Notranja masivna vrata
Vrata

Notranja vrata

Notranja vrata niso nič manj pomembna kot vhodna, če govorimo o estetskem vidiku. Poleg tega pa preprečujejo uhajanje toplote iz določenega prostora in širjenje vonjav po stanovanju, zato je tudi pri notranjih vratih ključna kakovostna izdelava.

Izbira materiala, barve, dizajna, dodatkov …

Prevladujoči material za izdelavo notranjih vrat je seveda les, vendar pa možnost izbiranja med različnimi vrstami lesa poskrbi, da je lahko končna podoba lesenih vrat zelo različna. Zelo priljubljeno je tudi kombiniranje lesa s steklom, in sicer predvsem v obliki t. i. vitražev. Mnogi so sicer prepričani, da tovrstna vrata niso najboljša izbira, če v stanovanju bivajo tudi majhni otroci, vendar pa moderno, kaljeno steklo poskrbi za visoko stopnjo varnosti, tudi če pride do nezgode, saj se takrat razdrobi na zelo drobne delce, ki niso ostri. Tako ne bo problematična niti potencialna odločitev za notranja vrata, ki so v celoti izdelana iz stekla.

Tiho zapiranje in trpežnost – pomembni lastnosti notranjih vrat

Notranja vrata se vsakodnevno pogosto odpirajo in zapirajo, predvsem v določenih prostorih, zato je pomembno, da so vrata dovolj robustna in vzdržljiva, sicer lahko precej hitro pride do poškodb, ki vplivajo tako na vizualno podobo kot na funkcionalnost vrat. Zelo važno pa je tudi, da notranja vrata omogočajo tiho zapiranje in odpiranje, saj je lahko hrup sicer precej moteč in negativno vpliva na koncentracijo pri različnih opravilih.

Prehodna notranja vrata si zaslužijo posebno pozornost

Še posebej pomembno nalogo pa popravljajo prehodna notranja vrata, ki naj bi preprečevala vpliv zunanje temperature na spremembo temperature v stanovanju, in sicer tako v zimskem času (vdor mraza) kot v poletnem (vdor vročine). Prehodna notranja vrata lahko tako znižajo stroške ogrevanja in hlajenja prostorov, zato naj bodo izbrana čim bolj premišljeno.

Notranja masivna vrata