garnitura se povsem prilagodi vašim željam in potrebam, kar pomeni, da vam bo najbolje služila in vam prinesla največ udobja. Čas izdelave po meri je malo daljši kot naročilo tipskega modela, vendar rezultat odtehta daljši dobavni rok. Večina trgovin s pohištvom vam bo naročeno sedežno garnituro brezplačno dostavila na dom, nekatere trgovine pa nudijo celo brezplačen odvoz stare garniture.

Sedežna garnitura

Sedežne garniture s posteljno funkcijo so lahko za občasno ali redno uporabo

Sedežne garniture lahko izbirate v različnih postavitvah, ki so primerne za različno velike prostore. Najbolj vsestransko uporabna je kotna postavitev, ki je primerna za majhne in velike prostore. Zaradi modularnega sistema, je mogoče posamezne elemente dodajati in odvzemati, s čemer prilagajate velikost sedežne garniture. Kotna sedežna garnitura je lahko sestavljena iz različnih elementov kot so trosed, dvosed, fotelj in kotni element. Posamezni elementi so lahko v sestavu uporabljeni samo enkrat ali pa se večkrat ponavljajo. Tako je mogoče sestaviti tudi zelo velike garniture. Dvosedi ali trosedi, ki so del kotnega sestava imajo lahko tudi posteljno funkcijo. To pomeni, da je ležišče vgrajeno v ogrodje dvoseda ali troseda in je primerno za občasno ali redno uporabo. V primeru, da boste ležišče uporabljali občasno, ni potrebno izbrati najkakovostnejši materialov. Če pa bo ležišče v uporabi vsak dan, vam pa svetujemo, da se dobro posvetite izbiri ležišča, saj mora bit vaš spanec kvaliteten. Ležišča, ki se običajno vgrajujejo v sedežne garniture so vzmetena ali pa so izdelana iz posebne pene. Izberite tistega, ki vam najbolj ustreza. Postavljanje in pospravljanje ležišč je enostavno, nekatere garniture pa imajo še dodaten predal, ki se uporablja za spravljanje posteljnine. Druga postavitev, ki je lahko izberete za vašo dnevno sobo je postavitev trosed, dvosed in fotelj. To je klasična postavitev, ki zahteva kar veliko prostora. V majhnih dnevnih sobah se uporabljajo posamezni elementi te postavitve, se pravi samo dvosed ali samo trosed. V teh primerih ima skoraj vedno sedežna garnitura tudi posteljno funkcijo. Sedežne garniture s posteljno funkcijo so edina izbira za garsonjere. Tretja postavitev, ki zavzame največ prostora pa je postavitev v obliki črke U. To so največje sedežne garniture, ki so primerne za dnevne sobe v katerih je na razpolago dovolj prostora. Če dokupite tabure, in ga dodate k sedežni garnituri boste tako dobili zelo velike površine za spanje.

Sedežne garniture z funkcijo

Izbirate lahko med številnimi funkcijami, ki skrbijo za vaše udobje

Imajo pa lahko sedežne garniture v vseh postavitvah dodane različne funkcije, ki vam nudijo višjo raven udobja. Sedežne garniture z relax funkcijo imajo nastavljiv sedežni del in hrbtni naslon. Prav tako je nastavljiv naslon za noge in vzglavje, ki ju lahko upravljate s pomočjo električnega pogona ali ročno. Relax funkcija je lahko vgrajena v fotelje, dvosede ali trosede. Po prihodu domov, vam sedežna garnitura z relax funkcijo nudi odlično sprostitev in prijeten počitek, ko ga najbolj potrebujete. Nekatere sedežne garniture imajo tudi masažno funkcijo, ki pripomore k sprostitvi vašega telesa in njegovi hitrejši regeneraciji. Avdio sistem je še ena izmed funkcij je na voljo v sedežnih garniturah, uporabljate ga lahko za predvajanje glasbe vaših najljubših izvajalcev ali pa mogoče za predvajanje sproščujoče glasbe med vašim počitkom. Funkcija, ki se zadnje čase vgrajuje v sedežna garniture je polnilna postaja za pametne naprave. Tako se vam v telefonu ali v tablici ne bo spraznila baterija, medtem, ko boste počivali ali gledali televizijo. Poleg omenjenih funkcij pa zagotovo k udobju pripomore tudi material iz katerega je sedežna garnitura narejena. Pri izdelavi sedežnih garnitur je najpogostejša izbira dveh materialov: usnje in mikrotkanina. Usnje je naravni material, ki je dobavljiv v raznih barvah in teksturah. Ima zelo lep videz in ni zahteven za čiščenje ter vzdrževanje. Z njega očistite prah očistite s pomočjo suhe ali vlažne krpe, v primeru madežev pa uporabite namensko čistilo. Periodično morate nanesti tudi posebno kremo za vzdrževanje, ki zagotavlja usnju lep izgled. Trdovratnih madežev na žalost ne morete očistiti, edina možnost, ki jo imate je zamenjava prevleke. Paziti morate tudi, da usnjena garnitura ni izpostavljena sončni svetlobi in raznim izvirom visokih temperatur kot je na primer kamin. V primeru mehanskih poškodb usnja kot je raztrganina, popravilo ni mogoče. Tudi v tem primeru je edina rešitev zamenjava prevleke. Mikrotkanina je umetni material, ki je preprost za čiščenje. Za redno čiščenje lahko uporabljate sesalec ali vlažno krpo. Pri trdovratnih madežih lahko uporabite tudi namensko čistilo. Mikrotkanina je zelo vzdržljiva in odporna, zato imajo te sedežne garniture dolgo življenjsko dobo. Na voljo je v različnih barvah in vzorcih, izbira je zelo velika.