Marles Gradnja
Nepremičnine

Najboljše montažne hiše v Sloveniji

Kakšna je najboljša montažna hiša? Takšna, ki povsem ustreza vašim pričakovanjem, vam bo še dolgo krasno služila in pri gradnji katere ne pride do nepotrebnih komplikacij. Kvaliteta izvedbe in njena dolgoročnost je odvisna od strokovnosti izbranega izvajalca. Slednji se na trgu seveda razlikujejo po izkušnjah in profesionalnosti, zato je dobro natančno primerjati različne ponudbe med seboj. Najbolje se je odločiti za ponudnika, ki ima dolgoletno tradicijo poslovanja, več zadovoljnih strank oziroma referenc in katerega cene se ujemajo tako z našim osebnim proračunom kot s povprečnimi cenami ostalih ponudnikov na trgu. Pretirano nizka cena je lahko znak za alarm, saj lahko na njen račun trpi kvaliteta gradnje, ali pa se v procesu kar naenkat pojavijo nepričakovani novi stroški.

Marles Gradnja

Kako poteka gradnja?

Postavitev montažne hiše od nas na začetku zahteva pridobitev gradbenega dovoljenja (in ostalih zakonsko predpisanih dovoljenj) za zazidljivo parcelo. Zemljišče je tisto, ki določa, kako bo izvedba potekala, saj nam lahko predstavlja določene omejitve. V dogovoru z izvajalcem se je potrebno dogovoriti o fiksnem obsegu izvedenih del. S podpisom pogodbe potrdimo svoj dogovor. Če želimo, lahko nekatere stvari opravimo tudi sami ali najamemo zunanjega izvajalca. To je opcija predvsem pri bolj zaključnih delih, kakršno je recimo polaganje keramike. Najboljše montažne hiše nam zagotavljajo visoko kvaliteto in udobje bivanja: so potresno varne, iz vrhunskih materialov, dobro izolirane in prilagojene našemu začetnemu finančnemu proračunu. Pri pasivni montažni gradnji je hiša zasnovana tako, da izkorišča obnovljive vire energije. To pomeni, da je možno drastično privarčevati na ogrevanju pozimi in ohlajevanju poleti, ker je letna poraba energije tako nizka.

Marles gradnja

Razlike med montažno in zidano hišo

Na splošno sicer govorimo o razliki med montažno in klasično hišo, a je to zelo groba ločnica, saj poznamo še številne variacije, od nizkoenergijskih do biohiš in tako naprej. Klasična hiša je po nekaterih podatkih za 10 do 15% dražja od montažne, izvedba pa traja tudi dlje časa. Montažna hiša je lahko končana in pripravljena za vselitev že v dveh mesecih, pri gradnji na ključ pa v petih. Pri običajni hiši se ta doba lahko bistveno zavleče zaradi sušenja uporabljenih materialov, in navadno traja okoli dve leti ali več. Montažne hiše naj bi imele tudi boljšo izolacijo zunanjih sten, kar nam pomaga pri nižjih stroških ogrevanja. Odločimo se za tisti paket izvedbe, ki nam najbolj ustreza. Paketi se ponavadi delijo na osnovnega (montaža osnovnih elementov), navzven dokončan objekt, delni in polni ključ. S podpisom pogodbe se kot naročniki dobro zavarujemo, saj so vse cene določene vnaprej. Tako se ne more zgoditi, da bi prišlo do raznih tveganih zviševanj stroškov materiala ali storitev. Vedno že vnaprej vemo, kakšen znesek bo potreben, in lahko na podlagi tega sistematično varčujemo ali odplačujemo bančno posojilo.

Koliko stane montažna hiša?

Kot rečeno, ponavadi montažna hiša stane manj kot klasična zidana. A stroški so določeni na podlagi številnih dejavnikov. Na nekatere sami niti ne moremo vplivati, saj niso odvisni od naših želja. Ne moremo recimo spremeniti geološke sestave tal na naši parceli, lahko pa seveda prosto odločamo o tem, koliko kvadratnih metrov bomo namenili hiši in koliko vrtu. Teren, kompleksnost konstrukcij, število oken in njihova zasteklitev, vrsta in debelost opeke, malte in drugih materialov ter oddaljenost lokacije (zaradi transporta materiala) vsi vplivajo na končno ceno. Konsenza o enotni ceni zato preprosto ni. Če bomo razmišljali samo o tem, koliko nas bo gradnja hiše stala, se lahko zgodi, da bomo sklenili pogodbo s prvim ponudnikom, ki nam bo ponudil najnižjo ceno. In lahko se zgodi, da bomo to obžalovali. Najdražja je tista hiša, kjer se v procesu dela nenehno spreminja projektna dokumentacija ali materiale in kjer ni strokovnega nadzora. Poskrbite, da svoje odločitve ne boste obžalovali!