Projektiranje notranje razsvetljave
Elektroinštalacije

Notranja razsvetljava

Notranja in zunanja razsvetljava pomemben del sodobnega življenja

Projektiranje notranje razsvetljaveBrez razsvetljave si sodobnega življenja skoraj ne moremo predstavljati. Potrebujemo jo doma, na delovnem mestu, v javnih prostorih in na cesti, povsod pa pričakujemo učinkovitost, minimalno porabo energije in estetsko dopolnitev prostora. Kakovostna notranja razsvetljava nam omogoča ustrezno vidno zaznavanje in primeren odziv na dogodke okoli nas. To še poseben velja zunaj našega doma, denimo na ulici, kjer je zunanja javna razsvetljava nepogrešljiv element pri urejanju prometa.
Z zunanjimi svetili razsvetlimo celotno hišo, vrt, terase, arhitekturne posebnosti ter pot do vhodnih vrat. Pri načrtovanju morate premisliti, kako močna zunanja svetila potrebujete in kakšna naj bo njihova oblika. Zunanja razsvetljava mora biti tudi odporna na umazanijo, temperaturne razlike, dež, sneg in sonce, zato so svetila izdelana iz robustnih materialov, njihova proizvodnja in vgradnja pa sta natančni in strokovni. Če želite, da bi vaša zunanja razsvetljava bila okolju prijazna rešitev, vam svetujemo, da uporabite LED svetilke. Ponujajo močno razsvetlitev, porabijo malo energije, njihova življenjska doba pa je 10x daljša od življenjske dobe standardnih žarnic.
Industrijska notranja razsvetljava je prilagojena glede na to, ali svetila uporabljamo v proizvodnih halah in skladiščih ali zgolj v kleteh in garažah. Pomembno je, da izberemo ustrezna industrijska svetila, ki so vodotesna in prahotesna. Ob pravilni izbiri boste dolgoročno prihranili pri finančnih izdatkih, optimalno svetlobo pa boste dosegli z bistveno manjšim številom svetilk.

 

Notranja razsvetljava – skrbno projektiranje razsvetljave za prave rezultate

Notranja razsvetljava predstavlja enega pomembnejših dejavnikov našega okolja, zato je njenemu načrtovanju treba nameniti ustrezno pozornost. Slabo in nekakovostno projektiranje razsvetljave povzroči ne le veliko stroškov, neprijetnosti, temveč tudi škodo. Ustrezno projektiranje razsvetljave pa lahko pričara posebno vzdušje in toplino ter pozitivno vpliva na naše razpoloženje, delovno motivacijo in varnost. Poleg izbora je pomembna tudi funkcionalna razporeditev luči in njihov estetski videz.
Vendar pa samo projektiranje razsvetljave ni enostavno. Vedno obstaja več možnih rešitev, ki so na prvi pogled enako ustrezne. Zato je pri načrtovanju razsvetljave vedno potrebno upoštevati človeka In njegove potrebe. Notranja razsvetljava mora v prvi vrsti ustrezati svetlobnotehničnim zahtevam, vendar pa je tudi sestavni del celote – prostora. Zato mora upoštevati tudi:

  • arhitekturo in oblikovanje prostora;
  • tehniko gradbenih konstrukcij;
  • tehniko električnih inštalacij;
  • tehniko ogrevanja in prezračevanja;
  • tehniko akustike; in
  • druge dejavnosti, ki sodelujejo pri opremljanju prostora.

V podjetju Elektro Pečavar za vas opravljamo strokovno in natančno projektiranje električnih inštalacij, med katerimi sta tudi notranja in zunanja razsvetljava. Obiščite nas. Vabljeni.